Kód pojišťovny

Parkinsonova choroba postihuje častěji muže. Náklady na léčbu vzrostly za pět let o polovinu

Ostrava, 10. dubna 2018 - Parkinsonova choroba patří k nejzávažnějším nevyléčitelným poruchám nervové soustavy. V České republice v současnosti postihuje více než 20 tisíc lidí. Den Parkinsonovy nemoci si svět připomíná každoročně dne 11. dubna.

Parkinsonova choroba je neurodegenerativní onemocnění centrální nervové soustavy, které přímo souvisí s úbytkem nervových buněk v části mozku nazvané Substantia nigra (černá substance). Tyto buňky za normálního stavu produkují dopamin, což je neurotransmiter (přenašeč), který zajišťuje přenos signálů mezi nervovými buňkami (neurony). Nedostatek dopaminu způsobuje, že pacient postupně není schopen ovládat nebo kontrolovat svůj pohyb. Hlavními příznaky jsou třes (tremor), svalová ztuhlost (rigidita), zpomalenost a omezení rozsahu pohybů (bradykineze), poruchy stoje a chůze, maskovitý obličej, psychické problémy typu deprese.

Terapie je zaměřena na příznaky onemocnění a zahrnuje farmakologickou léčbu, rehabilitaci, psychoterapii a úpravu životosprávy. Základem farmakologické léčby jsou léky nahrazující chybějící dopamin, nebo měnící metabolizmus dopaminu. Využívají se i pomocné léky ovlivňující vedlejší příznaky a komplikace a neurochirurgická léčba (např. hluboká mozková stimulace).

Toto onemocnění se nejčastěji objevuje u lidí ve věku 65 let, ale postihuje i pacienty v mladším věku, přičemž až desetina má méně než 50 let. O něco vyšší riziko, že se onemocnění rozvine, je u mužů.

Pacientů, kteří trpí touto nemocí, postupně přibývá. „V loňském roce se s Parkinsonovou chorobou léčilo 4 845 našich pojištěnců, zatímco o pět let dříve to bylo 4 157 pojištěnců. Náklady této léčby byly v roce 2017 vyčísleny na téměř 75 milionů korun, což je proti roku 2013 téměř poloviční nárůst,“ upřesňuje tisková mluvčí České průmyslové zdravotní pojišťovny Elenka Mazurová.

Pacienti s Parkinsonovou chorobou, registrovaní u ČPZP, a náklady na léčbu

rok

Počet pacientů

Náklady na léčbu v Kč

2013

4 157

50 366 924

2017

4 845

74 804 370

Parkinsonovu chorobu nelze v současnosti vyléčit, je však možno dlouhodobě potlačovat její příznaky. Pojmenována je po britském lékaři Jamesi Parkinsonovi, který ji v roce 1817 jako první na světě popsal. Onemocnění nazval „obrna třaslavá “ a vystihl tak základní příznaky nemoci – svalovou ztuhlost a třes. Parkinsonovou chorobou trpěli například papež Jan Pavel II., malíř Salvador Dalí nebo boxer Muhammad Ali.

Povolení cookies

V ČPZP používáme cookies a jiné technologie za účelem poskytování našich služeb, vylepšení vašeho uživatelského zážitku, analýzy používání našich stránek a při cílení reklamy.