Kód pojišťovny

Klíšťová encefalitida. Lidé se nejčastěji očkují na jaře

Ostrava, 28. března 2017 – Proti klíšťovému zánětu mozku, neboli encefalitidě je možné se chránit očkováním. Například Česká průmyslová zdravotní pojišťovna vydala na tuto ochranu za rok 2016 téměř 10 milionů korun. Možnost očkování využilo 24 520 klientů. Pro tento rok pojišťovna navýšila příspěvky na preventivní očkování dětí až na 1 500 Kč, pro dospělé na 700 Kč.

Proti klíšťové encefalitidě se nechávají očkovat především děti a ženy. Na ochranu dětí před klíšťaty vydala pojišťovna za rok 2016 přes 6 milionu korun, přičemž počet naočkovaných dětí činil 12 774. Částku bezmála 2 miliony korun pak vyčerpalo přes 6 600 žen, které se rozhodly chránit před infikovanými klíšťaty očkováním, a více než 1,5 milionů korun ČPZP vyplatila 5 tisícům mužů.

„Ze všech preventivních programů, které naše zdravotní pojišťovna svým klientům nabízí, jsme zaznamenali největší zájem o očkování proti klíšťové encefalitidě. V roce 2016 využilo tuto možnost 24 520 klientů a ČPZP vynaložila na toto očkování 9 842 626 korun,“ uvedla tisková mluvčí pojišťovny Elenka Mazurová.

V České republice onemocní klíšťovou encefalitidou podle aktuálních statistik ministerstva zdravotnictví ročně přibližně 500 až 800 lidí.  Obecně lze říci, že ohroženější jsou dospělí; někde se uvádí, že jsou více ohroženi lidé nad 60 let.

Onemocnění se vyvíjí obvykle do 7–14 dnů (může být 3 až 30 dnů) od přisátí infikovaného klíštěte. V prvním stádiu se jeho příznaky podobají netypickému virovému onemocnění dýchacích cest s horečkami. U některých pacientů končí tato fáze onemocnění úplným uzdravením.

Povolení cookies

V ČPZP používáme cookies a jiné technologie za účelem poskytování našich služeb, vylepšení vašeho uživatelského zážitku, analýzy používání našich stránek a při cílení reklamy.