Kód pojišťovny

ČPZP vrací klientům na přeplatcích přes 900 tisíc korun

Částku přes 900 tisíc korun vrací v těchto dnech Česká průmyslová zdravotní pojišťovna 636 pojištěncům, kteří ve druhém letošním čtvrtletí překročili takzvaný ochranný limit na doplatky za léky.

„Celkově přeplatky za druhé čtvrtletí činily 902 433 korun. Průměrný přeplatek na jednoho pojištěnce tak činil 1419 korun. Nejvyšší částka přeplatku 10 643 korun byla vrácena muži z Frýdku-Místku v Moravskoslezském kraji,“ upřesnila tisková mluvčí České průmyslové zdravotní pojišťovny Elenka Mazurová.

V letošním roce ČPZP za I. a II. kvartál odeslala klientům 748 přeplatků v celkové hodnotě přes 1,1 milionu korun.Od roku 2015 klesl objem přeplatků za regulační poplatky a doplatky přibližně o dvě třetiny, a to v důsledku zrušení regulačních poplatků za pobyt v nemocnici, za lékařské vyšetření a za vystavení receptu. Ještě v roce 2014 ČPZP ročně vracela na 30 tisíc přeplatků za regulační poplatky a doplatky klientům v hodnotě 24,5 mil Kč, v roce 2015 už to bylo přibližně 8900 přeplatků za 7,6 milionu Kč.

Ze zavedených poplatků se dnes hradí pouze 90 Kč za pohotovostní službu, jde však o nezapočitatelný poplatek. Do limitu regulačních poplatků se dnes započítávají pouze doplatky za léčiva nebo potraviny pro zvláštní lékařské účely. Přehled poplatků může pojištěnec získat písemně nebo prostřednictvím své e-přepážky, tedy přes webové stránky ČPZP.

Roční limit je pro dospělého člověka stanoven na 5000 korun a je to maximální suma, kterou může zaplatit ze svého pacient za zdravotní služby. Pro děti do 18 let a seniory nad 65 let je ochranný limit poloviční, tedy 2500 korun. I po překročení musí pojištěnec dále platit započitatelné doplatky za léky.

Přeplatky dostávají lidé na bankovní účet nebo poštovní poukázkou nejpozději do 60 dnů od konce čtvrtletí, ve kterém limit překročili. Zdravotní pojišťovny zasílají částky vyšší než 50 korun. Nižší částky jsou převedeny do dalších čtvrtletí roku. Poslední přeplatky se lidem vracejí do konce února následujícího roku.

Povolení cookies

V ČPZP používáme cookies a jiné technologie za účelem poskytování našich služeb, vylepšení vašeho uživatelského zážitku, analýzy používání našich stránek a při cílení reklamy.