Kód pojišťovny

Prevence je zdarma a může včas odhalit vážnou nemoc

Nedílnou součástí péče o zdraví by se měly stát preventivní prohlídky. Jejich smysl spočívá v tom, že mohou včas odhalit příznaky vážného onemocnění a tím zvýšit šanci na uzdravení. Stále mnoho lidí si však význam prevence neuvědomuje. Loni si na preventivní prohlídku u svého praktického lékaře našlo čas necelých 330 tisíc pojištěnců České průmyslové zdravotní pojišťovny, tedy zhruba každý čtvrtý pojištěnec ČPZP.

„Dospělý člověk by měl absolvovat preventivní prohlídky u svého praktického lékaře ve dvouletém intervalu. Hradí je pojišťovna, stejně jako další odborná vyšetření, na která v případě potíží lékař pacienta vyšle. Za preventivní prohlídku se neplatí ani regulační poplatek,“ potvrzuje zdravotní ředitelka ČPZP MUDr. Renata Knorová, MBA.

Přes nesporné výhody, které preventivní prohlídka má, ji v roce 2011 absolvovalo jen 340 464 pojištěnců ČPZP. Rok nato bylo takových pojištěnců ještě méně, a to 329 522. Největší zájem o kontrolu svého zdravotního stavu mají pojištěnci z Moravskoslezského kraje, odkud se jich v obou letech rekrutovalo kolem sta tisíc. Naopak nejméně slyší na prevenci pojištěnci ČPZP z Prahy, kterých bylo vždy necelých 1700. V produktivním věku projevili nejvyšší zájem o preventivní prohlídky lidé mezi 35 a 40 lety (23 114 pojištěnců ČPZP v roce 2011 a 20 558 pojištěnců ČPZP v roce 2012) a nejnižší zájem pojištěnci od 20 do 25 let (okolo 12 tisíc lidí).

Za prvních devět měsíců letošního roku preventivní prohlídku absolvovalo celkem 250 799 pojištěnců ČPZP, z toho 119 027 mužů a 131 772 žen. Největší zájem o preventivní prohlídku měli opět pojištěnci z Moravskoslezského kraje (74 795 pojištěnců), nejmenší počet pojištěnců podstoupil preventivní prohlídku v Praze (1 400 pojištěnců).

Co zahrnuje preventivní prohlídka u praktického lékaře?

Prohlídka zahrnuje kontrolu očkování proti tetanu, vyšetření interního charakteru, vyšetření zraku, sluchu, změření krevního tlaku a zjištění hmotnosti, onkologickou prevenci, včetně vyšetření kůže a laboratorního vyšetření moče.

Preventivní prohlídka je také u gynekologa a stomatologa. Na gynekologickou preventivní prohlídku má jít žena jedenkrát za rok. Na prohlídku ke stomatologovi bychom měli jít z preventivních důvodů dvakrát za rok. První prohlídka u stomatologa v roce je preventivní a neplatí se za ni regulační poplatek, druhá prohlídka je tzv. pravidelná a regulační poplatek se již platí.

Povolení cookies

V ČPZP používáme cookies a jiné technologie za účelem poskytování našich služeb, vylepšení vašeho uživatelského zážitku, analýzy používání našich stránek a při cílení reklamy.