Kód pojišťovny

Trápí vás kašel?

Ilustrační obrázek

Kašel patří mezi fyziologické ochranné reflexy dolních cest dýchacích a náleží mezi hlavní příznaky jejich onemocnění. Může však být součástí i u problémů s jinými orgány. Z pohledu celostní medicíny může vznikat z důvodu větru a chladu (v případě zablokované plicní energie čchi) nebo můžeme začít kašlat také vlivem větru a horka, kdy dochází k ohřívání a poškození tělesných tekutin, což následně vede ke kašli se žlutým hlenem, k žízni, suchosti v krku, bolesti hlavy apod.

Vnitřní příčiny kašle

Kašel, který je vyvolán z vnitřních příčin vyvolávají poruchy ostatních orgánů, které postihují plíce. (např. při oslabení sleziny). K příznakům takového stavu patří hustý hlen, nechutenství, mastný povlak na jazyku nebo pocit plnosti v žaludku a hrudníku. Druhým příkladem je městnání jaterní čchi, kdy oheň jater spaluje plíce, je vylučován málo vydatný hustý hlen, pociťujeme suchost v krku, máme žlutě povlečený jazyk a trpíme bolestí na hrudi.

Pohled psychologie

Kašel je také příznakem onemocnění plic, kdy nás dusí prostředí ve kterém se nacházíme a není nám dovoleno se pořádně nadechnout. Dráždivý kašel signalizuje, že radost z komunikace je silně omezena a my se tak můžeme akorát na každého „vykašlat“. Pomocí kašle získává člověk prostor a drží si všechny bezpečně od těla (nepřibližujte se, jsem nachlazený). Chronický kašel znamená, že nemůžeme něco „rozdýchat“.

Kašel, který je projevem astmatu, bývá známkou neuspokojených mocenských požadavků, potlačené agrese a potřeby svobody. V rámci léčby kašle se osvědčila celá řada přípravků a bylin, ale vždy je důležité zjistit příčinu kašle a podle toho zvolit adekvátní léčebný postup.

Zákon polarity

Dýchání je typickou ukázkou zákona polarity. Oba póly dýchání vdech i výdech, lze nahradit pojmy napětí a uvolnění, přijímat a dávat, kontakt a obrana, svoboda a omezení. Kašel jako příznak onemocnění plic je snahou změnit dusné prostředí, které nám nedovoluje se zcela svobodně nadechnout.

Povolení cookies

V ČPZP používáme cookies a jiné technologie za účelem poskytování našich služeb, vylepšení vašeho uživatelského zážitku, analýzy používání našich stránek a při cílení reklamy.