Proč jíst rybí tuky
Tuky mořských ryb obsahují důležité mastné kyseliny, které mají pro lidské zdraví obrovský význam. Aktivují vnitřní cévní stěnu, která je odpovědná za průtok krve a zvětšování vnitřního průsvitu cév. Zlepšuje se také pružnost cév. Tuky z mořských ryb mají vliv na snížení celkového množství cholesterolu a krevních tuků. Na rozdíl od olivového oleje, který nám snižuje hladinu nejen špatného LDL, ale také i dobrého HDL cholesterolu v krvi, tuky z mořských ryb se podílí na mírném snížení vyššího krevního tlaku, který je rizikovým faktorem onemocnění srdce.
Vliv rybího tuku na fyzickou aktivitu
Kombinace adekvátní pohybové aktivity ( např. hodina rychlejší chůze) a rybího tuku značně ovlivňuje rizikové faktory srdečně cévního onemocnění. Nic se ovšem nesmí přehánět, ani s pohybem, ani s konzumací ryb, jinak by výsledek měl zcela opačný účinek.
Rybí tuk a prevence rakoviny
Rybí tuky jsou důležitým preventivním prostředkem, který snižuje riziko výskytu rakoviny prsu u žen a také i výskytu rakoviny prostaty. To je přičítáno schopnosti aktivizovat imunitní systém a mechanismus zánětu tak, aby zasáhl proti rakovinovým buňkám. Rybí tuk ovlivňuje metabolismus estrogenů tak, aby došlo k omezení produkce látek, které podporují růst nádorů.
Rybí tuk a vliv na imunitu
Další výbornou vlastností rybího tuku je jeho schopnost snižovat riziko a intenzitu alergických reakcí. Pozitivní působení bylo také zaznamenáno onemocnění revmatickou artritidou, atopického ekzému a astmatu.
Rybí tuk a gravidita
V období gravidity, hlavně v posledním trimestru a době kojení, byly zaznamenány velice pozitivní účinky rybího tuku na správný vývoj plodu (ovlivňuje vývoj mozku, očí, spermií). Studie prokazují, že rybí tuk nejenže prochází placentou, ale i po narození se dostává do těla novorozence společně s mateřským mlékem. Z tohoto důvody by ženy očekávající potomka měly konzumovat v adekvátním množství rybí tuky.
Rybí tuk a cukrovka
Rybí tuky jsou důležité pro diabetiky 2. typu a jsou také i důležitou prevencí.