Kód pojišťovny

Lidé se více chrání před klíšťaty. ČPZP už na tuto ochranu vydala přes 18 mil. Kč

Infikovaná klíšťata se vyskytují téměř na celém území České republiky. Jejich kousnutí může vyvolat klíšťovou encefalitidu, tedy virové onemocnění se závažným průběhem i následky. Účinnou ochranou proti klíšťové encefalitidě je očkování. Jen Česká průmyslová zdravotní pojišťovna (ČPZP) vydala na tuto ochranu za prvních osm měsíců letošního roku částku přesahující 18 milionů korun. Proti stejnému loňskému období je to nárůst o pět milionů korun.

„Příspěvek na očkování proti klíšťové encefalitidě se ze všech preventivních programů ČPZP čerpá nejvíce. Je to způsobeno z velké části tím, že tato vakcinace je mediálně známá a navíc jde o jeden z příspěvků, který mohou čerpat jak děti, tak dospělí.Za prvních osm měsíců letošního roku ho využilo více než 23 tisíc našich pojištěnců,“ doplnil vedoucí oddělení programů Ing. Radim Krčmář. Na ochranu dětí před klíšťaty z toho ČPZP letos vydala již téměř 8,5 milionu korun. Částku bezmála šesti milionů částku pak vyčerpalo 6906 žen a více než 4,5 milionu korun ČPZP vyplatila 5372 naočkovaným mužům.

Na všechna očkování nehrazená z veřejného zdravotního pojištění, kam patří také očkování proti klíšťové encefalitidě, přispívá ČPZP svým pojištěncům v letošním roce až 1500 Kč. Příspěvek je poskytován na kteroukoli dávku či vakcínu očkovacího cyklu, není poskytován na aplikaci vakcíny.

Očkování proti klíšťové encefalitidě je možné aplikovat během celého roku. Před kousnutím nakaženého klíštěte spolehlivě ochrání tři dávky očkovacího cyklu. Jedna dávka vyjde na zhruba 700 korun. Doporučená doba na přeočkování je tři až pět let.

V České republice v roce 2012 onemocnělo klíšťovou encefalitidou 573 osob a tři lidé nákazu nepřežili. Přisáté klíště nejvíce ohrožuje lidi ve věku mezi 50 až 65 lety, což jsou skupiny osob, které se nechávají očkovat nejméně. K nákaze klíšťovou encefalitidou může zřídka dojít také konzumací tepelně neupraveného mléka, které pochází od nakažených zvířat, a výrobků z něho vyrobených.

Povolení cookies

V ČPZP používáme cookies a jiné technologie za účelem poskytování našich služeb, vylepšení vašeho uživatelského zážitku, analýzy používání našich stránek a při cílení reklamy.