Kód pojišťovny

Obavy z rakoviny rostou, Češi více chodí na preventivní vyšetření

02.02.2015

Informační kampaně k prevenci rakoviny přinášejí výsledky a Češi se díky nim stále častěji dostavují k preventivním prohlídkám. Největší zájem je o preventivní vyšetření rakoviny prsu a rakoviny kůže. Nejméně vyhledávaným zůstává preventivní vyšetření rakoviny tlustého střeva.

Zvýšený zájem o vyšetření je ve srovnání s předchozími roky nejvýraznější v případě preventivního vyšetření rakoviny prsu. "V roce 2014 absolvovalo toto vyšetření více než 6000 našich klientek. Pozorujeme zde skokový nárůst: „Ještě v roce 2011 totiž podstoupilo vyšetření mamografem jen necelých 1200 klientek," potvrzuje mluvčí České průmyslové zdravotní pojišťovny (ČPZP) Elenka Mazurová.

Podobně narůstá i počet zájemců o preventivní vyšetření rakoviny kůže. "Na vyšetření pigmentových skvrn se dostavují ženy i muži, přičemž platí, že počet vyšetřených žen je oproti počtu vyšetřených mužů asi dvojnásobný. Ze statistiky zároveň vyplývá potěšující zjištění, že počet vyšetřených mužů i žen byl loni pětinásobný oproti roku 2011," uvádí Mazurová.

Paradoxem zůstává, že ačkoliv Česká republika patří mezi země s největším výskytem rakoviny tlustého střeva, preventivní vyšetření absolvuje jen minimum lidí. "Ze všech preventivních programů, které nabízíme, je nejmenší zájem o preventivní vyšetření rakoviny prostaty a právě tlustého střeva. Za naši pojišťovnu tak můžeme uvést, že tato vyšetření absolvuje proti jiným programům velmi málo lidí," doplňuje mluvčí Mazurová.   

Preventivních vyšetření se účastní častěji ženy, přičemž se o své zdraví více starají ženy nižšího věku. "V případě vyšetření společných pro obě pohlaví, tedy preventivního vyšetření pigmentových skvrn a rakoviny tlustého střeva, je počet žen vždy vyšší než počet mužů,“ popisuje Mazurová. Důvodem zvyšujícího se počtu klientů, kteří se k vyšetřením dostavují, je podle mluvčí Mazurové úzká spolupráce zdravotních pojišťoven s Ministerstvem zdravotnictví. V rámci společného projektu pojišťovny loni rozeslaly celkem 1 850 000 klientům dopisy s výzvou k účasti na screeningovém vyšetření. Oslovování klientů, kteří dosud nezareagovali, pokračuje i v roce letošním. Podle předpokladů ministerstva bude v rámci projektu osloveno více než tři miliony občanů ČR.

Povolení cookies

V ČPZP používáme cookies a jiné technologie za účelem poskytování našich služeb, vylepšení vašeho uživatelského zážitku, analýzy používání našich stránek a při cílení reklamy.