Gynekologie

Toto téma je aktuálně uzavřeno pro pokládání nových dotazů. Zkuste navštívit toto téma někdy v budoucnu, možná už bude otevřeno.

stěry

Vloženo: 13.12.2017 11:36

Dobrý den paní doktorko, chtěla bych se zeptat. možná stupidní otázka- omlouvám se. vadí, když je žena těhotná a případně o tom ještě neví- 2 týdny těhotenství a gynekolog ji provede gynekologickou prohlídku čípku (stěry). může to nějak ublížit plodu? děkuji

Dobrý den, rozhodně nemůže, ale pokud by stěrovou tyčinku vložil hodně hluboko do hrdla děložního, tak by mohlo dojít ke krvácení, které rychle ustane z důvodů dobře překrvené a fragilnější tkáně. S pozdravem MUDr.Škraňková

Varixy v deloze

Vloženo: 10.12.2017 08:25

Dobry den, muj dotaz se tyka varixu v deloze.Muj gyn.mi na poslednim ultrazvuku rikal,ze je tam mam. Nikdy jsem o tom neslysela. Mame v rodine varixy na nohach;ale tohle nikdo nemel. Vice mi Dr.k tomu nerekl. Co by se delo v pripade dalsiho tehu?(predtim zadne tyto problemy nebyly).. Daji se brat nejake leky? Vymyzi varixy casem ?Nebo se casteji pozoruji? Dekuji moooc za vas cas Pekny den preji

Dobrý den, varikozita cév dělohy je poznatelná pouze UIZ vyšetřením. Nemusíte se obávat, neléčí se tak, jako varikozita na DKK, ale je třeba mít na paměti, že pohyb dělá dobře i v této lokalitě. Jistě i zde může vzniknout trombus- tedy krevní sraženina, takže pokud by pacientka užívala hormonální léčbu ve vyšších dávkách, než je antikoncepce, se může stát, že se vytvoří. V těhotenství je mnohonásobné riziko vzniku trombózy, ale na jiných větších cévách. Vy se však můžete nechat vyšetřit na tzv. trombofilní faktory např. v Genetics Praha, jako samoplátce za 800,-Kč a budete vědět, zda máte genetickou predispozici. S pozdravem MUDr.Škraňková

Bolesti ve 31 TT

Vloženo: 09.12.2017 13:20

Dobrý den chci se zeptat jsem Ve 31 TT a mám bolesti břicha a picha mě v děloze mám i těhotenskou cukrovku a nevím jestli je to normální je to moje třetí těhotenství

Dobrý den, třetí těhotenství bývá zpravidla nejhůře snášeno, píchání a jiné bolestivé pocity mohou být z mnoha příčin. např. od zvýšené lordózy páteře, kdy se mění těžiště těla, nebo je příliš mnoho "tekutiny " v kloubu symfýzy, takže se rozestupuje, nebo se zkracuje čípek děložní , nevím, jak velký plod, prudký nárůst jeho hmotnosti při Vaší těhotenské cukrovce, ale i zcela fyziologická pomalá peristaltika střev. Svěřte se s tím svému lékaři v prenatální poradně, zajistěte se užíváním magnesia a jistě vše dopadne dobře. S pozdravem MUDr.Škraňková

Menstruace

Vloženo: 05.12.2017 23:02

Dobry den, uz nekolik let beru antikoncepci lyndinette. V sedmidenní pauze jsem vzdy dostala slabou menstruaci. Ale posledni dva měsíce to byl jen velmi slaby hnědý výtok. Je to normalni nebo to znamena nejaky problem? Navic me ted poboliva v pravem podbřišku. Dekuji za odpoved.

Dobrý den, může to být při antikoncepci, ale u Lindynette se to stává velmi zřídka. Při bolestech v podbříšku , podle mého názoru , je třeba vždy provést vyšetření UZ, ale také i odebrat zánětlivé markery ASLO,CRP,ev. Le a chirurgické konzílium. S pozdravem MUDr.Škraňková

Esmya

Vloženo: 01.12.2017 16:43

Dobrý den, gynekolog mi zjistil myom o velikosti 2,5 cm. Plánovali jsme s přítelem založit rodinu, pan doktor mi řekl, že by myom otěhotnění mohl ovlivnit a předepsal mi lék Esmya. Je tedy možné (a nebezpečné?) při léčbě otěhotnět nebo se máme radši chránit? Děkuji za Vaši odpověď.

Dobrý den, určitě se máte chránit a až po kontrole jestli tato léčba měla efekt vyčkejte aspoň 3 měsíce. S pozdravem MUDr.Škraňková

kyselina listová a její denní dávka

Vloženo: 28.11.2017 07:17

dobrý den paní doktorko, chtěla bych se zeptat.. užívám vitamíny B spolu s kys. listovou... kyseliny listové tam je 300 dle složení, ale koukala jsem, že některé jiné vitamíny mají kyselinu listovou 400 (nevím v jakých jednotkách se to uvádí). myslíte, že to stačí a nebo si mám koupit kyselinu listovou kde ji bude 400? kyselinu listovou už beru opravdu dlouho, asi rok dva vkuse. od ledna plánujeme snažit se o mimi (nyní mám zákaz po potratu od svého gynekologa kde bylo podezření i na molu, ale HCG v krvi již dva krát po sobě negativní).

Dobrý den, nejistější konstantní dávka kyseliny listové je v továrním preparátu Acidum folicum dr., který Vám Váš lékař vystaví na recept. Jinak se prekoncepčně - tedy 6 měsíců před otěhotněním může užívat jakýkoliv preparát, který se k tomuto účelu požívá a v lékárně Vám vydají. Babská rada zní, klid v duši a pevný spánek, nebo přijmout dobře placenou práci a pak jistě fyziologicky otěhotníte. S pozdravem MUDr.Škraňková

Ultrazvuk

Vloženo: 24.11.2017 13:53

Jen doplnim, chodím do rizikové poradny v Motole, už asi od 16tt, můj obvodní gynekolog mě tam předal z důvodu vysokého rizika preklamsie a růstové retardace. Až do dnešního ultrazvuku, mi tam jen poslechly ozvy, při první náštěvě, při druhý nic. Tak jsem si pro jistnou zašla do nemocnice ve Slaném a zaplatila si ultrazvuk, kde se jen přeměřovaly míry. Jinak bych bez ultrazvuku byla těch 8 týdnůVíc se paní doktorce kontrolovat nechtělo, to jsem byla v 19 týdnu. Dnes mám zasebou ultrazvuk v Motole, vše v pořádku, ale nebyl to ten 3D. Protože jsem chtěla fotku a nedělají to, tak myslíte, že jsem měla jít jinam, kde mají 3D?Jestly se nemam objednat jinam na ultrazvuk v 30tt. A ještě dotaz, dnes jsem jela v metru a metro prudčeji zabrzdilo, zavrávorala jsem a lehce se z boku opřela o jednoho pána. Nemohl ten otřes ublížit miminku?

Dobrý den, není dobré vyrušovat miminko UZ vyšetřením, stanoveny jsou tyto: při záchytu, I. trimestrální screening, kde je posuzováno i riziko růstové retardace a praeeclampsie.Není povinné. Fotky a videa se samozřejmě platí, protože v kartě pacienta je scan vyšetření. Dále je nejdůležitější UZ na viditelné vývojové vady ve 20. týdnu, UZ srdíčka kolem 22. týdne a ve 30. týdnu se posuzuje velikost hlavičky a množství plodové vady. Jinak 16. týden je povětšině již vypuštěn. Já si ho osobně sama vyšetřuji a pokud není nad frekvenci povolenou ZP, účtuji ZP. Frekvence ZP jsou stanoveny tak, aby se pacientovi pomohlo, ale také, aby ho to nepoškodilo. S pozdravem MUDr.Škraňková

Ultrazvuk

Vloženo: 23.11.2017 00:44

Děkuji za odpověď, jestly bude superkonziliarni nevím, jdu na ten klasický mezi 20 - 22tt, protože jdu do Motola a dřív neměly volný termín, jdu tak pozdě. Ultrazvuk na vlastní žádost, jsem si nechala dělat proto, že bych byla bez kontroly 8 týdnů. Tak jsem chtěla vědět jak se miminko vyvíjí, pro můj klid. Paní doktorka miminko jen přeměřoval a, orgány nezkoumala, tak mě zajímá, jestly by si i přesto všimla některé vady, jako je roštěp nebo, že se některý orgán špatně vyvíjí. Kontrolovala jen srdíčko jak bije.

Dobrý den, možná paní doktorka nechce provádět tzv. II.UZ ve 20. týdnu 63411, nechává to na ústavních lékařích, proto se nevyjadřuje k orgánům, ale to se mi nezdá, když získala možnost pracovat na ambulanci samostatně ,ale také jestli Vy nevyžadujete toto vyšetření v každé poradně, což není možné akceptovat pro úhradu ZP. Rozštěpy je možno zjistit o mnoho dříve, i když některé jsou skryté a právě to je hlavní přínos 3D UZ, protože tam lze graficky odfiltrovat měkké části- tedy svaly a narovnat kostru tak, aby se dala celá prohlédnout. Týden 20-22. není pozdě. S pozdravem MUDr.Škraňková

Ultrazvuk

Vloženo: 21.11.2017 20:04

V pátek jdu na velký ultrazvuk ve 2 trimestru, budu 21+5. Chtěla bych se zeptat, když skreening v 1 trimestru, dopadl dobře, jak na syndrom, tak anatomie plodu se zdála buď normální, nebo bylo zobrazeno, tak jaká je pravděpodobnost, že i teď bude vše v pořádku. A ještě v 19 týdnu jsem si nechala dělat ultrazvuk na vlastní žádost, doktor přeměřoval pouze míry plodu, které odpovídaly, všiml by si případné vady, kdyby se vyskytla?Děkuji.

Dobrý den, ano máte pravdu, také lékař, který je Váš základní, má za povinnost provést UZ 20. týdne těhotenství pod kódem 63411 a má se vyslovit k případným vývojovým vadám, kromě srdíčka, které musí posoudit specialista. Vy zřejmě budete podstupovat superkonziliární vyšetření 63415 společně s vyšetřením srdíčka. Myslím, že pokud chodíte do poradny a zatím je vše v pořádku, nemusíte se obávat. S pozdravem MUDr.Škraňková

antikoncepce

Vloženo: 21.11.2017 18:28

Dobrý den už jsem vám jednou psala ohledně měsíčku a antikoncepci mercilon.Mám takový dotaz.Nemám od října 2016 levý vaječník a jím prášky mercilon vždy když sním první dvě platíčka mercilonu tak se měsíčky dostaví jak mají ,ale u třetího začnu špinit než dojím poslední 5prášku a potom se dostaví i měsíčky,ale tet při posledním platíčku jsem začala špinit než jsem dojedla posledních 5prášku ale měsíčky se v pauze nedostavili.Byla jsem dneska u svého gynekologa a on mě skontroloval pravy vaječník a dělohu plus bral stěr nýbrž jsem byla na roční prohlídce a řekl že je vše po ultrazvukovém vyšetření v pořádku.a že na stěr dojdou za 14dní výsledky a napsal mě jiné antikoncepční prášky a to MYWY.Mám je začat brát při prvním dnu měsíčku jestli se dostaví.Jsou dobré při mích problémech?Jinak mám ještě dotaz už mě asi tři dny bolí záda v kříži a když mě jezdil ultrazvukem vevnitř v děloze ,tak jsem citila jak mě zada bolí.Měla jsem mu to říct, je to nějaký problém, náznak,nebo to může být jen tím že mě bolí.Dva dny už doma i cvičím cviky na záda.Děkuji moc za odpověd.

Dobrý den, já neposoudím, zda bolesti zad jsou gynekologického původu, ve Vašem věku s jedním vaječníkem se mohou problémy, které popisujete přihodit. Nepíšete, zda jste si udělala i přestávku, aby jste si ověřila, jako fungujete spontánně, zda a jaká je Vaše pravá menstruace. Pak si nechte případně nasadit hormony cca na 3 měsíce, které korigují menstruační cyklus , ale musíte se jinak zajistit, jestliže případná gravidita by byla nežádoucí a dále si nasadit antikoncepci, pokud by to jinak nešlo. S pozdravem MUDr.Škraňková

Zobrazeno 181-190 z 11 969 dotazů.

Povolení cookies

V ČPZP používáme cookies a jiné technologie za účelem poskytování našich služeb, vylepšení vašeh uživatelského zážitku, analýzy používání našich stránek a při cílení reklamy.