Kód pojišťovny

Cestovní pojištění potřebujete i na zimní dovolenou

Ostrava, 20. února 2019 – Lyžování v zahraničí se stává stále populárnější formou trávení zimní dovolené či jarních prázdnin. Zároveň je však potřeba pamatovat na to, že na rozdíl od tuzemského pobytu na horách nejsme dostatečně chráněni zdravotním pojištěním. Rizika nejen na sjezdovce pokryje cestovní pojištění. U České průmyslové zdravotní pojišťovny (ČPZP) jej lze získat již od 12 Kč na den.

Cestovní pojištění bývá dlouhodobě spjaté s letní dovolenou a mnohdy si neuvědomíme, že i na zimní cestě jej budeme potřebovat. A to možná ještě více než na letní, protože zimní dovolená se obvykle pojí se zimními sporty a představuje tak větší riziko zranění a následné lékařské péče. „Cestovní pojištění si může u ČPZP sjednat celá rodina, a to i případě, že někteří její členové jsou registrováni u jiné zdravotní pojišťovny. Klienti naší zdravotní pojišťovny však mohou uzavřít pojištění za výhodnější sazby. Výběr je možný z několika balíčků, skládajících se z různých krytí pojistných rizik dle individuálních potřeb klienta. Navíc rekreační lyžování a snowboarding po vyznačených trasách je zahrnuto v základní ceně pojistného.“ uvádí tisková mluvčí ČPZP Elenka Mazurová.

Od léčebných výloh po uzavření sjezdovky

Základní balíček zahrnuje pojištění léčebných výloh do výše pojistného plnění 10 milionů korun. Dále je možné využít balíček STANDARD rozšířený o pojištění odpovědnosti za škodu či balíček KOMPLET rozšířený ještě o pojištění trvalých následků úrazu a zavazadel. Nejkomplexnějším zimním cestovním pojištěním je pak balíček ZIMA zahrnující kromě předešlého také pojištění sportovního vybavení včetně nájmu náhradního zimního vybavení, pojištění nevyužité zimní dovolené či nákladů při uzavření sjezdovek. „Všechna pojištění je možné sjednat online s platností od následujícího dne. Výjimkou jsou pouze USA, kde je potřeba zajistit pojištění online s 14denním předstihem. Na pobočce ČPZP lze uzavřít další doplňková pojištění, jako je storno cesty, pojištění zpoždění letu a zavazadel, pojištění únosu letadla nebo nevyužité dovolené,“ vysvětluje Elenka Mazurová.

Bez pojištění odpovědnosti nevyjíždět

Pojištění odpovědnosti na zdraví či majetku je pro tyto zimní sporty nutností. Svahy jsou plné lyžařů a snowboardistů. Může se snadno stát, že do někoho nedopatřením najedete nebo mu neúmyslně poškodíte jeho lyžařské vybavení. V případě nehody se nedoplatíte. „Náklady za způsobenou škodu se mohou vyšplhat do miliónů korun, přitom připojištění stojí klienta jen několik korun. U ČPZP s limitem pojistného plnění až 2,5 milionu korun při újmě na zdraví a 1 milion korun při poškození majetku, uvádí tisková mluvčí ČPZP Elenka Mazurová

Bez pojištění vyjde léčba a převoz na statisíce

Zranění při lyžování není bohužel ojedinělou záležitostí. Mezi klienty ČPZP se loni vyskytla řada úrazů, které vyžadovaly léčbu, často i převoz sanitkou. „Pád na lyžařském vleku v Itálii skončil pro našeho klienta zlomeninou stehenní kosti. Následná hospitalizace a převoz se vyšplhala do výše plnění 52 000 korun. Ani malá nehoda, jakou může být rozříznutý ret, jeho sešití v lokální anestezii není v Rakousku levnou záležitostí. Léčebné výlohy vyšly na 14 a půl tisíce korun. Podobně poranění kolenního vaziva v Německu. Rentgen, ošetření a bandáž stály 12 000 korun,“ upozorňuje Elenka Mazurová. Pokud by tito klienti neměli cestovní pojištění, podíleli by se na úhradě nákladů za zdravotní péči. Převoz by však hradili v plné výši. Evropský průkaz zdravotního pojištění pokryje pouze základní úkony v částkách stanovených pro Českou republiku. Pojištění přitom dle délky pobytu a lokality vyjde na několik desítek nebo stovek korun.

Povolení cookies

V ČPZP používáme cookies a jiné technologie za účelem poskytování našich služeb, vylepšení vašeho uživatelského zážitku, analýzy používání našich stránek a při cílení reklamy.