Kód pojišťovny

Bolest břicha u dětí

Ilustrační obrázek

Příčin, které mohou bolesti břicha u dětí vyvolat, je spousta. A bolesti břicha jsou častou stížností u dětí a dospívajících, pro kterou jejich rodiče vyhledají lékaře.

Důležité je určit charakter bolesti – zda je bolest krátká, trvalá, pichlavá, dále to, zda si dítě stěžuje na bolest celého břicha, nebo jen na bolest v určitém místě. Neméně důležité je také to, kdy břicho bolí – ráno, večer, před – při nebo po jídle. Jakmile se k bolesti břicha přidají teploty nebo zvracení, na nic nečekejte a jeďte k lékaři. V takovém případě je třeba vyloučit zánět slepého střeva nebo např. uskřinutou kýlu. Mějte na paměti, že akutní případy se mohou vyhrotit ve velice krátké době.

Bolest břicha u kojenců

Koliku, která postihuje asi čtvrtinu miminek, není těžké poznat. Dítě postihuje vždy v podobnou denní dobu – často pozdě odpoledne a navečer – a dítě se skoro nedá uklidnit. Pláče, propíná nožky, kroutí se, dokud se mu nepodaří vyprázdnit. Říká se, že když je dítě pohyblivé, zvládá problémy s větry lépe než to, které jen leží. O kolice podle odborníků mluvíme v případě, kdy miminko nevysvětlitelně pláče zhruba tři hodiny denně, nejméně tři dny v týdnu a nejméně po tři neděle.

I když je kolika velmi častá, její příčina není přesně známá – spíš jich bude celá řada. Vědci nepotvrdili například to, že by děti s kolikou měly ve střevech moc vzduchu. Neplatí ani to, že by koliku způsobovala strava. Jen v deseti procentech případů má dětský pláč na svědomí alergie – buď na podávané umělé kravské mléko, nebo na některý z pokrmů, který matka jedla. Pokud má dítě bolesti jen občas, v prvé řadě se zamyslete, co jste v posledních šesti až osmi hodinách jedla. Časem přijdete na to, která potravina způsobuje problémy.

Na každé dítě platí něco jiného

Některým dětem při bolestech bříška pomáhá, když se položí na bříško nebo posadí do sedačky. Uleví i to, když matka dítě nosí. Dítěti je většinou příjemné, když se bříško masíruje, hlazení ve směru hodinových ručiček opravdu peristaltice pomáhá. Masáž bříška můžete vylepšit mastí či gelem. Účinné je také zahřívání bříška nahřátými plenkami. Dítě se může cítit lépe i v teplé vodě.

Dětem často pomohou bylinkové čaje, obvykle s obsahem fenyklu, podávané po lžičkách. Vyvarujte se instantním čajům, protože ty už obsahují cukr. Úlevné čaje může pít i kojící maminka. Poněkud koncentrovanější variantou bylinného čaje jsou kapky Baby Calm, které obsahují bylinné oleje. Velmi oblíbené jsou také kapky proti plynatosti – lékaři doporučují léky, které se přidávají do lahvičky nebo se podávají ke kojení. Novorozencům se po porodu teprve tvoří osídlení trávicího traktu, proto jim mohou někdy pomoci kapky či sirupy obsahující užitečná probiotika.
Když dítě nemůže dostat z těla plyny a trápí se, nejjednodušší řešení může být fyzikální. Rektální rourka pomůže odvést plyny přes stažený svěrač, a protože je měkká, nehrozí při opatrném použití žádné zranění.

Kontrolovat jídlo se vyplatí

Doporučuje se obecně vyřadit čerstvé pečivo, nadýmavé potraviny (luštěniny, cibule, květák, kedlubny, ředkvičky, zelí, ale také meloun, papriku, jablka nebo hroznové víno).  Některé děti mají při zavádění každé nové potraviny do příkrmu prvních pár dní problém, než si na ni zvyknou. Pokud bude matka neustále myslet na to, co jíst nebo nejíst, aby dítě následně netrpělo, je pravděpodobné, že mu svým stresem a soustředěním na možné potíže problémy opravdu přivodí.

Stres a kolika

Když dítě trápí kolika, je to věc, kterou zvládne a časem odezní. Matky by samozřejmě měly dělat vše, aby dítěti ulevily, ale měly by myslet také na své pocity. Dítě je s nimi těsně spojené a velmi vnímá matčino rozpoložení. Když je tedy matka vystresovaná a trápí se, dítě to cítí a je mu o to hůř.  Na druhou stranu se stává, že maminky ignorují nářek svého dítěte, protože ono má prostě jen „větry“. Dítě ale může plakat i z jiného důvodu. Nemusí se hned jednat o nějakou nemoc, ale třeba se nudí, chybí mu pomazlení, potřebuje uspat a podobně. Proto by byla chyba nevěnovat se mu, když si pláčem říká o pozornost.

Virové a bakteriální infekce

Bolesti břicha mohou kromě jiného způsobit virové a bakteriální infekce. Obvyklým důvodem akutního průjmu u dětí bývají kromě bakterií (nejčastější jsou kampylobakterie a salmonely) také viry, hlavně to bývají rotaviry. Právě ty způsobují u dětí do pěti let nejvíce akutních průjmů. K nákaze dochází rychle a infekce jsou velmi nakažlivé. Šíří se jak přímým kontaktem mezi lidmi, tak i vzdušnou cestou. Po krátké inkubační době se objeví nechutenství, bolesti břicha, horečka, zvracení a průjmy. Při akutních průjmech je nezbytné doplňovat tekutiny a dodržovat dietu. Strava musí být netučná (suchary, banány), rýže, mrkev, později jogurty. Mezi léky, které upravují střevní mikroflóru, patří například Smecta, Hylak nebo Ensterol. Dlouhodobé průjmy mohou signalizovat i jiné onemocnění.

Potravinová alergie a celiakie

Existují potraviny, které sice dobře chutnají, ale mohou dítěti přivodit bolesti břicha a jiné potíže. V případě alergie na bílkovinu kravského mléka stačí mikrodávka těchto bílkovin a může dojít k neklidu, zvracení a bolestem břicha.

Pokud dítě celkově neprospívá, trápí ho střevní potíže a má bolestivé a nafouklé bříško, pak je určitě na místě uvažovat i o nesnášenlivosti lepku. Být celiakem znamená držet celoživotně bezlepkovou dietu, a to vůbec není snadné. Hlavním zdrojem lepku jsou obiloviny, takže dítě s celiakií si musí dávat pozor na každé jídlo, které sní. Polovina potravin obsahuje stabilizátory, zahušťovadla a konzervační látky – a to vše se vyrábí z lepkové obilniny.

 Celiakie je chronické střevní onemocnění vyvolané intolerancí lepku a je způsobeno vnímavostí na pšeničnou bílkovinu gluten (lepek), který způsobuje poškození střevní sliznice a tenkého střeva. Pokud si tedy dítě stěžuje na neustálou bolest břicha, neberte jeho stížnosti na lehkou váhu. Bohužel, v případě celiakie se nejedná o alergii, nemoc neodezní věkem, nedá se vyléčit. Jedinou možností je bezlepkové dieta, která se musí přísně dodržovat. Jediné sousto může zabránit ústupu příznaků nebo znovu vyvolat veškeré příznaky onemocnění. Čím dříve se na diagnózu přijde, tím lépe.

Alergie na bílkovinu kravského mléka

V současné době se uvádí, že tímto typem alergie trpí 2,2-2,8 % dětí mladších tří let. Jako rizikové faktory se uvádějí rodinná zátěž a časné podání kravského mléka ještě před dokonalým rozvojem laktace. Také snad proto se u déle kojených dětí alergie vyskytuje pouze v 0,5%.

Alergie se může v různém stupni intenzity projevit na různých orgánech. Nejprudší reakcí je anafylaktická reakce, kdy dochází k prudkému poklesu krevního tlaku a šoku. V šedesáti procentech je postižen zažívací trakt. Zde se alergie projevuje velice pestře – zvracením, průjmem, zácpou, poruchou vstřebávání. Velice často se tato alergie projevuje na kůži – otok rtů po kontaktu s mlékem, vyrážky, ekzém.

Při léčbě alergie na bílkovinu kravského mléka se používají preparáty, ve kterých je bílkovina zcela eliminována, a podávají se směsi aminokyselin. Asi u poloviny pacientů dojde k vymizení alergie do dvou let. Ve školním věku zůstává alergických asi původních dvacet procent. U těch však hrozí rozvoj dalších forem alergie.

Psychika a bolest břicha

Bolesti břicha mohou signalizovat psychické problémy, ať už to jsou rodinné problémy (hádky mezi rodiči, rozvod), nechuť chodit do školky či do školy, strach, ale i neurotizující vlivy okolí. Může to být opravdu cokoli, proto vnímejte pocity svého dítěte a pokuste se odhalit příčinu jeho trápení.

Akutní příhoda břišní

Zánět slepého střeva bývá nejčastější příčinou náhlých břišních příhod. Může být nejen akutní, ale i chronický, a jedná se o velmi nebezpečné onemocnění. Spousta lidí si myslí, že bolest je v tomto případě zásadně lokalizována do pravé dolní čtvrtiny břicha, ale to neplatí vždy, a zejména ne u dětí. Slepé střevo může být umístěno v břiše na netypickém místě, a proto i bolesti mohou být v jiné části břicha. Obvykle se akutní zánět slepého střeva projevuje kromě bolesti břicha také zvýšenou teplotou, zvracením, průjmem nebo naopak zácpou. V případě, že se bolest břicha objevila náhle, nestanovujte diagnózu sami, jeďte do nemocnice – v některých případech může jít skutečně o čas.

Povolení cookies

V ČPZP používáme cookies a jiné technologie za účelem poskytování našich služeb, vylepšení vašeho uživatelského zážitku, analýzy používání našich stránek a při cílení reklamy.