Kód pojišťovny

Je tu s vámi alergie?

Ilustrační obrázek

V takzvaném civilizovaném světě v posledních letech velmi strmě stoupá počet jedinců, u nichž se nějakým způsobem projeví alergické potíže. V minulosti byl alergik takřka výjimkou, ale dnes je téměř polovina dětí alergických. Odborníci si neustále lámou hlavu, z jakého důvodu, proč jsou především ve vyspělém světě potravinové alergie na nejvyšších příčkách alergií.

Může za to snad přejídání, holdování nesprávnému jídlu, snaha mít vše ve velkém, přidávání antioxidantů do potravin, barviva? Ve všem, co jíme a dýcháme nás obklopuje chemie a náš organismus má následně tendenci reagovat alergicky na cokoli.

Lze předcházet alergiím?

Nesmírný význam hraje péče o celkovou odolnost a kondici. Bohužel děti se v současné době málo pohybují přirozeným způsobem. Všude jsou doslova převáženy autem, sport buď dělají přehnaně na hranici svých možností nebo zcela vůbec a většinu svého času prosedí u moderních technologií. Procházky do lesa jsme vyměnili za chození po supermarketech a shánění mnohdy zbytečných materiálních produktů.

Sezónní alergická rýma

Jestliže je spouštěcím momentem pyl, hovoříme o sezónní alergické rýmě (tzv. pylové rýmě). Jestliže se jedná o roztoče, plísně, zvířecí srst, chlad, cigaretový kouř, smog, voňavky atd., tak se hovoří o celoroční alergické rýmě. V obou případech objeví zpravidla do 15 minut po kontaktu s alergenem. Díky otoku nosní sliznice dochází k omezenému ucpání vedlejších nosních dutin, což vede často k jejich zánětům a druhotné infekci, která může vyústit až ve ztrátu čichu a chuti. Alergická rýma začíná většinou v dětství, ale může se objevit také v dospělosti, což může souviset s přirozeným ubýváním ledvinové energie.

Hnisavá rýma

Na rozdíl od alergické rýmy se projevuje zánětlivě zduřelou nosní sliznicí s hustým žlutým lepkavým hnisavým zapáchajícím výtokem z nosu, ucpaným nosem, bolestmi hlavy a kýcháním. Z pohledu čínské medicíny je způsoba napadením plic chladným větrem, který není dostatečně a řádně vyloučen a po určité době se mění v horko, blokující plicní energii a zabraňuje jejímu sestupu, což vše způsobuje výtok z nosu. Z hlediska výživy se doporučuje přizpůsobení stravy a omezení jídla, které přináší vlhko a horko do organismu, zejména pak jídla tučná, smažená, kořeněná, kravské mléko a sladkosti. Naopak se doporučuje do jídelníčku zařadit fazole, jáhly, okurky špenát apod.

Imunitní systém

Alergie již nemá pouze souvislost s prachem a pyly. Každá alergie je porucha imunity. Jedná se o to, že náš imunitní systém reaguje špatně v tom smyslu, že reaguje na něco, na co by reagovat neměl. Imunitní systém je poměrně složitý mechanismus a jeho velkou část ovlivňuje tenké střevo. V tenkém střevě vzniká slizniční imunita celého těla a střevo představuje také bariéru mezi zevním a vnitřním prostředím. V případě, že je v pořádku, nepropustí celé molekuly bílkovin a jiné látky, které mohou spouštět alergické reakce.

Střeva

Střeva jsou velice citlivé na složení stravy. Současná generace neustále se stravou experimentuje a posouvá ji někam jinam a tento způsob stravování absolutně neodpovídá konstrukci našeho organismu. Vůbec nesouvisí s naším trávením, způsobem života, ontogenetickým vývojovým obdobím a ročním obdobím, což je obrovská chyba. Z těchto důvodů vzniká spousta přebytků, střevo je poškozované a přetížené. Nadbytkem tolik milovaného cukru zejména u dětí dochází ve střevech ke kvašení. Obilí jsme zcela nahradili vymílanou pečenou moukou.

Kojení dětí

 U malých plně kojených dětí ovlivňuje jejich zdravotní zdraví matka, a to způsobem stravy, kterou konzumuje. Můžeme namítat, že po světě chodí mnoho zdravých nekojených dětí, ale kojení má svůj důležitý význam. Vždy záleží na kvalitě mléka a hodnotné stravě kojící matky. Kojící matka vegetariánka nebo matka držící dietu nezabezpečuje dítěti dostatek látek, ať to zní jakkoli nepopulárně, je to skutečně pravda. Bohužel současné ordinace jsou plné alergických dětí a nemocných dětí a základ je skutečně ve výživě. Do auta lijeme také potřebné palivo, jinak přestane jet. S našim tělem je to podobné, byť to trvá delší dobu než začne stávkovat a pak mohou být následky daleko horší, protože potíže vznikají plíživě.

Alergie na deodorant

Používání deodorantu je v současné době bráno jako naprostá samozřejmost. Někteří jedinci však nemohou použít parfémy ani deodoranty a dokonce jim vadí i přítomnost člověka, který používá parfém.

Toxické látky

V případě, že jsou v tenkém střevě objeveny toxické látky, plísně nebo hleny, není výživa dostatečně absorbována. Většinou je tenké střevo znehodnocováno právě cukry, které podporují tvorbu plísně a produkci většího množství hlenů. Do jater následně přichází malé množství živných látek a my býváme velice často unaveni a ani přesně nevíme z jakého důvodu.

Narušitelé funkce střev

Funkce střev je závislá na přísunu žluče ze žlučníku a trávicích enzymů ze slinivky. Jestliže má těchto látek nedostatek, nedojde natrávení potravy a začne probíhat kvasný proces. Hovoříme o nadýmání. Na trávicí proces má také vliv nadužívání antibiotik. V minulosti lidé daleko více konzumovali česnek, cibuli nebo kroupy. Střevům také prospívá kurkuma a kari.

Nadužívání bílého cukru

Příjem velkého množství cukru zvyšuje kyselost ve střevě (správně by mělo mít zásaditost 7,2 – 7,4). V okamžiku, kdy se zkaramelizuje, je zásadité povahy. Pokud karamelizujeme např. 0,5 kg cukru, je potřeba do něj přilít 250 ml vody ještě dříve, než ho odstavíme, aby neztvrdl a zůstal v tekutém stavu. Dalším problémem je přemnožení Helicobacter pylori – bakterie, která je významným faktorem při vzniku některých forem zánětu žaludku.

Lze alergii vyléčit?

Současná medicína léčí alergii pomocí antihistaminik, která pomáhají zastavit nebo zablokovat alergický proces. Hlavní léčbou alergie, která zasahuje do jejich hlavních mechanismů, však představuje terapie příčinnými léčebnými alergeny. Princip spočívá v aplikaci alergenového extraktu do organismu v postupně stoupajících dávkách. Celý organismus se vyvíjí a záleží na celkové kondici člověka a také na jeho životosprávě.

Povolení cookies

V ČPZP používáme cookies a jiné technologie za účelem poskytování našich služeb, vylepšení vašeho uživatelského zážitku, analýzy používání našich stránek a při cílení reklamy.