Slevy s ČPZP 2019

Dotazy na lékaře

Téma - Chirurgie

odpovídá: MUDr. Tomáš Mrázek | dotazů: 285

Close
Odpovídající lékař

MUDr. Tomáš Mrázek

Pracuje jako primář chirurgického oddělení v soukromém lůžkovém zařízení Nemocnice Ostrava - Jih, s.r.o., má 1. a 2. atestaci ze všeobecné chirurgie a nástavbovou atestaci z traumatologie. Kromě péče o pacienty s celým spektrem chirurgických a traumatologických onemocnění se specializuje na mamologickou problematiku a na péči o pacienty se střevním vývodem. Publikuje v odborném tisku a přednáší na seminářích a konferencích.

Close

Nový dotaz na lékaře

Vážení klienti,


Poškození kotníku

Dotaz:
Dobrý den, obracím se na Vás s následujícím dotazem, i když nevím zda se přímo touto problematikou zabýváte. Ortopeda jsem zde nenašla - tak poprosím Vás: Můj přítel (26 let) hraje od 1 tř. ZŠ aktivně fotbal, má za sebou několik zranění asi jako každý aktivní sportovec. Největší a nejtrvalejší problémy má s kotníky. Výrony jsou u něj pravidelné po každém utkání - vyzkoušel již tejpování, ortézy. Po opakovaných bolestech navštívil odborného lékaře a ten mu rentgenovém snímku a vyšetření oznámil velký úbytek kloubního vaziva. Zajímá mne tedy co obnáší tato diagnóza, lze nějak zmírnit její průběh ???

Odpověď:
Omlouvám se za zpoždění odpovědi. Z toho , co jste uvedla není zcela jasné, zda vyšetření ortopedem bylo kompletní, či zda bylo provedeno jen klinické a rtg vyšetření. Dle rtg snímku nelze jednoznačně poznat úbytek vazivového aparátu, spíše některé jiné změny, například artrotického charakteru po opakovaných traumatech. Doporučoval bych tedy komplexní vyšetření zahrnující vedle rtg i další vyšetřovací metody ( NMR, artroskopie), toto vše s ohledem na charakter a tíži potíží. Dle nálezu by přicházel v úvahu obstřik, fyzikální terapie, zpevnění, event další řešení dle výsledků vyšetření.

Vloženo: 10.10.2001 12:30:57

Pokousání psem

Dotaz:
pokousal mě pes, rány mám odborně sešité z nemocnice v Jílemnici. V Liberci mi však rány přikryly přes tyl ichtoxylovou mastí. Nález tvrdí - cituji: obj. b onl rány na paži marg ohraničující se nekrosa kůže. rány bez sekrece hnisu, toileta výplach, krytí. Protože vše bylo bez vysvětlení a já se domnívám, že ichtoxylová mast snad není nejvhodnější a navíc mám obavy ze zmínky o nekrose - prosím o odpověď. Děkuji předem.

Odpověď:
Nemusíte mít obavy, Vaše léčba probíhá správně. Ze zprávy, kterou jste mi citoval vyplývá, že okraje rány jsou nekrotické, lékař neprokazuje zadržování hnisu v ráně. Rány kousnutím jsou primárně infikované a hojí se obtížně, proto tento stav je zcela běžný. ránu je třeba častěji kontrolovat a reagovat na případné změny ve vývoji. Existují zvykové odlišnosti v mastech a způsobu ošetření, osobně bych použil asi jiný preparát, ale použití Ichtoxylové masti rozhodně není chybou. Pokud bude třeba, odpověď upřesním podle dalších informací.

Vloženo: 05.10.2001 20:19:42

Bolest v podbříšku

Dotaz:
Dobry den,jsem po operaci vyhrezu plotenky L5 S1.Je mozne,aby bolest od patere zasahovala do podbrisku?Dekuji

Odpověď:
Bolest v podbřišku po operaci výhřezu meziobratlové ploténky může patřit do pooperačního obrazu. Důvodem je fakt, že z oblasti L4-L5 vystupuje celá řada nervů, z nichž některé probíhají i zezadu dopředu směrem do třísla. Bolest po operaci může být způsobena drážděním těchto nervů, ale bezprostředně po operaci i prozaičtějšími příčinami jako je poloha při operaci, zastavení činnosti střevní po operaci apod.

Vloženo: 03.10.2001 03:10:19

Fibroadenom

Dotaz:
Pred rokem se mi udelala mala tvrda bulka na zevni strane kotniku.lekar stanovil diagnozu fibroadenom.doporucil mi odstraneni utvarku.Je to nutne,muze se zvrhnout v zhoubny nador?

Odpověď:
Diagnoza fibroadenom v oblasti zevního kotníku nebude správná. Spíše se v této lokalizaci může jednat o fibrom či ganglion. Fibrom je nezhoubný útvar vazivového původu. Ganglion je výchlipka šlachové pochvy naplněná rosolem. Po zhodnocení lokálního nálezu je jeho odstranění zcela vhodné. K přesnému zhodnocení bych musel mít možnost lokální nález zhodnotit.

Vloženo: 02.10.2001 17:02:49

Meniskus

Dotaz:
Dobrý den pane doktore, předem Vám děkuji za odpověď na můj dotaz a chcete na mě blišší informace, abyjste mě mohl více informovat. Lepší bude, když Vám opíši něco z mé zprávy, protože já některým výrazům moc nerozumím. Vyšetření mi dělal ortoped, který i tyto operace provádí sám. Obj.pr.koleno norm.hybnosti, krepitace pod čéškou při odporových manévrech i later.pohybech čéšky, papl.bolestivější střední třetina med.štěrbiny, men.manévry nepřesvědčivé. Vazy pevné. Na sono: nepravidelné hyperecho, med.meniskus velmi suspektní ze změn struktury či reptury med.menisku. F-P kloub kongruentní a patela hladké kontury. Dg:Bolesti pr.kolene při v.s.ruptuře med.menisku, chondropatie pately. Budu velice ráda jestli mi zkusíte odpovědět ještě jednou. Děkuji.

Odpověď:
Vaše koleno je vyšetřeno detailně a přesně včetně provedené sonografie, rtg. Chondropatie označuje změny na chrupavce čéšky, tyto jsou časté, při operaci jsou ovlivnitelné jen v menší míře. Hlavním problémem je pravděpodobné poranění vnitřního menisku. Přesnou diagnózu stanoví až artroskopie a hned při ní se rozhodne o rozsahu výkonu - pravděpodobné bude jen částečné odstranění menisku, proplach kolene a drenáž s možným časným zatížením. Přeji úspěšnou operaci a brzké vymizení obtíží.

Vloženo: 01.10.2001 12:28:40

Mamologická poradna

Dotaz:
pane doktore,maminka si před časem nahmatala bulku v podpaží.Není ovšem spokojena s průběhem lékařského vyšetření a vysvětlením,že se jedná zřejmě nějaké zduření po fyzické námaze.Proto bych se chtěla zeptat,kam by se měla obrátit(jsme z Ostravského kraje),když chce podstoupit skutečně důkladné vyšetření u odborníka.Můžete nám poradit konkrétní pracoviště a zda se toto vyšetření na "vlastní žádost"platí?Upozorňuji,že její sestře byl objeven zhoubný nádor rovněž v podpaží.

Odpověď:
Z výše uvedeného není jasné, kolik máte let, jaký je nález v oblasti prsou, jaký byl průběh a diagnóza Vaší tety. V každém případě by bylo třeba důkladnější dovyšetření, už kvůli pozitivní rodinné anamnéze ( teta). Upřesněte místo, odkud dotaz posíláte a já Vám sdělím další možný postup.

Vloženo: 26.09.2001 04:28:07

Meniskus

Dotaz:
Dobrý den , je mi 25 let a téměř rok mám prblémy s kolenem. Při vyšetření mi doktor zjistil menisku a že nemám v pořádku chrupavku a doporučil mi operaci.Chtěla bych o těchto zdrav.nálezech vědět více a zda po operaci budu moci s tím kolenm normálně cvičit. Děkuji.

Odpověď:
K přesnější odpovědi bych potřeboval vědět více informací. Jakou diagnozu stanovil lékař? Byl to ortoped? Doporučil Vám artroskopii? Pokud ano, pak bezprostředně po operaci byste pravděpodobně mohla cvičit a končetinu brzy i namáhat a zatěžovat. Vše ale záleží na peroperačním nálezu a zvyklostech operujícího ortopeda. pokud budete chtít upřesnění, rád doplním po specifikaci.

Vloženo: 25.09.2001 08:31:20

Zarůstající nehet

Dotaz:
Pane doktore, i když jste o tom to zdravotním problému řekl už mnoho, rád bych se vás zeptal na několik otázek: Jestli se při chirurgickém zákroku palec umrtvuje nebo jestli lze na žádost pacienta uspat.Dále vzhledem toho, že studuji na VŠ, si nemůžu dovolit delší absenci a proto bych rád věděl, jak dlouho musím ktomuto zákroku zůstat v nemocnici.A rád bych věděl ještě stručně průběh a dobu léčení.Jelikož studuji v Brně, tak jestli prosím Vás nevíte na koho se zde obrátit.To je vše.Předem děkuji za vaší odpověď a přeji mnoho úspěchů v práci i osobním životě. Nasledanou.

Odpověď:
K první otázce - běžně se výkon provádí ve svodné ( místní anestezii). Na vyslovené přání pacienta lze uvažovat o výkonu v celkové anestezii. Tento výkon je vysloveně ambulantní, proto po výkonu v celk. amnestezii nutno zůstat v nemocnici jen k "dospání".. Poté je vhodný alespoň týdenní klid, resp. omezení větších aktivit s častějšími převazy. Ve Vašem problému by Vám měla pomoci každá dobrá chirurgická ambulance. Přeji úspěšné léčení tohoto často recidivujícího problému.

Vloženo: 18.09.2001 14:47:12

Bolest kyčle a okolí

Dotaz:
Již několik let mám problém s nepravidelnou bolestí pravé kyčle a bolestí v tříslu. Před dvěma lety jsem prodělal operaci vnitřní tříselné kýly. Bylo mi řečeno, že se tíl odstraní i bolest v kyčli. Bolesti v tříslu mírně ustoupily, ale bolest v kyčli zůstala i když není nějak dramatická. Bolest se objevuje hlavně při a po delší chůzi nebo běhu. Při jízdě na kole a plavání je to spíše lepší. Bolesti v kloubu nebyly způsobeny žádným úrazem, alespon ne takového významu na který bych si pamatoval. Bolesti v tříslech i když nyní omezené mohou mít souvislost s provozováním ledního hokeje kde jsou problémy s třísly častá. Je mi 29 let a mám asi 7kg nadváhu. Děkuji za odpověď Marek

Odpověď:
Vaše obtíže budou pravděpodobně souviset s chronickou námahou při sportu ( lední hokej). Opakovaná mikrotraumata jsou při tomto sportu běžná a mohou se v důsledku projevit bolestmi v oblasti všech kloubů, tím spíše i kyčelního. Částečně se může na příčině potíží podílet i oblast třísla , kde může dělat potíže tříselný vaz. Předpokládám, že oblast operované tříselné kýly je v pořádku, nejlépe zkontrolována s odstupem po operaci chirurgem. Pokud budou potíže výrazné doporučuji návštěvu lékaře s rtg a event ortopedickým vyšetřením. Pokud poskytnete více informací, rád odpověď upřesním.

Vloženo: 17.09.2001 13:53:13

Zablokování pocení

Dotaz:
Nevím, na koho se s tímto problémem obrátit a tak bych Vás ráda požádala o radu. Doslechle jsem se, že existuje metoda k zablokování pocení. Ráda bych se o ní dozvěděla více a případně kde se tato metoda provádí. Děkuji.

Odpověď:
Pokud se jedná o chirurgické řešení, zřejmě máte na mysli hrudní sympatektomii ( možno provést i thorakoskopicky). Výkon provádí chirurgická oddělení fakultních nemocnic. Jinak by bylo dobré poradit se s kožním lékařem, který dá rady o možném konzervativním postupu.

Vloženo: 08.09.2001 14:30:34

Bolesti v zápěstí

Dotaz:
Pane doktore, jiz tyden me neustale boli leve zapesti. Je to jiz dlouho ma slaba stranka. Jiz asi pred peti lety jsem mela dlahu. Dosud se ale jednalo o bolesti trvajici dva nebo tri dny, ktere bud samovolne nebo po fixaci elastickym obinadlem zmizely. Tentokrat to trva jiz druhy tyden a ani obvaz nepomohl. Zapesti je bez otoku. Bolest je stala tupa, pri uchopeni mensiho predmetu mezi ukazovackem a palcem prejde v intenzivni ostrou bolest. Mozna se jedna o skripnuty nerv. Aplikuji prozatim Fastum-Gel dvakrat denne. Jsem ted v Nemecku a vratim se az v unoru pristiho roku, proto se nejprve obracim na vas, zda je navsteva lekare nutna. Jinak s klouby mam vzdy problemy (vyrony v obou kotnicich, problemy s pravym kolenem a kyclemi). Pritom je nezatezuji velkou zatezi. Je mi teprve dvacet, tak mi prosim poradte, jak se tech problemu navzdy zbavit. Ja nevim, jak se budu v padesati pohybovat. Dekuji.

Odpověď:
Z toho , co uvádíte, se zřejmě jedná o zánět šlachy probíhající kolem zápěstního kloubu. Vhodné by bylo zklidnění na dlaze, eventuálně obstřik a posléze fyzikální terapie. Jedná se o onemocnění vleklé, obtížně léčitelné a často se opakující.

Vloženo: 07.09.2001 12:33:25

Nevolnosti

Dotaz:
Vážený pane doktore, už týždeň mám neustále nevolnosti, len také mierne, po každom jedle ma nafukuje - krká sa mi a mám nafúkle brucho. Inak mi tráviaca sústava funguje dobre - nemala som problémy s ničím, ani žiadne stresy. Tehotná nie som, robila som si testy (a ultrazvuk). Mohli by ste mi poradit na čo sa mám zamerať? K lekárom velmi nechodím, ale keby som vedela čo to sposobuje, namiešala by som si nejaké bylinky. :-) Katka

Odpověď:
Asi Vám neporadím, jaké bylinky by byly nejlepší. Vaše obtíže mohou být způsobený zánětem jícnu- esofagitidou, žaludečním či dvanáctníkovým vředem anebo onemocněním slinivky břišní. Bylo by dobré doplnit vyšetření žaludku, laboratorní, kontrolní sonografii.

Vloženo: 05.09.2001 15:51:39

Strumektomie

Dotaz:
Dobry den, mela bych podstoupit operaci stitne zlazy (mam hyperthyerozu). Zajimala by me pooperacni lecba, doba hospitalizace (pri normalnim prubehu), kterou nemocnici byste mi doporucil (bydlim v Praze). Dekuji.

Odpověď:
Operace štítné žlázy patří k delikátním chirurgickým výkonům, proto bych Vám doporučoval pracoviště, které má s těmito operacemi bohatouzkušenost. V Praze to býval v době působení prof. Dvořáka Motol, takže pravděpodobně tam. Pooperační léčba závisí na stupni hypertyreosy a je řízena endokrinologem. Délka hospitalizace kolísá od 3 do 6 dnů při nekomplikovaném průběhu.

Vloženo: 03.09.2001 18:37:32

Slepé střevo

Dotaz:
Som 2 rokz po laparoskopickej operacii appendixu. Po operacii som nemal ziadne problemy, ale minuly rok v septembri, rok po operacii, som bol na sluzobnej ceste v zahranici zacali viacere moje zdravotne problemy, ktorych nasledky trvaju dodnes. Ako si pamatam, raz po stolici som v mieste slepeho creva citil bolest, ktora sa neskor zmensila, ale trvala niekolko mesiacov, a aj dneska po roku obcas ma v tom mieste zaboli. Bakterialne vysetrenie stolice ukazalo nic, preukazali sa len protilatky na helikobakter, co v decembri preukazala aj gastrofibroskopia. mavam aj bolesti v zaludku, podla mojej doktorky zapaly (alergia?). Chcem sa opytat ci je mozne aby rok po takej operacii sa mohlo nieco stat v oblasti slepeho creva, a akosa to da diagnostikovat. Velakrat som bol kvoli tomu pred rokom na pohotovosti, no chirurg coma operoval nic nezistil prehmatavanim. Neviem ci kvoli tomu, alebo okrem toho som bol az do decembra stale chory, teplotu jeden mesiac v kuse vyse 37.

Odpověď:
K přesnějšímu zodpovězení Vašeho dotazu bych potřeboval více informací týkajících se vlastní operace přede dvěma lety. Pro jaké potíže byla provedena? Jaký byl nález během operace? Jaký byl výsledek histologického vyšetření appendixu? Bylo před operací vyšetřeno celé tlusté střevo? V současnosti by bylo zřejmě nejvhodnější provést laboratorní vyšetření, sonografické vyšetření břicha, poté vyšetření tlustého střeva, eventuálně doplnit i urologické vyšetření.

Vloženo: 03.09.2001 08:51:06

Varixy

Dotaz:
Dobrý večer,jelikož trpím křečovými žilami, chtěla jsem se informovat na operační metodu "chiva". Mohl by jste mi prosím poradit, kde by jsem se mohla nechat touto metodou operovat ? Je to možné jen v Praze ? Jak zjistím, kde nejblíže mému bydlišti ji provádějí. Bydlím v Chebu. Děkuji a přeji Vám hodně štěstí.

Odpověď:
Chiva metoda není v operativě křečových žil nic převratného. Metoda byla v širší míře uplatňována ve Francii, kde dostala i své jméno. Principem je lokální odstranění varikozit z mnoha drobných incizí háčkém v místním znecitlivění. Metodu by měl ovládat každý chirurg, který je zvyklý operovat varixy i ostatními metodami. Tato metoda je vhodná pro ambulantní praxi ( ve své ambulanci ji také provádím).

Vloženo: 01.09.2001 21:42:02

Zpět na výběr témat

Stránky: Předchozí, [16],[17],[18],[19],
Facebook

Infocentrum
810 800 000, 597 089 205
(částečně hrazeno)

kód pojišťovny: 205