Gynekologie

Toto téma je aktuálně uzavřeno pro pokládání nových dotazů. Zkuste navštívit toto téma někdy v budoucnu, možná už bude otevřeno.

předpřechodové stavy

Vloženo: 29.04.2021 13:56

Dobrý den, ráda bych se dozvěděla více informací o předpřechodových stavech. Zcela náhodou jsem četla článek na toto téma a vlastně jsem o ničem takovém nikdy nepřemýšlela ani nečetla, ale vpodstatě ani nevyhledávala podobné informace. Prostě jsem si myslela, že je přechod a tečka. Jenže poslední dobou mi v mém věku nějak není dobře, a moje cítění po těle i po duši celkem trefně popisoval ten zmíněný náhodně objevený článek. (Abych dodala k mé otázce, je mi 42let.) Jsou tyto stavy běžné? A jak je eventuelně zmírnit? Moc vám děkuji za odpověď. S pozdravem P.

Dobrý den, dnes jen málo žen je ve Vašem věku v přechodu, spíše se toto období pouze chystá .O tom je třeba si promluvit se svým gynekologem a jestli se nenajde jiná příčina vašich potíží, je možno přidat některé preparáty/ jestli cyklické, nebo ne- to určí Váš gynekolog/, aby se Vám životní zátěže lépe snášely. Možná je to obraz i této stísněné covidové doby, ale pokud Vám chodí menstruační cyklus, tak je problém jiný, než přechodový. S pozdravem MUDr.Šlraňková

První menstruace - puberta

Vloženo: 28.04.2021 20:52

Přeji dobrý den. Mám otázku, na kterou nemohu najít odpověď. Je mi 15 let. Svoji první menstruaci jsem dostala v červenci 2020, kdy mi bylo 14. Nemohla jsem se dočkat toho dne, opravdu jsem se těšila. Měla jsem ji týden poměrně silnou. Od té doby jsem ji neměla. Chtěla jsem se zeptat jestli je to normální nebo bych to měla nějak řešit? Nevím, koho se na to mám zeptat. U gynekologa jsem nikdy nebyla. Budu moc ráda za jakoukoli odezvu. Děkuji moc HJ

Dobrý den, ano, první menstruace se někdy objevují velice sporadicky,ale jiná, důležitější věc je ta, že v 15.letech je již nutné, aby Vás maminka zavedla ke gynekologovi, na první prohlídku. Vynecháním této prohlídky můžete přijít o možná velmi důležitou-nebo i nebezpečnou příčinu- diagnostiku nefunkce menstruačního cyklu. S pozdravem MUDr.Škraňková

Dotaz

Vloženo: 28.04.2021 15:55

Dobrý den, chtěla bych se zeptat. Už 7 měsíců beru HA a vždy po styku špiním asi 3 dny. Minulé úterý jsem měla nepřerušovaný styk a po 2 dnech se mi objevilo opět špinění, jenže je to mnohem silnější a tmavší než normálně a trvá to déle. Nic mě nebolí, nesvědí, jen je to otravné. Nevíte, co by mohlo být špatně?

Dobrý den, ono se to někdy stává, je dobré to říct svému gynekologovi a ten posoudí. proč se Vám to stává. Třeba to s antikoncepcí ani nesouvisí, možná je příčina i v čípku děložním, pokud je toto vázáno na pohlavní styk. S pozdravem MUDr.Škraňková

Ultrazvukové vyšetření v II. trimestru

Vloženo: 27.04.2021 16:06

Dobrý den paní doktorko, můj dotaz se týká možnosti proplacení ultrazvuku ve 20. týdnu těhotenství. Nechci zde úplně rozebírat, jak se k tématu staví některé ordinace, proč za něj někdo platí a někdo ne. Zajímá mě, jak se k tomu staví Česká průmyslová zdravotní pojišťovna. Aktuálně jsem 20+4 a jsem objednaná na tento "velký" ultrazvuk. Sestřička mě dnes přes telefon informovala, ať si nachystám 2000. Při hledání informací jsem zjistila, že je důležité, jaký kód je uveden na žádance, kdy tedy standardní ultrazvukové vyšetření má kód 63411 a podle Mgr. Jiřina Novotná ho jako samoplatce hradit nemám a hradí ho pojišťovna (ne, z preventivnich programu). Oproti tomu ultrazvuk pod kódem 63415 je placen z toho důvodu, že vyšetření je širší-podrobnější, měl by k němu, ale být přece důvod, ne, abych tam byla odesílána preventivně. Jak to tedy je? Děkuji, Menšíková

Dobrý den, péče o těhotnou se výrazně změnila. Probíhají vyšetřovací programy paralelně, avšak v jiném finančním režimu. 1/ v základní ambulanci gynekologa a porodníka je prováděn UZ- co je doporučeno odbornou společností- 10., 20.a 30.TT, zjišťovací UZ do toho nepatří. Péče je hrazena jednorázově za trimestr. Výkony se nevykazují, ale provádějí, tedy i UZ 63411-,který patří do základní ambulantní prenatální péče. 2/ V Centrech fetální medicíny/ mohou mít také různé názvy/ se provádí I.trimestrální screening TT 13+2,který hradí těhotná a je refundován z fondu prevence 1000,-Kč ZP. II.trimestrální UZ na vrozené vady 20-22. TT, kde je jeho součástí i vyšetření srdíčka a tam by se mělo vykazovat. 63415- superkonziliální vyšetření, jen tehdy kdy těhotná dostane žádanku a ona nic nehradí, jinak centra požadují úhradu, bez účasti ZP. III.Trim. UZ se zpravidla nehradí ani těhotnou, ani ZP. Statisticky je zjištěno, že valná část těhotných má zdravé, prosperující plody, tedy se nejedná o nemoc a tak není diagnóza, není proč vynakládat veřejné finanční prostředky pro nemocné./ Je rozdíl mezi finančními prostředky na prevenci a upevnění zdraví a finanční prostředky na léčbu a léky, zdravotní pomůcky .atd./ S pozdravem MUDr.Škraňková

Cysta

Vloženo: 22.04.2021 23:04

Dobrý den, od včera mám zlepšující se potíže v pravém podbříšku. Stále ale cítím bolest vystřelující až do zad a občas nevolnost, nechutenství a plynatost. Jsem přesně v ovulaci a na ovulační bolesti jsem v tomto místě zvyklá, již několikrát jsem zde měla folikul nebo malou cystičku, která ale zanikla (již si nepamatuji velikost). Nikdy jsem ale nepociťovala takhle silné bolesti. Velmi často mi byla taktéž zjištěna v těchto místech volná tekutina. Proto jsem dnes navštívila pohotovost a tam mi bylo řečeno cit. čípek hladký, nekrvácí, pochva volná, klidná, vulva bpn TVS: děloha AVF, v podélné ode 73mm, EE 9m homogenní, levé ovarium norm. vzhledu 30x25mm, pravé ovárium s cystičkou 34x26mm, průtok do ovaria zachován, není VT v malé pánvi. Dále mi bylo řečeno, že cystička vypadá jako funkční v rámci cyklu a kontrola po menstruaci. Problém je ale ten že mám pozítří odlétat do zahraničí na týden a když jsem se p. doktorky ptala jestli s tím není problém, poměrně hodně mě postrašila, že je zde riziko, když cysta praskne a mohlo by dojít i ke krvácení do břicha. Nechápu tedy toto protiřečení paní doktorky, která mi řekla, že si myslí, že cysta zmizí, ale zároveň, že tedy pokud praskne, mohu být ohrožena na životě... Tyto problémy v levém podbříšku mám poměrně dlouho a vždy při ovulaci. Moc tedy prosím o Váš názor, zda můžu v klidu odletět a nechat se vyšetřit po menstruaci nebo tedy mám zůstat a strachovat se a hlídat. Děkuji za odpověď

Dobrý den, pokud by to byla pouze funkční cysta, podle popisu není velká, nic se neděje. Pokud by praskla, tak v první řadě by jste krvácela z endometria- podmíněného spádem hormonů- cysta obsahuje estrogeny a to přirozenou cestou. Cysty jiného původu UZ nelze verifikovat, tedy nelze určit, jakého původu jsou, ani jaké jsou povahy. Proto se sledují a vyšetřuje se tu marker Ca 125. Také je třeba vždy vyšetřit HCG, i když předcházela pravidelná menstruace, k vyloučení mimoděložního těhotenství. Jistě jste pojištěná , když musíte opustit republiku, tak si myslím, že to lze. Vezměte si zprávy od lékařů, kteří Vás vyšetřovali sebou. S pozdravem MUDr.Škraňková

Vynechání antikoncepce

Vloženo: 22.04.2021 20:49

Dobrý den, jsem v prvním týdnu bráni antikoncepce (Lyndynette 20). Dnes jsem si šla jako obvykle pro prášek, který beru pravidelně v 19:00, a zjistila jsem, že jsem si jej včera zapomněla vzít. Vzala jsem tedy dva najednou, jak je uvedeno v letáku. Můj dotaz je následující. Včera (den kdy jsem nevzala pilulku) jsem měla nechráněný sex s vnitřní ejakulací (23:30). Je vzhledem k opomenutí tabletky, následného sexu a “dobrani” prášku až druhy den nějaká moznost otěhotnění? Jestli ano, jak je velká?

Dobrý den, jistě užíváte antikoncepci delší čas, jedno opomenutí nic neznamená. Klidně vyčkejte na pauzu a kdyby se krvácení nedostavilo, tak si zajděte na UZ a odběr krve na HCG k vašemu lékaři. Zásada je nemyslet na neblahé následky. S pozdravem MUDr.Škraňková

Hiv

Vloženo: 19.04.2021 20:16

Dobrý den, prosím vás děla si při předoperačním vyšetřeni kýly test na Hiv

V předoperačních odběrech se standardně HIV neodebírá. Jinak by s tímto odběrem musela souhlasit, takže by jste to věděla. S pozdravem MUDr.Škraňková

Antikoncepce

Vloženo: 19.04.2021 11:58

Dobrý den, užívala jsem antikoncepci Asumate 14let,poslední rok se mi stávalo,že před 7denni pauzou jsem začala špinit a trochu krvácet.Muj Mudr. mi ji vyměnil za Maitalon,že je to prý lepší "držák".Teď při dobírání 3.platicka zhruba 15.den ale opět špinim a trochu krvacim.Vloni jsem byla na konizaci čípku,rodila jsem 3x,je mi 46.Je možné ,že budu muset antikoncepci zcela vysadit? Děkuji

Dobrý den, nepravidelnosti tohoto typu ve Vašich letech mohou příčinu, že sekrece estrogenů/ i když již takto utlumená/ může přebíjet progesteron v tabletkách. Někdy stačí přidat Ascorutin 1tbl. HAK + 1 dr. Ascorutinu, nebo přejít Na MIrelle, ev. zavést tělísko Mirena, což by Vám sloužilo cca 5 let a pak bude následovat menopauza. S pozdravem MUdr.Škraňková

Předčasné ovarialni selhání

Vloženo: 18.04.2021 10:58

Dobrý den. Chtěla bych poprosit o radu. Asi 2 roky mám nepravidelnou menstruaci, občas aplikován Agolutin. Je mi 46 let a od poslední menstruace, která se dostavila bez injekce mám 3 a půl měsíce. Byla jsem u lékaře a ten mi řekl, že mám předčasné ovarialni selhání. Chtěla jsem se zeptat, zda v tomto věku musím užívat hormonální terapii, když kromě toho, že nemám menstruaci mi v podstatě nic není. Nesnášela jsem žádnou antikoncepci a z toho důvodu mám asi 8 let sterilizaci. Spíš bych se přikláněla k nějakým doplňků stravy. Další část mé otázky se týká mé myomatozni dělohy, mám 3 myomy, největší měří 3,5 cm. Lékař navrhuje odstranění dělohy, včetně vejcovodu a vaječníků. Nevím zda mám operaci podstoupit, když nemám žádné krvácení a ani jiné bolesti. Děkuji.

Dobrý den, budu odpovídat postupně: Předčasné ovariální selhání se obyčejně diagnostikuje kolem 30-tého roku věku. Ještě před 20 lety bylo pravidlo, že žena ve 42-letech tzv. ztratila menses a byla v přechodu. Dnes je to ve věku 50 let. Před skutečným přechodem je období , kdy se tento stav chystá a v hormonální rovině se vyskytuje tzv. hyperestrický stav začínají růst myomy, v děloze se vysoké endometrium, které potom nepravidelně a hodně krvácí. Takže pokud hormony, tak pouze gestageny, které budou vyrovnávat vyšší hladinu estrogenů. Pozor však na prsa, nutné pravidelné sledování v mammologické poradně. Co se týče operace, dnes se provádí laparoskopicky a dokonce se může odstranit tzv. tělo děložní, takže čípek, který se nachází v pochvě zůstane nedotčen. Nejsou jizvy, vaječníky, jestli jsou zdravé, fungují. Pokud nejste ochotna podstoupit operaci, je možné dělohu sledovat UZ á 6 měsíců a vydržíte-li, ona se sama stáhne v menopauze. Záleží na tom, jak se chovají myomy. Je dostupná i medikamentozní léčba zmenšení myomů, ale záleží na funkčnosti jater. S pozdravem MUDr.Škraňková

Umele oplodneni

Vloženo: 16.04.2021 14:03

Dobry den! Momentalne bydlim v zahranici, ale chtela bych podstoupit lecbu IVF v Ceske Republice. V teto dobe si platim zdravotni pojisteni mimo CR. Jak dlouho musim byt (znovu) platce u CPZP, aby mi pojistovna proplatila castku za IVF? Dekuji.

Dobrý den, to není tak stanoveno, ale je to možné. Je dobré se poradit v klientském centru, asistentky jsou na školené. S pozdravem MUDr.Škraňková

Zobrazeno 11-20 z 11 969 dotazů.