Kód pojišťovny

Parkinsonova nemoc nejčastěji ohrožuje muže nad 50 let

Parkinsonova nemoc je považována za jedno z nejčastějších degenerativních onemocnění nervové soustavy. Objevuje se obvykle u lidí starších 50 let, častěji postihuje muže. Vývoj parkinsonismu trvá měsíce, někdy i roky a pokud není zahájena léčba, končí úplnou ztrátou hybnosti.

Průběh a příznaky jsou u každého člověka individuální. První symptomy bývají nenápadné. Patří mezi ně rychlejší únava, pocit těžkých končetin, křeče, zpomalení chůze či zvýšená sekrece slin, slz a potu. Dalšími projevy jsou pomalé nekoordinované pohyby, obličej s minimální mimikou a šouravá chůze v předklonu. Později přicházejí poruchy rovnováhy, pády, zácpa a inkontinence moči. Poměrně častý je výskyt úzkosti, demence, deprese, ztráty pozornosti a paměti.

Náklady na léčbu rostou

„Například Česká průmyslová zdravotní pojišťovna vynaložila v loňském roce na léčbu svých pojištěnců postižených Parkinsonovou nemocí 64,1 milionu korun proti 55,3 milionu korun v roce 2014. Nárůst nákladů za poslední tři roky tak činí téměř 16 procent,“ upřesňuje tisková mluvčí České průmyslové zdravotní pojišťovny Elenka Mazurová.

Nárůst výdajů ovlivňuje zejména lék Duodopa, který pomáhá zmírňovat potíže pacientů v pokročilejším stadiu nemoci. „Náklady na něj za rok 2014 činily 1 509 496 Kč a v roce 2016 už dosáhly výše 7 662 398 Kč. Ze srovnání obou údajů tedy vyplývá, že jen za poslední tři roky se náklady na tento lék zvýšily více než pětinásobně,“ dodává Mazurová.

Pacientů, u nichž lékaři diagnostikují Parkinsonovu chorobu, zvolna přibývá. Zatímco v roce 2014 evidovala ČPZP 4 548 nemocných pojištěnců, o dva roky později jich bylo 4 855.

Nemocným pomůže pohyb

Parkinsonova nemoc je zatím nevyléčitelné onemocnění, avšak existuje mnoho způsobů, jak zpomalit její průběh a zajistit nemocným takřka plnohodnotný život. Odborníci lidem s Parkinsonovou chorobou doporučují každodenní pohyb, především chůzi, masáže, jógu nebo cvičení tai-chi. Mezi další doporučení patří trénování mozku procvičováním paměti, vědomostí a orientovanosti. Vhodné je věnovat se novým zájmům a plnění různorodých úkolů. Zpomalit vývoj příznaků mohou i různé potravinové doplňky. O užívání se však vždy nejdříve poraďte se svým lékařem.

Povolení cookies

V ČPZP používáme cookies a jiné technologie za účelem poskytování našich služeb, vylepšení vašeho uživatelského zážitku, analýzy používání našich stránek a při cílení reklamy.