Kód pojišťovny

Onemocnění žlučníku a žlučových cest

Ilustrační obrázek

Žlučník je orgán hruškovitého tvaru, který je uložen pod játry. Shromažďuje žluč, kterou vytvoří játra. Žluč je potřebná k emulgaci tuků. V průběhu 24 hodin dojde k vytvoření až 1000 ml žluči. Je žluté barvy a zásadité povahy. Ve žlučníku se zahušťuje. Obsahuje žlučová barviva, žlučové kyseliny, elektrolyty (minerály), lecitin a cholesterol. Hlavní funkce žluči je emulgace a vstřebávání tuků a látek, které jsou rozpustné v tucích (včetně vitaminů A, D, E, K) ve střevě, dále vstřebávání vápníku, aktivaci pankreatických enzymů a exkreci – vylučování některých látek – určité léky, bilirubin, enzymy atd.

Cholelitiáza

 Kameny se mohou vytvářet ve žlučníku a žlučových cestách, nejčastěji se však vyskytují právě ve žlučníku – cholecystolitiáza. Mezi příčiny vzniku patří zvýšené nasycení žluči cholesterolem, nadměrným přísunem potravy, přítomnost infekce a zánětu.  Steroidy, antikoncepce, nadbytek tuků a bílkovin v potravě vytvoří sklon k tvorbě žlučových kamenů. Stejně tak platí i druhý extrém – málo tuků, vynechání pravidelných jídel, a hladovění mohou vést ke vzniku kamenů.

Jaké jsou příznaky?

Příznaky způsobené kameny ve žlučníku – vedou ke vzniku akutního nebo chronického zánětu, tlak kamenů zeslabuje sliznici žlučníku, někdy ji mohou zničit, stěna žlučníku se může deformovat, dochází k poruchám jeho stažlivosti a celé funkce žlučníku. K zaklínění kamene může dojít i v krčku žlučníku, žlučník se postupně zvětšuje, stěna ztenčuje a složka žluči se vstřebávají, žluč se odbarvuje. Nakonec dojde ke vzniku vazivového vaku, který je vyplněný bílou hlenovitou tekutinou, označuje se jako hydrops žlučníku. Obsah žlučníku může být infikován  E. coli, enterokoky, streptokoky, stafylokoky,  a může dojít ž k hnisavému zánětu žlučníku – empyému. Následně vznikne i perforace a zánět pobřišnice.

Žlučníková kolika

Patří mezi nejčastější formu projevů kamenů. Dochází k náhlému vzniku prudkých křečovitých bolestí kolikovitého charakteru. Jsou lokalizované do pravého podžebří, někdy vyzařují pod pravou lopatku a do oblasti páteře. Bolesti vystřelující do břicha mohou imitovat ledvinovou koliku nebo dráždění apendixu. Nejčastěji přicházejí v noci, trvají i několik hodin. Většinou k ní dochází po nějaké dietní chybě, stresové situaci nebo po fyzické námaze.

Akutní a chronická cholecystitida

Akutní zánět žlučníku většinou vzniká jako důsledek zaklíněného konkrementu v krčku se stázou žluči a jejím infikováním, často po opakovaných kolikách nebo vzplanutí zánětu u chronických cholecystitid. Chronická cholecystitida může plynule navazovat na akutní nebo se odvíjí zcela plíživě od samého začátku.

Syndrom chronické žlučníkové dyspepsie

Jedná se nejčastěji o porušenou souhru vyprazdňování žlučníku a relaxace vyústění žlučovodu do dvanáctníku. Projevuje se špatným trávením, pachem v ústech, nadýmáním, říháním a plynatostí. Dostavuje se zácpa, nesnášenlivost některých jídel, zvýšená únava a poruchy spánkového rytmu. Při vyštření jsou přítomny kameny. Léčba spočívá v podávání spasmolytik, analgetik, látek podporující trávení. Podstatné je také režimov opatřenítýkající se šetřící diety. V případě zhoršení potíží je nutná operace žlučníku.

Cholangitida

Jedná se o zánět nitrojaterních žlučovodů. Je spojena s městnáním žluči ve vývodných cestách ucpaných kamenem, nádorem, podnětlivými změnami. Dochází k infekci, nejčastěji E. coli. Probíhá pod obrazem sepse, je přítomna zimnice, třesavka, bolesti v pravém podžebří, nevolnost až zvracení. Často se také objevuje zežloutnutí pacienta.

Postcholecystektomický syndrom a nádory žlučníku a žlučových cest

Jedná se o potíže po operaci žlučníku, které mají charakter jako předtím potíže při cholecystolitiáze (dochází ke špatnému vyprazdňování žluči, poruše souhry pahýlu vývodu žlučníku. Téměř v 90% případů se nádor žlučníku vyskytuje spolu s cholecystolitiázou. Potíže zůstávají skryty za příznaky cholecystolitiázy. Trvalý tlak v pravém podžebří a hubnutí jsou známky pokročilého stadia.

Psychologický pohled

Zánět žlučníku a žlučových cest vzniká v důsledku frustrace a potíží v blízkém okolí a z nás vyzařuje osobní nespokojenost. Snahu přebít své potíže zaháníme pomocí jídla. Jedná s eo rozpor mezi optimálním životem a zvýšenými nároky kladenými na sebe, na množství, které nejsme schopni unést. Také naše převládající tvrdost a přísnost nám může přivodit zdravotní potíže. Žlučník vychrlí kámen jako sopka a my poté doslova explodujeme své emoce. V současné hektické době lidé jako by zapomínali na základní jemné chování  a vystupování. V mnohých případech se správně volenou komunikací dá dosáhnout efektivnějšího úspěchu než emočním burácením.

Prevence

Mezi základní preventivní opatření patří úprava stravy. Měli bychom přestat jíst pokrmy přispívající k vytváření hlenů a tukových usazenin. Do našeho jídelníčku bychom měli zařadit tykve, dýně a kořen lopuchu. Každý jedinec reaguje různým způsobem a každému vyvolává záchvat jiná potravina. Pozitivně působí artyčoky, ovesné otruby a luštěniny. Doporučené jsou také banány, jablka, zelí, mrkev, pomeranče, hrášek. Vzhledem k obsahu pektinu mohou přispívat k rozpouštění kaménků. Vitamin A působí preventivně proti vzniku kaménků a prospěšný je také olivový olej. 

Povolení cookies

V ČPZP používáme cookies a jiné technologie za účelem poskytování našich služeb, vylepšení vašeho uživatelského zážitku, analýzy používání našich stránek a při cílení reklamy.