Kód pojišťovny

Selen a zinek

Ilustrační obrázek

Minerály jsou nerostné prvky, které si tělo samo nedokáže vyrobit, avšak potřebuje je přijmout prostřednictvím vody nebo potravy. V organismu se pak vyskytují ve formě iontů, anorganických nebo organických sloučenin. Dělíme je na makroelementy, mikroelementy a stopové prvky. Makro i mikroelementy jsou pro náš organismus velmi důležité, mají v těle celou řadu specifických funkcí a podílí se na celé řadě pochodů. Nedostatek těchto látek může mít závažné následky.

Selen

Selen je součástí enzymů, které slouží jako antioxidanty nebo se podílejí na metabolismu například hormonů štítné žlázy. Je podstatný pro správnou funkci imunitního i reprodukčního systému. Hladina selenu se ve většině případů nezjišťuje, avšak jeho nedostatek je poměrně častý.  Podobně jako je tomu u jodu odvíjí se obsah tohoto prvku v potravě na jeho obsahu v půdě.  A podobně jako v případě jodu je v našich krajích půda na selen velice chudá. Příznakem závažného deficitu selenu je postižení srdce, porucha imunitního systému nebo větší riziko vzniku nádorových onemocnění.

Nejbohatší zdroje selenu

Mezi nejbohatší zdroje tohoto prvku patří paraořechy a pro zajištění vyrovnaného příjmu se doporučuje konzumovat zhruba deset kusů týdně. Selen obsahují také celozrnné obiloviny, které jsou pěstované na půdách bohatých na tento prvek, sójové boby, mléčné výrobky a mořské plody.

Detoxikace organismu

Selen společně s vitaminem E snižuje účinky znečištěného prostředí, působí proti jedovatým zplodinám a nebezpečným látkám a napomáhá také k detoxikaci organismu. Tento minerál má schopnost vázat a do jisté míry neutralizovat škodlivý vliv tzv. těžkých kovů (např. rtuti, olova, kadmia), které ohrožují zejména obyvatele velkých měst a kuřáky.

Prostata

Muži mají větší potřebu selenu, protože se řadí mezi minerály, které se koncentrují ve varlatech a spermiích. Selen se podílí na tvorbě spermatu a zachování zdravé prostaty. Dostatečná zásoba selenu může zvýšit pohlavní funkce a sexuální potenci. Podle mnohých výzkumů působí selen preventivně proti rakovině prostaty. Nízká hladina selenu významně ovlivňuje schopnost plodnosti, protože se snižuje pohyblivost a vitalita spermií.

Vzhled a krása

Selen ovlivňuje vzhled pokožky, působí proti akné, ovlivňuje stav a kvalitu vlasů a stimuluje jejich růst. Také potíže s lupy mohou pomoci vyřešit zvýšené dávky selenu. Selen má také významné protizánětlivé, regenerační účinky a účinně působí v boji proti herpetickému viru.

Zinek

Výrazně ovlivňuje vývoj organismu. Váže se na bílkoviny a v této formě je podstatný pro funkci imunitního systému a celé řady enzymů, které mají vliv na metabolismus nebo enzymy, které jsou nutné pro množení, růst a stabilitu buněk. Hraje rovněž důležitou roli při fungování mužských pohlavních orgánů. Nedostatek zinku se projevuje poruchou imunity a častějšími infekcemi. Dále může způsobit úbytek hmotnosti, špatné hojení ran, zhoršení paměti, smyslové poruchy a neplodnost. V období těhotenství je nedostatek zinku spojený s častějším výskytem vrozených vad (např. rozštěp páteře), opožděním růstu nebo spontánní potraty. V dětském věku se jeho nedostatek může projevit poruchou neuropsychického vývoje. Nižší hladina zinku je typická především u vegetariánů a veganů, proto by měli konzumovat potraviny bohaté na bílkoviny.

Prevence nachlazení a hojení

V období chřipek, viróz a nachlazení a zejména v období nejrůznějších epidemií se doporučuje vědomě udržovat hladinu zinku. Podle některých studií stoupá účinek zinku při dostatečném zásobení organismu vitaminem C. Odborníci zjistili, že po chirurgických operacích, při léčení vředů, po jakémkoliv úrazu, zranění, zlomeninách apod. napomáhá zinek hojení a urychluje léčení téměř o polovinu. Jeho nedostatek naopak zpožďuje hojení ran.

Plodnost, těhotenství a muži

Zinek hraje velice podstatnou roli v oblasti plodnosti a funkci rozmnožovacích orgánů. Zvýšenou potřebu zinku mají ženy v období těhotenství, a to zejména v prvním trimestru. Prostata je žláza, která má největší koncentraci zinku. Podle různých dosavadních studií existuje přímá souvislost mezi zdravou prostatou a hladinou zinku. Po šedesátém roce života nastávají u mužů potíže s hypertrofií – zvětšením a ztvrdnutím prostaty, což vytváří tlak na močový měchýř. Následkem je časté močení a neúplné vyprázdnění měchýře. Zinek je velmi důležitý v rozmnožovacím systému, protože se účastní tvorby pohlavního hormonu testosteronu. V důsledku nedostatečného množství zinku vzniká u mužů neplodnost nebo malá pohyblivost spermií. Zinek má také velký vliv na pohlavní zrání mužů, protože stimuluje jejich sexuální touhu.

Nedostatek a nadbytek zinku

Nedostatek zinku se může vyskytnout v důsledku špatné činnosti štítné žlázy nebo v důsledku onemocnění jater. Mezi typické projevy nedostatku zinku patří suchá a zhrublá pokožka, zhoršené vidění, záněty kůže, časté záněty, bolesti kloubů nebo padání vlasů. Mírný přebytek zinku je z těla vylučován. Vysoké dávky zinku mohou narušit vstřebávání železa a mědi a vyvolat tak jejich nedostatek. Projevuje se nevolností, zvracením, bolestí v dutině břišní a horečkou. K nadměrnému příjmu může dojít při časté konzumaci konzerv a nápojů v zinkových obalech.

Povolení cookies

V ČPZP používáme cookies a jiné technologie za účelem poskytování našich služeb, vylepšení vašeho uživatelského zážitku, analýzy používání našich stránek a při cílení reklamy.