Mrkvová pomazánka

Ingredience:

  • Mrkev 350g

  • Červená čočka 60g

  • Cibule 1ks

  • Sladká mletá paprika

  • Máslo

  • Kmín

  • Sůl

  • Pepř

  • Pečivo

  • Zelenina (na ozdobu)

Doba přípravy:

25 minut (bez chlazení)

Nutriční hodnoty:

(celá pomazánka)

  • Energie – 1958kJ / 466kcal
  • Bílkoviny – 19g
  • Tuky – 11g
  • Sacharidy – 67g
  • Vláknina – 20g

Červenou čočku propláchneme a dáme ji zhruba na deset minut vařit do hrnce s osolenou vodou. Mezitím na másle orestujeme nadrobno nakrájenou cibulku. Jakmile cibule zezlátne, přidáme k ní na kostičky nakrájenou oloupanou mrkev, lžičku sladké papriky, mletý kmín, sůl a pepř. Směs pořádně promícháme, lehce podlijeme vodou a asi 10 minut pod pokličkou podusíme. Uvařenou čočku scedíme, přisypeme ji k mrkvi a cibulce a společně pár minut restujeme. Potom už všechny ingredience rozmixujeme (můžeme ponechat i drobné kousky) do podoby mrkvové pomazánky. Tu necháme vychladnout a pak už ji jen namažeme na čerstvé pečivo, které třeba dětem můžeme vykrojit do podoby květiny či jiných zábavných tvarů. Dobrou chuť.

Tip: Vychlazenou pomazánku můžeme případně ještě promíchat s malým kelímkem bílého jogurtu. Díky tomu bude mít zdravá svačina navíc i blahodárné probiotické bakterie.

 

RECEPT JE VHODNÝ PRO:

Diabetiky
Celiaky
Vegetariány
Vegany (za předpokladu použití oleje místo másla)
Redukční dietu
Sportovce