Kód pojišťovny

Se zábavní pyrotechnikou buďte opatrní, nabádá ČPZP

Ostrava 17. prosince 2019 – Ohňostroje, petardy a dělobuchy patří neodmyslitelně k vánočním svátkům, silvestrovskému veselí a k novoročním oslavám. Nesprávná manipulace se zábavní pyrotechnikou však může způsobit bolestivé a vážné úrazy. Například Česká průmyslová zdravotní pojišťovna eviduje několik desítek klientů, kteří se v uplynulých pěti letech na přelomu prosince a ledna vážně poranili.

„Mezi nejčastější úrazy spojené s používáním zábavní pyrotechniky patří popáleniny na nejrůznějších částech těla, úrazy rukou, amputace prstů, úrazy oka. Neodborná či neopatrná manipulace může způsobit i protržení ušního bubínku či otevřené rány na hlavě, rukou a krku. Evidujeme i pojištěnce s popáleninou rohovky a spojivkového vaku,“ uvedla tisková mluvčí České průmyslové zdravotní pojišťovny (ČPZP) Elenka Mazurová.

Nejvyšší náklady si vyžádalo velmi vážné poranění oka a očnice, které na přelomu let 2018 a 2019 utrpěl jedenašedesátiletý pojištěnec. „Jeho léčba si vyžádala téměř půl milionu korun. S úrazem oka vyhledal lékařskou pomoc také třiačtyřicetiletý muž a pro ČPZP to znamenalo náklady přesahující 25 tisíc korun. Zhruba stejnou částku mohou zdravotní pojišťovny uhradit i za amputaci prstů,“ doplnila mluvčí Mazurová. Poranění pyrotechnikou se nevyhýbá ani dětem. Ty by přitom s petardami vůbec manipulovat neměly.

Pokud lidé zábavní pyrotechniku používají, měli by podle odborníků dbát na to, aby nebyla prošlá a aby byla zakoupená u ověřených prodejců, ne ve stáncích nebo tržnicích. Důležité je dodržet návod k použití. K vážným zraněním zábavní pyrotechnikou dochází často i proto, že vznikají neodbornou manipulací z bezprostřední blízkosti. Pozor by si lidé měli dát i na pohyb osob a zvířat v okolí odpalovací techniky, aby nezpůsobili úraz někomu jinému.

Povolení cookies

V ČPZP používáme cookies a jiné technologie za účelem poskytování našich služeb, vylepšení vašeho uživatelského zážitku, analýzy používání našich stránek a při cílení reklamy.