Kód pojišťovny

Reflexní masáž chodidel

Ilustrační obrázek

Reflexní terapie vznikla v Číně asi před 5000 lety, v době, kdy se k napravování energetických polí v těle používalo tlaku. Rovněž staří Egypťané používali určitou formu reflexologie, jak je vidět na malbách v hrobkách. Na Západě ji však zavedl až kolem roku 1913 americký ušní, nosní a krční lékař  William Fitzgerald. Vypracoval metodu, kterou nazval léčení zón a při které se léčí tlakem na určité části těla buď rukama, nebo speciálními nástroji. Rozdělil tělo na deset zón nebo kanálů, kterými, jak tvrdil, proudí životní energie. Zóny se táhnou od palců na nohou tělem vzhůru do hlavy a pak opět dolů do rukou. Všechny jsou stejně široké a zahrnují všechny orgány a všechny části těla. Reflexní body, které zastupují tělesné orgány, jsou rozmístěny na různých částech těla, avšak na dlaních a chodidlech máme rozmístěny všechny.

Chodidla zrcadlí určitou část těla

Na každém chodidle máme asi sedmdesát tisíc nervových zakončení a při tlaku na ně ovlivňujeme celé tělo. Reflexologové léčí nemoci určitých částí těla masážemi reflexních oblastí na chodidlech. Tvrdí, že jednotlivé oblasti mají k částem těla určitý vztah. Předpokládá se, že nemoc vzniká zablokováním energetických kanálů, což některou oblast poškodí. Masáží se usiluje o odbourání této blokády, aby energie mohla opět volně proudit a toto poškození vyléčit. Terapeuti považují chodidlo za jakési zrcadlo těla, přičemž levé chodidlo zobrazuje levou stranu těla, pravé stranu pravou. Různé části plosky nohy jsou nějakým způsobem spojeny s močovým měchýřem, ledvinami a plícemi, palec s hlavou a mozkem, ostatní prsty s dutinami.

Lidé, kteří chodí na reflexní masáž, se mnohdy chtějí něco dozvědět o svém zdravotním stavu. Z reakcí klienta se dá lehce zjistit, jaké má potíže. Když při stlačování některého bodu klient cítí bolest, může to být signál, že něco není v pořádku. Nemusí to hned znamenat, že je člověk nemocen, je však jasné, že některý jeho orgán není v harmonii s celým systémem těla nebo nepracuje, jak by měl.

Návštěva terapeuta

Při první návštěvě se vás terapeut vyptá na úplnou anamnézu. Pak si lehnete na sklápěcí křeslo, nohy zdvižené. Terapeut prohlédne chodidla, zda nemáte kuří oka a mozoly, což může souviset s krevním zásobením, nebo, zda nemáte nějakou infekci, což by mohlo svědčit o onemocnění např. dermatomykózou nebo o špatné výživě.

Před započetím léčby vám terapeut chodidla namasíruje tak, abyste si zvykli, jak se tato technika provádí. Bez ohledu na typ onemocnění se masírují všechny reflexní oblasti na obou chodidlech. Tlakem palce prozkoumává terapeut plosky, boční a vrchní strany chodidel a opatrně zjišťuje bolestivá místa. Pokud nějaké najde, znamená to, že v odpovídající části těla je porušena rovnováha, nebo že je tato část nemocná. Každému citlivému místu věnuje terapeut mimořádnou pozornost, snaží se odstranit jak příčiny tohoto stavu, tak i příslušné příznaky.

První ošetření trvá asi hodinu. Pacientovi prospívá i to, že sedí v klidu a relaxuje. Léčení určité choroby si obvykle vyžaduje šest až osm návštěv. V některých případech může pacient zaznamenat zlepšení už po první návštěvě. Ale i v tomto případě se doporučují přinejmenším dvě další návštěvy, aby se předešlo opětnému zhoršení. Pokud pacient nepocítí zlepšení ani po třech návštěvách, znamená to, že reflexní terapie mu patrně nepomůže.

Sám sobě terapeutem

Pokud se chcete léčit doma, nejlépe bude, když se posadíte. Nohu, na které chcete masáž provádět, byste měli mít ve vodorovné poloze. Na jednotlivé body tlačte ukazovákem nebo palcem. Když víte, kde se reflexní bod nachází, nejdřív se ho jemně dotkněte konečkem prstu, pak na něj pár sekund zatlačte a opět jemně uvolněte. Když přesně nevíte, kde reflexní bod leží, pomůže krouživé masírování celého okolí. Působení stlačování palcem se používá na boky a paty chodidel. Jednou rukou si chyťte prsty masírovaného chodidla a jemně je tlačte dopředu. Koncem palce druhé ruky vyvíjejte tlak na místo reflexního bodu. Při stlačování v oblasti reflexního bodu ohněte kloub palce a tahem a zároveň stiskem jej pomalu posuňte vpřed. Masáž neprovádějte, pokud máte na nohou otevřené ranky, infekci, zánět nebo mykózu. Masáži by se měly vyhnout těhotné ženy, lidé po transplantaci orgánů, vhodná není ani při křečových žilách.

Nejlepší čas na masáž je večer. Abyste účinek masáže znásobili, začněte teplou koupelí nohou s kapkou uklidňujícího levandulového oleje. Je to jediná masáž, kterou si nemůžete nijak uškodit. Hlavní je jemnými krouživými pohyby bříškem palce promasírovat každý centimetr chodidla. Stačí, když se budete jednomu chodidlu věnovat deset minut. Příjemná reflexní masáž :

  • zbaví stresu a zmírní bolest
  • slouží jako prevence zdravotních obtíží
  • urychluje rekonvalescenci
  • uvolňuje unavená a opotřebovaná chodidla.

První pomoc

Mezi nejdůležitější body obranyschopnosti těla patří reflexní bod nazvaný BR. Když tento bod normálně nepracuje, tělo ztrácí imunitní schopnosti. Najdete jej na obou chodidlech, na ose druhého prstu těsně pod jeho hlavním kloubem. Jemně na něj tlačte směrem k prstům v šedesátistupňovém úhlu od kolmice na chodidlo.

Reflexními body první pomoci jsou body nazývané C1 a C2. C1 pomáhá při záchvatech, kolapsech, šocích a bolesti. Při jeho stlačení byste měli cítit píchnutí, mravenčení nebo řezavou bolest v orgánu, který máte v nepohodě. C1 najdete na břiše, vzdálený je tři prsty napravo od pupku v třicetistupňovém úhlu směrem dolů. Stimulace C2 má harmonizující účinky, povzbuzuje imunitní a nervový systém a ovlivňuje i část mozku. Nachází se na levé straně nohy a je součástí energetického centra těla. Najdete jej na vyčnívající kosti levého nártu. Pokud jste jej našli, při jeho stlačení pocítíte teplo na pravé straně hlavy. Preventivně stačí stimulovat tento bod jednou denně po třiceti stlačeních.

Povolení cookies

V ČPZP používáme cookies a jiné technologie za účelem poskytování našich služeb, vylepšení vašeho uživatelského zážitku, analýzy používání našich stránek a při cílení reklamy.