Kód pojišťovny

ČPZP vrátí pojištěncům 4 miliony Kč za léky a doplatky

Ostrava, 29. května 2018 – Částku kolem čtyř milionů korun vrací v těchto dnech Česká průmyslová zdravotní pojišťovna (ČPZP) zhruba 10 tisícům svých pojištěnců, kteří v prvním letošním čtvrtletí překročili takzvaný ochranný limit na doplatky za léky.

„Loni ve stejném období jsme vraceli 327 tisíc korun celkem 175 pojištěncům. To znamená, že meziročně se vrácená částka zvýšila více než 12 krát, zatímco počet pojištěnců s nárokem na přeplatek stoupl 57 krát. Tento enormní nárůst je důsledkem nových limitů pro výpočet nároku na přeplatek z doplatků za léky, které platí od letošního ledna,“ upřesnila tisková mluvčí České průmyslové zdravotní pojišťovny Elenka Mazurová s tím, že drtivá část všech vrácených prostředků se vrací seniorům.

Limit u dětí do 18 let a u seniorů od 65 let do 70 let věku byl od 1. 1. 2018 snížen z původních 2 500 Kč na 1 000 Kč, a u kategorie 70 a více let byl od 1. 1. 2018 snížen limit z původních 2 500 Kč na 500 Kč. Na ostatní obyvatele se vztahuje ochranný limit 5000 Kč.

Pokud pacient stanovený limit překročí, musí regulační poplatky platit stále, ale zdravotní pojišťovna mu částku zaplacenou navíc vrací, a to nejpozději do 60 dnů od uplynutí kalendářního čtvrtletí. Přeplatky jsou poukazovány klientům na účet nebo složenkou. Nárok na přeplatek zemřelého pojištěnce mají pozůstalí.

Informace o vrácení přeplatku za první letošní čtvrtletí odesílá ČPZP  svým klientům od středy 23. května. Od tohoto dne jsou klientům ČPZP zároveň přeplatky odesílány poštovní složenkou, případně poukazovány na jejich účet. Přehled poplatků může pojištěnec České průmyslové zdravotní pojišťovny získat písemně nebo prostřednictvím své e-přepážky, tedy přes webové stránky pojišťovny, nebo v mobilní aplikaci ZDRAVÍ V MOBILU.

Povolení cookies

V ČPZP používáme cookies a jiné technologie za účelem poskytování našich služeb, vylepšení vašeho uživatelského zážitku, analýzy používání našich stránek a při cílení reklamy.