Gynekologie

Toto téma je aktuálně uzavřeno pro pokládání nových dotazů. Zkuste navštívit toto téma někdy v budoucnu, možná už bude otevřeno.

Ultrazvuk

Vloženo: 24.10.2017 00:10

Dobrý den, mým gynekologem jsem byla předána do Mola, pro sledování v těhotenství, pro vysoké procento vzniku preklamsie a růstové retardace plodu. Riziko preklamsie je 1:15 a retardace 1:32 Dnes jsem byla v Motole a na můj dotaz jestly by mi mohl být proveden ultrazvuk, jestly miminko prospívá, mi bylo řečeno, že to nemá cenu, že se vše měří na velkém ultrazvuku. Na ultrazvuk jsem objednaná až na 24.11 což je až za 4 týdny. Chtěla bych se zeptat, jestly by nebyl vhodný kontrolní ultrazvuk dřív. Teď jsem 17+1 a poslední ultrazvuk mi byl dělán po ukončeném 14 týdnu, vše odpovídalo danému týdnu. Tak jestly 7 týdnu bez kontroly není dlouho při tak velkém riziku růstové retardace. Zda si mohu vyžádat dřívější ultrazvuk. A druhá moje otázka je, Jsem po odstranění štítné žlázy a beru euthyrox. Dříve jsem brala 3x týdně 1x 125 a 4x 100. Což se ukázalo jako nízká dávka. f4 bylo v normě, ale TSH bylo 13,42. Na to byla zvýšena dávka 1x 125. Ale než mi byla dávka zvýšená tak jsem byla zhruba 3 týdny na nedostačující dávce. Mohlo to poškodit inteligenci miminka? Vše se stalo po ukončení 1 trimestru. A ještě kvůli výtoku z pochvy mi byl nasazen Betadine vaginálně ob den. Tyto čípky obsahovaly jód. Tak jestly mi tento lék nemohl rozhodit substituci a tím poškodit miminko. Děkuji

Dobrý den, retardace plodu se jistě dobře pozná UZ vyšetřením, ale musí být časový odstup aspoň 3 týdny. Jste nyní zřejmě již v 18. týdnu, tak nejlépe o tom vypoví UZ ve 20. týdnu. Je třeba také mít na paměti, že hlavička mívá větší rozměr, než bříško, protože ta roste rychleji a v bříšku není dostatek tuku. Takže vydržte do 20. týdne úplně v klidu. Jódové preparáty, když je alterace štítné žlázy, nebo její chybění by se neměly dávat , protože se nedá úplně přesně natitrovat dávka. Do pochvy se dají dát i jiné preparáty ,pokud se však jedná o kvasinky, tak Betadine pomůže ,ale není ideální .Pokud se jedná např. o streptokoky, tak lze postupovat dle antibiogramu. V těhotenství výtoky bývají a také se mnohdy jedná o zvýšenou sekreci sliznice pochvy. Na závěr bych Vás chtěla ujistit, že dávka Euthroxu, který užíváte dlouhodobě saturuje i miminko, tak se tím netrapte. S pozdravem MUDr.Škraňková

těhotenská mola

Vloženo: 23.10.2017 08:21

vážená paní doktorko, jsem 6 týdnů po revizi zamlklého těhotenství. chtěla bych se zeptat, ten první dotaz, zda mohu jít do pivních lázní ? (nyní mi končí menstruace) a ten druhý dotaz - pan doktor měl podezření NA TĚHOTENSKOU MOLU, řekl, že ale histolog si nebyl jistý, zda tam mola byla či nikoliv. samozřejmě můj gynekolog postupuje, jako by tam mola byla, takže revize byla 15.9 a do 11.1 kdy jdu na kontrolu nesmím otěhotnět. chodím každý měsíc na krev ohledně HCG hormonu. hned první výsledek krve po 3 týdnech revize bylo HCG 9, což mi řekl gynekolog, že je to v podstatě již negativní a nyní se dostavila i menstruace, která přišla dokonce v termínu. paní doktorko, já stejně pana doktorka poslechnu a do ledna neotěhotním, ale myslíte si, když již tři týdny po revizi hcq vyšlo negativně, že by to mola i tak mohla být? děkuji

Dobrý den, molla hydatidosa je ve Vašem případě již vyřešena, poslední menstruací. Tedy již můžete absolvovat i pivní lázně, ale před novou graviditou by jste měla užívat kyselinu listovou nejlépe na recept,/ aby byla zajištěna dávka v pilulce/. A bude vše dobré. S pozdravem MUDr.Škraňková

endom polyp

Vloženo: 19.10.2017 09:57

Dobrý den, paní MUDr. mně posílá na prevenci endom polyp char 8.3mm ovaria bpn, prosí o HSK. Nic mě nebolí, jen mám trochu problémy po užívání antibiotik. Můžete mi prosím zdělit co to vše znamená? Děkuji za odpověď Blanka Voldanová

Dobrý den, ano, v období klimakteria se tento útvar vyskytuje a hysteroskopicky /HSK/ se odstraní. Důležitá je histologie, která by měla být vyhotovena do 14 dnů. Obyčejně se tento stav neopakuje. S pozdravem MUDr.Škraňková

Těhotenství

Vloženo: 20.10.2017 20:22

Dobrý den,je mi to velice trapné a velice se za to stydím,ale čas nevrátim zpět.. Takže:Dne 6.9.2017 mi začala menstruace..11.9.2017 mi skončila.. ale 9.9.2017 mi ten den asi ňák vynechala a já měla pohlavní styk s kamarádem,jeho vyvrcholení bylo mimo pochvu..Dne 10.9.2017 jsem spala již se svým přítelem ten den 3krat..ale opět se menstruace dostavila a úplně skončila toho 11.9.2017..Ja se svým přítelem spala od 10.9.2017 již každý den..Ten ale své vyvrcholení skončil také mimo pochvu,í když je mi to trapné,že to musím takhle napsat,ale párkrát mi ,,sperma,,dal na postevak a okolo..Takhle je to od toho 10.9.2017 skoro pořád.. 6.10.2017 jsem měla dostat dalsi menstruaci,ale ta se stale nedostavila a asi uz nedostavi,jelikoz Tehotenske testy jsou pozitivni..Ja mam ted strašný strach,protože to vůbec neumím vypočítat s kým jsem otehotnela,nebo kdy se to tak mohlo stát.. Myslím si,že je blbost,aby k tomu došlo s tím kamaradem..Doted toho opravdu moc lituju,í když vím že čas nevrátim zpět.. Děkuji mnohokrát za odpověď.. :-(

Dobrý den, já bych to viděla tak, že těhotenství je toho, kdo Vás více přitahoval, protože mohlo jít o provokovanou ovulaci. Běžte se nechat UZ vyšetřit a porovnejte velikost plodu s Vašimi záznamy. Doufám, že to nebude dvojčetná gravidita, kdy by se mohlo jedna i o tzv. superfetatio, tedy, že plodíky mají každý svého otce. S pozdravem MUDr.Škraňková

Měsíčky po miniinterupci

Vloženo: 08.10.2017 12:47

Dobrý den.Pred 8 týdny jsem podstoupila miniinterupci.Po 7 týdnech jsem dostala měsíčky a začala užívat antikoncepci Mirelle.Po týdnu užívání antikoncepce jsem měla bolesti v podbřišku a jdou ze mě chuchvalce krve,krvácení trvá.Je to normální nebo mám zajít ke gynekologovi?Děkuji za odpověď.

Dobrý den, při užívání antikoncepce se to může stát, ale vzhledem na předchozí výkon je dobré si zajít na UZ vyšetření, případně kontrolu HCG, jestli opravdu není zbytková těhotenská aktivita. S pozdravem MUDr.Škraňková

děloha

Vloženo: 29.09.2017 05:51

Dobrý den,prosím Vás v úterý 4.10.2017 jdu na operaci dělohy pro extrémně silné MNZ které trvá 15dní.Prosím Vás ,dozvěděla jsem se od pár kolegyň ,že kdysi se po tomto zákroku psaly ženám Lázně .Je to možné i teď nebo už niko-li.Vím tento dotaz je zřejmě zkrácený a kostrbatý,ale za zeptání nic nedám.Děkuji za odpověď.Silvie

Dobrý den, jestli po zákroku a myslím si cestou laparoskopickou- tedy budete hned fit- by jste musela mít velmi úporné příznaky klimakteria, což při Vašem věku, kdy ještě máte měsíční krvácení , asi nebude. Až při operaci se zjistí, v jakém stavu jsou vaječníky, které Vás hormonálně udržují, v tom smyslu, jestli nebude nutno jich odstranit. Kdysi nebyla možnost laparoskopie a jednalo se vesměs o složitý proces hojení, proto se lázně doporučovaly , dnes tomu již tak není./ Mám pacientky, které do týdne se vracely do pracovního procesu - to jen tak na okraj/. S pozdravem MUDr.Škraňková

Pimafucin

Vloženo: 27.09.2017 14:11

Dobrý den, ráda bych se zeptala, jestli existuje lék se stejnými účinky jako Pimafucin, jen aby byl volně prodejný? Při zánětech mi volně prodejné léky nepomáhají, některé stav dokonce zhoršují. Po čem se případně v lékárně ptát, abych do ordinace pro předpis nemusela? Děkuji. MM

Dobrý den, prošla jsem všechny preparáty, které jsou volně prodejné, ale stejnou základní látku, jakou má Pimafucin, nemá žádný volně prodejný lék, proto také tento preparát je pouze na recept. S pozdravem MUDr.Škraňková

kdy se pokoušet o dítě+letrox 50

Vloženo: 24.09.2017 17:29

Vážená paní doktorko, nedávno jsem se Vás ptala, jaká je pravděpodobnost, když se plod lékaři "nelíbí" velikostně, že bude vše OK a Vy jste mi odpověděla. bohužel opravdu těhotenství se nevyvedlo a minulý týden jsem podstoupila revizi plodu v 8tt (tak to bylo napsáno ve zprávě z nemocnice, ale plod odpovídal 6t). Paní doktorko, chtěla bych se zeptat na 2 otázky, ta 1, máte také ten názor jako můj gynekolog, že stačí počkat na první menstruaci a po první menstruaci se můžeme začít znovu snažit? protože v nemocnici mi tamní lékař řekl, že by doporučoval spíše počkat 3 měsíce...a ta 2 otázka, mám hypofunkci štítné žlázy a beru LETROX 50 1 tabletu každé ráno. hodnoty mám nyní ok, hlídané paní doktorkou. vím, že těhotenství bez letroxu v mém případě zřejmě není možné, ale nemám moc dobrý pocit z toho, že budu brát v těhotenství chemii. Je pravda, že ženy, které berou letrox, že se po něm rodí velké děti, nebo je to jen blud? Děkuji Vám za Váš čas a přeji pěkný den.

Dobrý den, zdravá štítná žláza, ve Vašem případě při terapii Letroxem se tak stane, je důležitá k vývoji plodu. Takové endokrinní chemii se nemusíte bát, to byste nemohla, ani mnohé ovocné čaje Pro zdravý vývoj plodu nejprve 2 měsíce užívejte Letrox, aby se organizmus zvetil a potom, to bude dodrženo i šestinedělí- platí to i po abortu- a pak budete připravena na další pokus o miminko. I sliznice dutiny děložní naroste do obvyklé výšky a neměl by být problém. Nasaďte si kyselinu listovou. Pokud by jste si chtěla vzít nějaký přípravek k prekoncepci volně prodejný , pokud je tam jod, konzultujte endokrinologa. S pozdravem MUDr.Škraňková

Po operaci

Vloženo: 20.09.2017 19:46

Dobrý den, jsem 3mes.po operaci dělohy Laparoskopicky, vaječníky mám.Hned po operaci mne zacal prechod v hodne silne forme , doted me poboliva podbrisek s tim,ze když se jen min.pretizim,boli mne trisla a panev.Nyni se cítím unavená, pořád mě neco bolí, špatně spím, mám silné návaly.Jeste podotýkám že mám skoliózu a vyhřezlé plotýnky 4 a 5 3-4 mm.Chtela jsem začít cvičit, ale už jen po 5min.lehkeho protažení mám na druhý den bolesti.Dnes jsem byla na kontrole u gynekologa a ten mi řekl že tam mám polyp na pahýlu který po dotyku krvácí a prý mně svítí,,střeva což netuším co tím bylo myšleno.Dekuji za odpověď, Jsem z těch neustálých bolesti hrozně unavená,, poradíte mi prosím z čeho bych je mohla mít?Hana

Dobrý den, přechod se takto neprojevuje, ale operací je porušena souhra orgánů malé pánve a páteře. Střeva a močový měchýř mají více místa, tak se "roztáhnou", plyny neodcházejí tak rychle a nastávají bolesti jako při meteorizmu. To však přejde. Také páteř, pokud je to tak, jak píšete se ozývá z nezvyklé podložky- operační stůl, cizí postel V dutině břišní probíhají hojivé procesy, které mají svou sekreci a tudíž peritoneum reaguje bolestivě. Není ani zanedbatelná ztráta dělohy, i když je to nutné, musíte si zvyknout a nemyslet na to. Pokud máte v poševní jizvě polyp, tvoří se kolem stehu, někomu to krvácí a potom steh vypadne, ale někomu se musí provést koagulace. Doporučuji Vám, aby jste hodně chodila na procházky, to je pro hojení nejlepší rehabilitace. Za další 3 měsíce už Vám bude lépe. S pozdravem MUDr.Škraňková

Měsíčky po miniinterupci

Vloženo: 18.09.2017 17:40

Dobrý den.Pred 5 týdny jsem byla na miniinterupci,vše je v pořádku,na kontrole jsem byla po 3 týdnů.Zajimalo by mě,kdy bych měla dostat mesicky,už se mi to zdá docela dlouho. Děkuji za odpověď

Dobrý den. tzv. miniinterrupce je výkon, při kterém se seškrábne "pro kontrolu" dutina děložní, takže platí šestinedělí, aby se sliznice zregenerovala a narostla. Platí zde také zákaz pohlavního styku a všeobecně koupání. Po 6 týdnech čekejte obnovení menstruačního cyklu. S pozdravem MUDr.Škraňková

Zobrazeno 201-210 z 11 969 dotazů.

Povolení cookies

V ČPZP používáme cookies a jiné technologie za účelem poskytování našich služeb, vylepšení vašeh uživatelského zážitku, analýzy používání našich stránek a při cílení reklamy.