Kód pojišťovny

Vyzkoušejte zázvor

Ilustrační obrázek

Zázvor je rostlina, jejíž použití je nesmírně široké. Dokáže pomoci při nevolnosti, nadýmání, jarní únavě, chřipce, nachlazení a také dokáže zlepšit  sexuální problémy. Tato rostlina je považována za účinné afrodiziakum  a pěstovala se v Indii a Číně před třemi tisíci lety. Záznamy o používání zázvoru pochází také z Egypta, Řecka a Říma. Římané přidávali zázvor do omáček, k masu, ke kuřatům, k hrášku a čočce. V 9. stol. n.l. byl již zázvor rozšířen po celé Evropě a používal se jako naprosto běžné koření. Velkou výhodou zázvoru bylo, že pevné oddenky nepodléhaly zkáze, a proto se stále rozšiřoval do  všech tropických oblastí. V naší kuchyni používáme zázvor do perníku, děláme zázvorové limonády nebo čaje. Zázvor dokáže podporovat trávení a míně snižuje cholesterol.

O jakou bylinu jde?

Jedná se o tropickou bylinu, která dorůstá do výšky až 1,5 m, má rákosovitý stonek, kopinaté listy a žluté květ. Pouze zřídka se objevují vonné bílé květy s rudými proužky a ještě vzácněji plody. Zázvor je netoxický, nedráždivý a vyskytuje se v tropické oblasti Asie - Čína, Indie, Japonsko. Používá se také pro své schopnosti snižovat jedovatost některých bylin.

Čínský bůh dlouhověkosti

Číňané již dlouhá staletí oceňují zázvor pro jeho schopnost posilovat a zajišťovat dlouhověkost. Zázvor tvořil část lékařské tradice nezaměřené pouze na léčení, ale také na ovládnutí umění dlouhého života.

Jaké má zázvor vlastnosti?

Zázvor působí zejména:

  • analgeticky,
  • antikatarálně,
  • projímavě,
  • stimuluje zažívání,
  • usnadňuje vykašlávání,
  • působí zčervenání kůže,
  • brání tvorbě jizev a působí hojivě,
  • sexuálně a celkově posiluje organismus.

Jak chutná zázvor?

Zázvor má velmi intenzivní sladce palčivou a dřevitou vůni, kterou způsobují aromatické látky. Svým složením je velice bohatý na vitamíny. Má mnoho antibakteriálních účinků, a proto působí velice účinně při kašli a nachlazení. Je také využíván jako podpůrná léčba při náročných chemoterapiích. Pomocí obkladů nebo masáže s několika kapkami zázvoru můžeme pozitivně ovlivnit únavu a svalové bolesti.

Protibolestivý účinek

Pomocí zázvoru můžeme ulevit nemocným a bolavým kloubům a je prokázáno, že ze zázvoru se odedávna vyráběly protizánětlivé silice. Zázvor totiž obsahuje tzv. gingeroly, což jsou látky, které mají výrazné protizánětlivé účinky. Známé  jsou také pozitivní účinky u těhotných žen, protože zázvor pomáhá potlačit ranní nevolnost na počátku těhotenství. Léčebný efekt má také pití zázvoru během šestinedělí. Psychicky pomáhá zahánět pocity smutku.

Jak si udělat nálev?

Pokrájený kořen zázvoru povaříme zhruba deset minut a po pěti minutách v něm rozpustíme trochu medu. Tento čaj nám pomůže načerpat ztracenou energii a můžeme ho také použít při žaludečních a menstruačních křečích. Čerstvý a oloupaný zázvor můžeme také žvýkat, když se nám udělá nevolno při cestování nebo když potřebujeme povzbudit náš organismus.

Zázvorový olej

Zázvorový olej je pro svoji schopnost posilovat energii jang ledvin velice prospěšný pro úlevu od bolesti v zádech, především pokud jsou spojeny se svalovou únavou. Podle orientální medicíny stojí za sexuálně tonizačním působením  zázvorového oleje jeho posilující vliv na ledviny.Může být proto použit při léčbě impotence a frigidity tam, kde jsou spojeny s chronickou únavou. Pro své zahřívací a stimulační působení na plíce usnadňuje zázvorový olej při chronickém zánětu průdušek vykašlávání čirého a bílého hlenu.

Vhodná kombinace

Při aromaterapii se doporučuje tato vhodná kombinace: citrusy, silice s kořennou vůní.

Povolení cookies

V ČPZP používáme cookies a jiné technologie za účelem poskytování našich služeb, vylepšení vašeho uživatelského zážitku, analýzy používání našich stránek a při cílení reklamy.