Gynekologie

Toto téma je aktuálně uzavřeno pro pokládání nových dotazů. Zkuste navštívit toto téma někdy v budoucnu, možná už bude otevřeno.

Ablace

Vloženo: 26.09.2018 11:16

Dobrý den paní doktorko, je mi 50 let a z důvodu velmi silného krvácení mi nabídli ablaci endometria. Histologie byla negativní, jen hyperplazie bez nějakého nálezu. Hormony mám kontraindikovány. Prý je to převahou estrogenů. Vrtá mi hlavou, kam se tedy ty estrogeny dostanou, když nebudou působit na děl. sliznici. Může se stát, že ten nadbytek způsobí později třeba rakovinu prsu? Děkuji Vám za odpověď. Jana

Dobrý den, nic se nemusíte bát, ve Vašem věku je převaha estrogenů dána tím, že v druhé polovině menstruačního cyklu nefunguje žluté tělísko, které vyvolá zdravou přeměnu endometria. Estrogeny se tvoří bez "opozice" progesteronu a tedy endometrium nekontrolovaně roste. Roste do určitého času, u každého je to jiné, až se na chvíli přestanou tvořit a zpětnou vazbou do mozku a z tzv. spádu hormonů nastane krvácení z PROLIFERAČNÍHO endometria, místo SEKREČNÍHO a toto nemá regulaci a proto to silné krvácení, které také dlouho přetrvává. Ablace endometria vyřeší na nějakou dobu, že výstelka děložní- endometrium nebude schopna tak vysoko narůst a mezitím se dostanete do klidu. Rakovina prsu má jiné příčiny,a to musí být také rakovina , kterou podporují estrogeny, nebo naopak progesteron. A to se nijak ve zdravém prsu dopředu nepozná. S pozdravem MUDr.Škraňková

Antikoncepce a CRP

Vloženo: 26.09.2018 11:07

Dobrý den, mám CRP 28. Je možné, aby toto zvýšení způsobila antikoncepce? Beru Lindynette a v den měření jsem byla 5 den týdenní pauzy. Děkuji za odpověď.

Dobrý den, CRP je marker zánětu a ne zábrany početí. 5. den pauzy se kromě jiných zánětlivých obrazů, může odrazit používáním tamponů během menstruace, nebo prostě jen výkyv imunity, který menstruace mohla způsobit. Antikoncepci užívejte dál. S pozdravem MUDr.Škraňková

Chlamydie

Vloženo: 02.11.2018 12:01

Dobrý den chtěl bych se zeptat... Moje skoro problémy začali že mi zarudlo a zmenšilo se oko po třech dnech jsem byl na oční...předepsany dvoje kspky a masticka.....po týdením uživàní žàdné zlepšenía nasazeny jiný druh dvou kapek a stejná masticka a po víkendu že se màm stavit na stěr na chlamydie....v pondělí když jsem byl na stěru tak mi řekli že oko se lepší a stěr že není potřeba. Po dalším týdnu oko už v pořàdku a celkově zdravotní stav také. Cca po dalším měsíci se mi ozvsla partnerka s kterou jsem měl nechràněný sex že jí našli chlamidie. Chtěl bych se zeptat je možné že jsem ji nakazil já? A je možné že màm chlamydie v těle nebo jestli jsem je tam měsíc nazpět měl a samy se vyléčily bez zàsahu lékařské pomoci. Předem děkuji za odpověď

Dobrý den, každý zánět odezní po čase sám a přejde do chronicity. Jistě tam byly chlamydie, škoda, že nebyl proveden stěr, ale i tak se nyní přeličte antibiotiky oba. Při Chlamydii trachomatis se objevuje zpravidla Ritterovo trias, což se projeví zánětem oka, močové trubice. u žen čípku děložního, z čehož se vzala kultivace a zánětem, či bolestí kolenního kloubu. Každopádně je třeba, aby jste byli oba přeléčeni. S pozdravem MUDr.Škraňková

Antikoncepce calleto

Vloženo: 18.09.2018 16:13

Dobrý den,dostala jsem svou první antikoncepci Calleto a po 14ti dnech mi každý den začala téct z nosu krev.Samovolně se spustí a teče cca 20 minut docela hodně až jsem slabá,začne mi bolet hlava a udělají se mi na obličeji a krku fialové skvrny.Může to být zapříčiněno antikoncepci? Moc děkuji za odpověď.

Dobrý den, každá antikoncepce může být provokativní moment v hemostatickém systému ženy. Tedy, pokud změny, které popisujete jsou "nové jevy" v rámci Vašeho zdraví, je třeba se nutno poradit s hematologem, ke kterému Vás odešle Váš základní gynekolog- OG. S pozdravem MUDr.Škraňková

Menstruace

Vloženo: 17.09.2018 21:28

Dobrý den paní doktorko, dne 27.8. 2018 jsem byla na operaci mimoděložního těhotenství, byl mi odebrán pravý vejcovod a řečeno, že levý vypadal být v pořádku. Den po zákroku jsem velmi lehce zašpinila, ale doposud jsem nedostala menstruaci. Je to v pořádku? Do jaké doby by měla menstruace dorazit? Moc děkuji za odpověď.

Dobrý den, tak jako po každém ukončení těhotenství jakýmkoliv způsobem, je třeba respektovat tzv. šestinedělí. Takže buďte klidná a při případném pohlavním styku se chraňte, bylo by dobré, kdyby se tzv. šestinedělí dodrželo. S pozdravem MUDr.Škraňková

Gestageny

Vloženo: 07.09.2018 14:37

Dobrý den paní doktorko, je mi 52let, cyklus 20-30dnů, většinou kratší, menzes je silná první dva dny. V květnu jsem podstoupila hysteroskopii, v děloze byly polypy, dle histologie Ok. Po HSK přišla menzes za 3týdny, týden jen špinění,pak slabá asi týden. No a pak mi přišla po 6týdnech, taky týden špinění, už jsem jásala, že po tolika letech už bude pomalu konec ,ale přišlo brutální krvácení, se kterým jsem skončila v nemocnici znovu na HSK+abraze. Výsledek histologie-hyperplasie endometria bez atypií. Paní doktorka chce nasadit Norethisteron nebo Orgametril. Léčím se dlouho na RA a beru imunosupresiva, který z těch gestagenů by tak byl co nejšetrnější? Byt jsem štíhlá, tak mám vysoký cholesterol..Děkuji Vám za Váš čas. S pozdravem Dana

Dobrý den, postupně Vám budu odpovídat.: 1/ "brutální krvácení"- to je ten správný výraz na krvácení, které ohlašuje, že se ve vaječníku netvoří dostatek gestagenů, které proměňují proliferační endometrium na sekreční, tedy vzniká stav , kdy přetrvává proliferační endometrium, až do hranice hyperplazie, tedy sliznice narůstá ohromné výšky, za určitou dobu tvorba estrogenů jakoby ustane a sliznice se začíná odlučovat a způsobí krvácení silní s koaguly, hlavně dlouhé a vyčerpávající zásobu Fe. Stává se to mezi 45 až 50 letech věku. Já bych doporučila na 3 měsíce Orgametril , pokud není zde ještě přítomnost myomatózy, nebo cystické změny na vaječnících. Tím se hormonální stav vyrovná a Vy můžete aspoň na pár měsíců znovu fungovat, ev. si nechce nasadit na 2-3 roky Klimonorm, který by vše měl uklidnit. 2/ RA, zřejmě léčená Methotrexátem, by se neměla zhoršit. 3/ Hypercholesterolemie je záležitostí jaterní se střevní součinností, to bych nechala v péči internisty Zde nezáleží na tom, jaké jste konstituce tělesné, jedná se o dědičnou záležitost. S pozdravem MUDr.Škraňková.

časté gynekologické krvácení

Vloženo: 05.09.2018 14:00

Dobrý den, prosím o radu. Poslední dva roky trpím častým a nepravidelným menstruačním krvácením. Mám jakoby podvojné krvácení, jedno je vždy po přibližně po 22 dnech a je pravidelné, ale druhé se mi objevuje například 5. den po skončení menstruace a trvá asi 4 dny. Pokud se neukáže 5. den po první menstruaci, tak se ukáže okolo 17. dne znovu (pokud ne přímo menstruace, tak alespoň špinění) a při námaze mě pobolívá v podbřišku. Abych mohla fungovat, beru Ascorutin 3 * 2 tablety vždy celé 3 týdny, ale to nic neřeší. Existuje účinné řešení? Potřebuji krvácení výrazně snížit a omezit. Je mi 35, nikdy jsem nebyla těhotná. Problémem zároveň je, že s partnerem bychom se ještě chtěli pokusit o dítě. Děkuji S pozdravem Květová

Dobrý den, pokud neužíváte žádné hormonální léky, tím je myšleno i antikoncepci, tak v rámci menstruačního cyklu Vás takovéto "krvácení" může trápit. Normální frekvence krvácení je od 19 .až 56 .dne. Ve Vašem věku se začíná- není to pravidlo - objevovat před- a po- menstruační špinění a mezitím je skutečná menstruace. Je to způsobeno tím, že správné hormonální hladiny se nastavují pomaleji a tedy chodíte s vložkou i 3 týdny- vše dohromady. Jestli se Vám také stává, že Vás bolí i prsa- a to ani dotknout,- tak tam hraje svou roli prolaktin. Zde je dobré na nějakou dobu podat jakýkoliv gestagen, ev. i cyklický ne-antikoncepční preparát- zváží Váš lékař ,aby se menstruační cyklus zpravidelnil. A také skutečně by bylo již třeba otěhotnět, aby se tento "začarovaný kruh" přetnul. To je ve Vašem věku nejlepší řešení. S pozdravem MUDr.Škraňková

Dotaz

Vloženo: 29.08.2018 11:37

Chtěla bych se zeptat co znamená balancovan translokace mezi chromozomy 2 a 9. Děkuji za odpověď.

Dobrý den, je to chyba ve výstavbě řetězce chromozomu, která se nemusí opakovat. S pozdravem MUDr.Škraňková

Těhotenství a zanět ledvin

Vloženo: 22.08.2018 13:58

Dobrý den, chtěla bych se zeptat zda zanet ledvin muze zpusobovat ze tehotenske a ovulcni testy jsou negativni. Mam podezreni ze jsem tehotna a mam k tomu i hodne naznaku ale testy jsou negativni a me byl dignostikovan zanet ledvin. Dekuji

Dobrý den, to rozhodně ne, potvrzení gravidity jde na konto těhotenského hormonu HCG, ale příznaky, jako spavost, nebo nauzea, či zvracení se vyskytují i u zánětu ledvin. Jděte se nechat vyšetřit ke svému lékaři - gynekologovi a ten Vám těhotenství buď potvrdí, nebo vyvrátí. Tak či tak, i zánět ledvin Vám musí potvrdit urolog- specialista. S pozdravem MUDr.Škraňková

Ultrogestan

Vloženo: 22.08.2018 11:30

Dobrý den, gynekolog mi snížil dávky Ultrogestanu z 2 x denně po 2 tabletách na 1 x denně 2 tablety. Je to v pořádku, mám strach, abych nepotratila. Děkuji.

Dobrý den, je to v pořádku, protože plodové vejce si samo začne tvořit hormony na udržení gravidity a tedy Utrogestan se podává do doby, kdy je jasné, že vše přebrala placenta. S pozdravem MUDr.Škraňková

Zobrazeno 101-110 z 11 969 dotazů.