Kód pojišťovny

Dítě z obezity nevyroste. Jedinou cestou je změna jídelníčku a pravidelný pohyb

Téměř třicet procent českých dětí a dospívajících trpí obezitou nebo má nadváhu. Podle revizních lékařů České průmyslové zdravotní pojišťovny jde o vážný problém, který dlouhodobě trápí Českou republiku. Za obezitou podle nich není jen nedostatek pohybu, ale i špatná životospráva.

Rodiče mají často tendenci obezitu svých dětí podceňovat. Považují ji za přechodný stav, ze kterého dítě „vyroste“. Podle oslovených odborníků jde však o velmi rozšířený a zároveň velmi nebezpečný mýtus. „Pokud dítě získá špatné stravovací návyky, téměř určitě se s nimi bude potýkat i v dospělosti. Dítě z obezity obvykle nevyroste,“ varuje mluvčí České průmyslové zdravotní pojišťovny Elenka Mazurová.

Obézní děti a riziko diabetu

To potvrzují i dětští praktici, podle kterých jde o metabolické onemocnění, nikoli přechodnou fázi vývoje. Jedná se o stav dlouhodobé nerovnováhy mezi příjmem a výdejem energie, který s sebou nese řadu zdravotních rizik – např. tzv. metabolický syndrom představovaný diabetem II. typu, vysokým krevním tlakem a vysokou hladinou krevních tuků. To ve svém důsledku vede ke zvýšenému riziku postižení cév či ischemické choroby srdeční. Dalším popsaným rizikem je zvýšený výskyt nádorových onemocnění v obézní populaci. Obezita rovněž představuje zvýšenou zátěž pro klouby a celý pohybový aparát.

Pestrá strava bez drastických diet

Rodiče by neměli ke způsobu stravování přistupovat laxně. „Dítě přebírá stravovací kulturu od svých rodičů. Pokud zdravému životnímu stylu neholdují rodiče, těžko to mohou chtít od svých potomků,“ pokračuje dále Elenka Mazurová. Opačným extrémem jsou pak rodiče hlídající každou kalorii a každé sousto, případně stoupenci různých drastických diet nebo alternativních způsobů stravování. V současnosti je populární zejména bezlepková dieta. Ta však není opodstatněná, pokud dítě netrpí celiakií.

Jak by měl vypadat vyvážený jídelníček u dětí a dospívajících?

Vyvážený jídelníček dětí a dospívajících by měl být dostatečně pestrý. Měl by obsahovat 50-55% sacharidů, 30-35% tuků a 15% bílkovin. Celkové složení by mělo odpovídat potravinové pyramidě, jejíž základnou jsou obiloviny, 2. patro tvoří zelenina a ovoce, 3. patro mléko, mléčné výrobky a maso, vrcholkem pyramidy jsou sladkosti, cukr a sůl.

Konzumace slazených nápojů by měla být omezena na minimum. „Odborníci na výživu varují před nadměrným využíváním sladkostí jako odměn, dodávají však, že jejich nákup nebo konzumaci nelze dětem zakázat. To ostatně platí i pro fastfoody. Rodiče by neměli dítě za jejich návštěvu trestat, ale spíše mu demonstrovat některé nepřiměřené složky jídla, například velké množství oleje v mase nebo přemíru cukru ve slazených nápojích.

Do kondice pohybem

Preventivně působí prakticky každá pohybová aktivita, která přináší radost a u níž je dítě schopno vytrvat a pravidelně se k ní vracet. Ideálními sporty jsou plavání a cykloturistika, dále míčové a jiné kolektivní hry. „Jiná pravidla platí v případě obezity. V takovém případě je vhodné aktivitu nejprve zkonzultovat s lékařem, který doporučí další postup. Vyplatí se rovněž zkontrolovat nabídku preventivních programů zdravotních pojišťoven. V ČPZP nyní pojištěncům nabízíme plavání zdarma nebo za zvýhodněnou cenu ve vybraných bazénech v rámci České republiky. Jejich seznamy a další podrobnosti lze nalézt na webových stránkách zdravotní pojišťovny www.cpzp.cz,“ uzavírá tisková mluvčí pojišťovny Elenka Mazurová.

Povolení cookies

V ČPZP používáme cookies a jiné technologie za účelem poskytování našich služeb, vylepšení vašeho uživatelského zážitku, analýzy používání našich stránek a při cílení reklamy.