Kód pojišťovny

Kontaktní alergie

Ilustrační obrázek

Lékaři v posledních letech pozorují stále stoupající počet alergických onemocnění. Mnoho lidí je citlivých na určité druhy textilií a oděvy z těchto materiálů nemohou nosit. Někteří lidé jsou dokonce nuceni v důsledku výskytu alergenů změnit pracoviště. Spoluviníkem na vzrůstajícím počtu alergií je stále se zvyšující počet výrobků obsahujících různé chemické sloučeniny skládající se z desítek prvků, z nichž potom postačí jediný, který alergickou reakci vyvolá. Alergie anebo náklonnost k nim jsou dědičné. Neustále se zhoršující životní prostředí má na svědomí i vzrůst alergií. Tím, že se organismus musí bránit novým škodlivým látkám, stává se po čase přecitlivělým a stále více náchylným k alergickým reakcím.

Kovy a  prací prášky

Kontaktní alergie mohou vyvolat kovy, jako je nikl,chrom nebo kobalt, ale i celá řada dalších látek: latex, přísady obsažené v pracích prášcích, především ty, které mají změkčovat vodu, ale i parfemační a konzervační činidla a barviva. Kontaktní alergie jsou typickou nemocí z povolání, často totiž postihují osoby, které bývají na pracovišti dlouhodobě vystaveny působení dráždivých látek.

Kontaktní dermatitida je zvláštním typem ekzému. Často postihuje dospělé a způsobuje ji přímý kontakt kůže s určitými alergeny. Často napadá ruce, přičemž příčinou může být široká škála věcí od mýdla a pracích prášků až po chemikálie, které běžně v domácnosti používáme. Kůže zčervená a svědí, někdy mokvá. Později se vytvoří malé červené pupínky nebo puchýřky, tedy kontaktní ekzém. Pokud postižené místo škrábete, může se do něj dostat infekce. Při dlouhodobém a opakovaném styku s alergenem hrozí, že ekzém přeroste do chronického stadia. Kůže v postiženém místě šupinatí a začne se ztlušťovat.

Pozor na šperky

Nikl je obsažen v mnoha potravinách, ale také v módních ozdobách. To, že se alergie na nikl vyskytuje častěji u žen než u mužů, je způsobeno jednoduše tím, že ženy přicházejí s tímto kovem do styku mnohem častěji. Na nikl reaguje každá osmá žena a každý dvacátý muž. Tam, kde se kov dotýká kůže, dochází k tvorbě kožních vyrážek, kov může vyvolat i silně svědící ekzémy. Místa odpovídají místům styku tohoto kovu a lidského těla - například na prstech, uších nebo krku (šperky), nebo břicha (zdrhovadla, přezky na opascích).

Kromě již uvedených ozdob a knoflíků, je nikl obsažen hlavně v plechu užívaném při výrobě konzerv a také v hrncích z nerez-oceli. Nikl je obsažen i v potravinách - obzvlášť mnoho je ho například v luštěninách, kakau, čokoládě, ovesných vločkách, ořechách a mandlích. Alergie vznikající při požívání těchto potravin se projevuje pouze u osob, které již mají vyvinutý „niklový ekzém". Onemocnění se po požití potravin výrazně zhorší.

Nač si dát pozor?

  • Nenoste kovovou bižuterii ani šperky ze stříbra.
  • Při kupování podprsenky dejte pozor, aby zapínání, háčky či sponky nebyly kovové, ale umělohmotné, popřípadě se nedotýkaly kůže.
  • Nechcete-li se vzdát nošení oblíbených džínsů, můžete kovový knoflík podlepit nebo podložit kouskem látky.

Dobře zvažte piercing

Mnoho lidí si neuvědomí, že piercing jim může způsobit zdravotní komplikace. Hojení trvá mnohem déle, zejména na sliznicích. U piercingu v jazyku se možná několik dnů po zákroku budete muset spokojit se zmrzlinou a tekutou stravou. Chrupavka, do které se kovový předmět vpravuje, se hůř brání infekci. To platí zejména pro horní část ucha a nozdry. Právě při piercingu se může objevit kontaktní alergie. Všechno závisí na zvoleném kovu. Řada kroužků obsahuje nikl, který může vyvolat alergickou reakci. Kolem zavedeného materiálu se mohou tvořit hmatné uzlíky, jako reakce těla na cizí materiál, který odmítá přijmout. Jediným řešením je ihned kovový šperk vyjmout. Infekce nepodceňujte, pokud je neléčíte, mohou se stát chronickými. Obzvlášť nepříjemné jsou infekce sliznic. Postižené místo otéká, je velmi bolestivé a hnisá.

První pomoc

Kontaktní alergie znepříjemňují život. Co dělat, když u sebe některou z nich zpozorujete? V prvé řadě odstraňte věc nebo látku, která kůži podráždila. Svědění nebo bolest zmírníte, když místo potřete fenistilem. Vyhýbejte se dezinfekčním mastem a mýdlům, mohly by alergickou reakci ještě zhoršit. Pokud se reakce opakuje, je lepší vyhledat kožního lékaře nebo alergologa, který provede kožní testy. U opakovaného ekzému  vám zřejmě předepíše kortikoidovou mast. Lékař vám může předepsat také antihistaminika a v krajních případech, kdy tělo reaguje alergickou rýmou či dokonce astmatem, nosní spreje.

  • Kůži postiženou kontaktním ekzémem je třeba důsledně zvláčňovat a hydratovat.
  • Vyhýbejte se dlouhodobému a častému máčení kůže.

Pozor při úklidu

První případ alergie na latex byl popsán už v roce 1927. Lidí, kteří nesnášejí latex, stále přibývá. Hlavní „vina" padá na gumové rukavice, bez kterých se dnes neobejdou lékaři, zdravotnický personál. Ochranné rukavice se ale užívají v celé řadě dalších odvětví, v potravinářských provozech a restauracích, nosí je kadeřnice, pracovníci úklidu i většina z nás při úklidu domácnosti. Alergií na latex jsou ohroženi i zaměstnanci podniků, kde se zpracovává kaučuk. I přesto, že jsou kontaktní alergie u dětí spíše vzácné, citlivost na latex se může vyskytnout i u kojenců, kteří opakovaně prodělali lékařské zákroky, při nichž se dostali do kontaktu s lékařskými rukavicemi, gumovými sondami či kanylami.

V čem je příčina této alergie? Latexové mléko se získává z tropického gumovníku nebo kaučukovníku. Vedle složek gumové povahy obsahuje více než dvě stovky bílkovin. Právě ty mohou vyvolat alergické reakce.

Alergii na latex poznáte snadno. Stačí, když použijete gumové rukavice a vzápětí vás kůže na rukou začne svědit a objeví se na nich kopřivka, která po půlhodině zmizí. Při opakovaném kontaktu se mohou příznaky zhoršovat. U lidí, kteří celé dny dýchají vzduch s vyšší koncentrací bílkovin z latexu, se dokonce může objevit rýma, zánět spojivek a někdy i astma.

  • Používejte výrobky označené jako hypoalergenní. Pokud často nosíte ochranné rukavice, dejte přednost těm, které jsou vyrobeny ze syntetického materiálu s nízkým obsahem latexu. Používáním pudru do rukavic bílkovinné alergeny jen rozviřujete. Řešením je používání bavlněných rukavic, na které natáhnete gumové.

Někdy naskočí vyrážka i při kontaktu s pracím prostředkem. Mohou za to fosfáty v prášku, které mají změkčovat vodu. Podráždit kůži však mohou i látky, které mají rozjasňovat barvy prádla, a parfemační nebo konzervační přísady. Kůži mohou podráždit i avivážní prostředky, které vytvářejí jemný film na povrchu prádla. Upřednostňujte raději prací prostředky tekuté nebo mýdlové, samozřejmě bez fosfátů.

Povolení cookies

V ČPZP používáme cookies a jiné technologie za účelem poskytování našich služeb, vylepšení vašeho uživatelského zážitku, analýzy používání našich stránek a při cílení reklamy.