Gynekologie

Toto téma je aktuálně uzavřeno pro pokládání nových dotazů. Zkuste navštívit toto téma někdy v budoucnu, možná už bude otevřeno.

Telisko a spozdeni

Vloženo: 14.04.2021 05:07

Dobry den, mam pres 3 mesice nitrodelozni telisko a mam poprve spozdeni periody. Je to mozne?

Dobrý den , nepíšete o jaké tělísko se jedná. Pokud není s hormonálním uvolňováním, tak se je třeba zajít na kontrolu. Mohlo se pohnout a tím umožnit otěhotnění,, nebo jste překonala nějaký zánět a mohlo dojít k otěhotnění ve vejcovodu, nebo je to záležitost cystického útvaru na vaječníku. Také se nemusí vůbec nic přihodit a vynechání 1 menstruačního cyklu není nic, co by se nemohlo přihodit. S pozdravem MUDr.Škraňková

Přechod po odstranění dělohy

Vloženo: 13.04.2021 19:04

Dobrý den, paní doktorko. Je mi 49 let, mám 2 roky po hysterektomii z důvodu myomů. Můžu očekávat, že přechod bude mít lehčí průběh? A jak je to s přibíráním váhy po odstranění dělohy? I při pravidelném pohybu a zdravé straně nejsem schopna pár kilo zhubnout. Může to mít vliv? Děkuji vám

Dobrý den, jste ve věku normálního začátku klimakteria, kdy se fyziologicky/ po nějaký startovací čas přechodu/ , tvoří více tuku v oblasti nadbřišku, aby se tam tvořily estrogeny. Ty nejsou rovnocenné s estrogeny vaječníku, takže tuku přibývá. Vy jste podle věku ještě na toto mladá/ před 50.tým rokem/, je totiž jedno, zda máte nebo nemáte dělohu, klimakterium nastoupí, jestli bude mírných příznaků - molimin, nebo ne, na to přijdete sama. Ale jste ve výhodě, že je možná tzv. substituční terapie bez rizika krvácení. Druhá věc je, že by bylo nejlépe se zastavit u PRL, nebo internisty, aby se vyšetřily krevní tuky, glykemie a také krevní tlak. Důvod je ten, že by se mohlo jednat o tzv. břišní tuk a start metabolického syndromu. Je dobře, že sportujete a racionálně se stravujete. Protože v této věkové fázi je důležité rozlišit, jakého původu je Vaše přibývání na váze. S pozdravem MUDr.Škraňková

Dotaz

Vloženo: 13.04.2021 10:44

Dobrý den. Celkem často se mi stává, že po pohlavním styku krvácím. Na gyne prohlídce vše v pořádku, ale o krvácení jsem se Mudr. nezmínila. Čím to může být? Děkuji za odpověď

Dobrý den, krvácení po styku v mladém věku se může objevit při tzv. "rance" na čípku děložním, která jinak třeba vypadá nevinně. Takže je dobře, aby jste se o tom zmínila. Ve věku starším by šlo také o tzv. suchost sliznice, která se nezvlhčí, ani při styku. Při používání kondomu, ev. intimních pomůcek také se může toto přihodit. S pozdravem MUDr.Škraňková

Dotaz

Vloženo: 13.04.2021 09:12

Dobrý den, paní doktorko, jsem 4 měsíce po druhém porodu, vše proběhlo bez komplikací, kontrola po 6 nedělí a stěry z čípku také ok. Ale při pohlavním styku mám ostrou bolest v podbřišku, pokud partner prirazi hluboko. Není to vždy, jen v některých polohách, ale je to nepříjemné, nikdy předtím jsem to neměla. Chtěla bych znát Váš názor, moc děkuji.

Dobrý den, předpokládám, že jste rodila spontánně. Po porodu jsou natažené vazy, a je třeba vyčkat celkového zahojení a návratu orgánů do původní polohy a tedy se snažte vyvarovat té polohy, kdy se to stává. Na druhé straně pravidelný pohlavní styk tomu nejrychleji napomůže. S pozdravem MUDr.Škraňková

Inkompetence děl. hrdla

Vloženo: 13.04.2021 08:47

Dobrý den, první těhotenství v roce 2018 skončilo předčasným porodem ve 34tt, praskla mi plodová voda. Důvodem byla zřejmě inkompetence děl.hrdla se kterou jsem se potýkala od 30tt a byly mi v tu dobu podány i kortikoidy na dozrání plic. Od té doby jsem prodělala jedno zamlklé těhotenství v 9tt v roce 2020 a nyní jsem znovu těhotná, dnes 19+6tt, zatím čípek dlouhý, uzavřený, zavádím preventivně na noc 2 tbl. Utrogestanu. Ráda bych se zeptala, zda je šance, že druhé dítě donosím do termínu nebo s diagnózou nedostatečnosti děl.hrdla u prvního těhotenství je vysoce pravděpodobný opakovaný předčasný porod do 34tt? Slyšela jsem, že u inkompetence děl.hrdla v 1.těhotenství, již není možné 2.těhotenství vydržet déle než to první, tedy že se zákonitě dítě porodí před 34tt. Je toto tvrzení pravdivé? Nebudu se tím nijak stresovat, jen ráda vím, na čem jsem. Děkuji moc za Váš čas strávený s mým dotazem. S pozdravem Nováková

Dobrý den, hrdlo děložní je část dělohy, ale je umístěno v pochvě. Pochva sousedí s koncovou částí tlustého střeva a tedy činnost střeva při vyprazdňování může způsobovat, že čípek děložní je drážděn. Také záleží na Vaší tkáňové výbavě, nevím, jaký jste typ, zda jste spíše subtilní, nebo sportovní, zda-li jste máte sedavou práci, nebo zvedáte těží věci/ nad 5 kg/, což má vliv na svalové dno pánevní. Já si myslím, že využijte klidových poloh , nezvedejte dítko, ani nic jiného a netrapte se tím, protože to chce klidový režim, hlavně na začátku III. trimestru do 35 týdne těhotenství. Využijte pomoci rodiny, pokud jsou k tomu ochotní. S pozdravem MUDr.Škraňková

Menopauua

Vloženo: 12.04.2021 11:52

Dobrý den. Je mi 45 let a už 5 měsíců nemám menstruaci. Zhruba dva roky jsem jí měla co 80 dní a 5 krát mi byla aplikována injekce na vyvolání menzes - Agolutin. Mám problémy se spánkem a občas bolesti v podbřišku, připomínající předmenstruační syndrom, ovšem menstruace nedorazí. Dle gynekologa ještě v přechodu nemohu být, ale nebyla mi odebrána krev. Koupila jsem si test KlimaSei a ten ukázal, že v menopauze už jednoznačne jsem. Chtěla jsem se zeptat, jestli tento stav bez menzes mohu nechat tak jak je, nebo si musím opět nechat aplikovat Agolutin. Z Agolutinu vždy naberu tři kilogramy, kterých se pak obtížně zbavuji. Děkuji za odpověď.

Dobrý den, není daleko doba, kdy věková hranice začátku klimakteria byla ve 42 letech. Jistě hormonální profil by ukázal již klimakterické hodnoty- FSH vyšší k LH 5x, což je působek, který se tvoří v CNS a nutí vaječník k činnosti- tedy k tvorbě folikulů a startování menstruce. Estrogeny mohou být v normě, časem i vyšší/ tvoří se v jiných tkáních, obsahující tuk/. Pokud Agolutin není schopen vyvolat menstruační krvácení, tak není třeba do toho vstupovat. Důležité vyšetření je ultrazvukové změření sliznice děložní, která by měla být pod 5 mm, pokud je víc, než 8 mm, tak se jedná o stav , kdy žluté tělísko již nepracuje, Progesteron, který tvoří ,nestačí na vyrovnání stavu a následek je ten, že nepravidelně se objeví krvácení velmi silné, které se musí řešit. Takže konzultujte svého lékaře a nezapomeňte se dostavit na mammografii. Toto vyšetření vzhledem k menstruačním poměrům je velmi důležité. S pozdravem MUDr.Škraňková

Porod po prodělaném onemocnění Covid-19

Vloženo: 06.04.2021 19:12

Dobrý den, zajímalo by mě, kolik procent porodů v ČR skončilo předčasným porodem a v jakém tt, po prodělání nemoci Covid-19 v těhotenství matky v jakémkoli trimestru. Dále by mě zajímalo kolik procent dětí a jaké VVV (pokud se objevily) narozené děti měly. Nevím, kde přesně tyto statistiky najít, i když vím, že si každá porodnice vede záznamy. Předem děkuji za odpověď.

Dobrý den, to žel, není otázka na revizního lékaře ZP. Zdravotní pojišťovna řeší finance vydané za lékařskou péči poskytovatelům zdravotních služeb. Určitě na stránkách veřejné správy, nebo ministerstva zdravotnictví by mohli mít odpověď na Váš dotaz. S pozdravem MUDr.Škraňková

Nuvaring

Vloženo: 05.04.2021 22:11

Dobrý den, chtěla bych se zeptat...jestli Nuvaring vypadne a já si toho nevšimnu tak jestli mohu otěhotnět, když ho nebudu mít třeba 2 týdny? Děkuji za odpověď.

Dobrý den, při správně zavedeném Nuvaringu by se to nemělo stát. Vzhledem k tomu, že pochva je "uzavřená ve vodorovné poloze", tedy obě stěny leží na sobě je to málo pravděpodobné. Jestli však tam dochází k manipulaci, např. prsty, poloha tělíska nemusí být stabilní. S pozdravem MUDr.Škraňková

Otěhotnění

Vloženo: 02.04.2021 14:16

Dobrý den Zajímalo by mě zdali je možné otěhotnění když jsme se s přítelem mazlili stylem že jsem se otírali o pohlavní orgány ale já jsem na sobě měla kalhotky. Přítel nevyvrcholil a měl k tomu ještě daleko jedine snad "kapička lasky" ale před tím několik dnu nevyvrcholil takže by tam sperma být nemelo je možné otěhotnet ? Měla jsem dostat menses před 14 dny a furt nic .

Dobrý den, podle popisu aktu by se nemělo nic přihodit.Vyčkejte menstruace. S pozdravem MUDr.Škraňková

Cytologie LBC

Vloženo: 31.03.2021 09:34

Dobrý den, chtěla bych se zeptat, zda mi pojišťovna proplatí část, nebo celou částku za cytologii typu LBC. Chodím na gynekologii v Praze a stojí cca kolem 600,-. Děkuji s pozdravem B.D

Dobrý den, tento způsob cytologie není součástí prevence čípku děložního a nemá ani kód. tedy ZP toto vyšetření neproplácí. Můžete se zeptat na fond prevence, pokud jste z něho nic nečerpala, jestli by to šlo. S pozdravem MUDr.Škraňková

Zobrazeno 21-30 z 11 969 dotazů.