Kód pojišťovny

Těhotným ženám registrovaným u ČPZP se loni narodilo přes 15 tisíc dětí

Ostrava, 15. května 2018 - Celkem 15 307 porodů zaznamenala Česká průmyslová zdravotní pojišťovna (ČPZP) v roce 2017. Náklady na tyto porody dosáhly téměř 69 milionů korun, po započítání péče spojené s porody, jako je například hospitalizace, anestezie a léky, se částka vyhoupla bezmála na 185 milionů korun.

V porovnání s tím v roce 2016 bylo v ČPZP 15 173 porodů, přičemž náklady přesáhly 63 miliónů korun, respektive téměř 177 milionů korun včetně péče o rodící ženy.

ČPZP tato data uveřejňuje u příležitosti Světového týdne respektu k porodu, který každoročně vyhlašuje Frankofonní aliance za respektovaný porod. Cílem je upozornit na celospolečenský dosah fenoménu porodu a napomoci prosazování nejnovějších výsledků vědeckých výzkumů do porodnické praxe.

Těhotné mají péči a vyšetření z veřejného pojištění

Zdravotní pojišťovny v ČR hradí těhotným ženám veškerou potřebnou péči a vyšetření. „Při první návštěvě hradíme kompletní anamnézu, vystavení těhotenské průkazky, určení hmotnosti, změření krevního tlaku, chemickou analýzu moči, vyšetření gynekologem a provedení ultrazvuku, dále odběr krve na stanovení krevního obrazu, krevní skupiny a Rh faktoru, protilátky proti erytrocytům, HIV, žloutence typu B a syfilis,“ vypočetla tisková mluvčí České průmyslové zdravotní pojišťovny Elenka Mazurová.

Při každé další těhotenské poradně pojišťovna hradí anamnézu, vyšetření, moč, krevní tlak, hmotnost a detekci vitality plodu. Ve 20. až 22. týdnu těhotenství hradí screeningové ultrazvukové vyšetření, ve 24. až 28. týdnu má těhotná nárok na úhradu orálního glukózového tolerančního testu, který se používá k diagnostice cukrovky. Následuje placené screeningové ultrazvukové vyšetření v 28. až 30. týdnu, opět krevní obraz, od 38. týdne je hrazeno monitorování plodu pomocí kardiotokografu jednou týdně. Z prostředků veřejného zdravotního pojištění je těhotné uhrazen i odběr kultivace na Streptokoka skupiny B z pochvy, a to mezi 35. až 38. týdnem těhotenství.

Narození dítěte je třeba oznámit zdravotní pojišťovně

Dítě je po narození pojištěné tam, kde jeho matka. Narození dítěte musí jeho zákonný zástupce oznámit zdravotní pojišťovně do osmi dnů, v případě ČPZP k tomu může použít formulář on-line registrace, který najdete zde na našich webových stránkách.

Preventivní programy pro těhotné a maminky po porodu

Kromě úhrady zdravotních služeb nabízí ČPZP moderním nastávajícím maminkám řadu preventivních programů, z nichž dlouhodobě nejoblíbenější je Manažerka mateřství. „Těhotné ženy a matky po porodu mohou v programech Manažerka mateřství, cvičení po porodu a cvičení pro děti ve věku 0 až 2 roky získat u ČPZP částku až 3000 korun. Co se týče této souhrnné částky, jsme ze všech zdravotních pojišťoven nejštědřejší,“ uvádí mluvčí Mazurová.

Zdraví v mobilu poradí i těhotným

Česká průmyslová zdravotní pojišťovna stojí i za spuštěním mobilní aplikace ZDRAVÍ V MOBILU, která má mnoho zajímavých funkcí pro těhotné. „Provede je těhotenstvím týden po týdnu, upozorní na těhotenská vyšetření a nabídne výběr jména pro jejich dítě. Hlídá také blížící se termín porodu, včas pomůže s nákupním seznamem pro miminko i s přípravou tašky do porodnice. Seznámí maminky i s tím, na co nezapomenout po porodu,“ upřesňuje tisková mluvčí ČPZP. Aplikace je volně přístupná, může ji tedy využít každý a zdarma si ji stáhnout na www.zdravivmobilu.cz, v APP Store a na Google Play.

Povolení cookies

V ČPZP používáme cookies a jiné technologie za účelem poskytování našich služeb, vylepšení vašeho uživatelského zážitku, analýzy používání našich stránek a při cílení reklamy.