Jezte s rozumem

Jezte s rozumem

Jablečný perník

Ingredience:

Přpadně na polevu:

 

Doba přípravy:

50 minut

Nutriční hodnoty:

(1 kousek)

Jablka oloupeme a nastrouháme. V míse smícháme polohrubou mouku s kypřícím práškem bez fosfátu, třtinovým cukrem (čím tmavší, tím lepší = větší množství zbytkové melasy), perníkovým kořením, skořicí a kakaem. Pak do mísy přilijeme hrnek mléka, přidáme nastrouhaná jablka, tři lžíce kvalitního oleje a jedno vejce. Z celé směsi vypracujeme (klidně si můžeme pomoci i tyčovým mixérem) trochu tekutější těsto. Do něj pak vmícháme nasekané mandle. Těsto přelijeme do kulaté (případně jiné) formy (my jsme použili formu o průměru 22cm), kterou vložíme do trouby předehřáté na 170 stupňů. Při této teplotě pečeme perník zhruba 30 až 35 minut.

Jakmile je perník upečený, vytáhneme ho z trouby a necháme chvíli vychladnout. Pak jej můžeme polít vysokoprocentní hořkou čokoládou (rozpuštěnou ve vodní lázni) a posypat mandlovými plátky. Vůbec nevadí, když se poleva vynechá. Perník je i bez ní výborný, krásně sladký, vláčný a křupavý díky mandličkám. Dobrou chuť.

Tip: Pokud jste milovníci máku, můžete do perníku přidat také dvě lžíce těchto drobných semínek a nebo jimi ještě celý dezert posypat. Postaráte se tak o navýšení vápníku v celé zdravé sladkosti.

RECEPT JE VHODNÝ PRO:

Diabetiky 
Vegetariány
Redukční dietu
Sportovce

Zpět na téma

Česká průmyslová zdravotní pojišťovna

Informace, které jsou obsahem této internetové stránky, jsou obecného charakteru. Svůj zdravotní stav vždy konzultujte s lékařem.

© ČPZP | Infocentrum: 810 800 000 | www.cpzp.cz | Navštivte nás na Facebooku