Gynekologie

Toto téma je aktuálně uzavřeno pro pokládání nových dotazů. Zkuste navštívit toto téma někdy v budoucnu, možná už bude otevřeno.

Sterilitace

Vloženo: 30.03.2021 02:43

Dobry den, je mi 30 let a byla mi zjistena Leidenska mutace. Mam za sebou 3 porody, z toho 2 deti. Mam narok na sterilizaci hrazenou pojistovnou? Dekuji

Dobrý den, pokud budete mít leidenskou mutaci potvrzenou jako zdravotní důvod, ZP tento výkon posoudí jistě ve prospěch schválení. S pozdravem MUDr.Škraňková

Bakteriální vaginóza

Vloženo: 24.03.2021 10:51

Dobrý den, už mám 2 měsíce neléčený bakteriální zánět, ale příští týden jsem objednaná na gynekologii, ale i tak se bojím že budu mít nějaké jiné záněty pochvy, jak dlouho bych to musela neléčit abych měla jiné záněty, mám obavy, předem děkuji za odpověď.

Dobrý den, bakteriální vaginoza se vyskytuje u žen často, je detekovatelná kultivací, ke které je také obyčejně vyhotoven tzv.antibiogram, podle kterého se může lékař orientovat s léčbou. Jsou i jiné zánětlivé afekce, které se musí odebírat na specializované půdy a jsou dobře léčitelné. Ještě se vyskytuje poměrně často enterobakteriální zánět- nález, který je tzv. tranzitorní-doprovázející, protože střevo a pochva jsou si velmi blízko, ale může se vyskytnou i jinde na těle. Čili z toho vychází, že všechny Vaše obavy svěřte svému OG. S pozdravem MUDr.Škraňková

Agolutin

Vloženo: 22.03.2021 14:45

Dobrý den, trpím na cysty na vaječníku. Nyní se mi zpozdila menstruace, z důvodu cysty 3cm a lékař mi píchnul injekci Agolutinu. Před 3 lety jsem ale prodělala pravděpodobně v souvislosti s užíváním horm. antikoncepce drobnou plicní embolii. Lékař mou anamnézu zná. Může mě tato jednorázová aplikace nějak ohrozit? Děkuji

Dobrý den, je to hormon nahrazující hormon žlutého tělíska. Obvykle po jeho aplikaci se neprojevují nežádoucí účinky v tom smyslu, jaký popisujete, ale nelze to vyloučit. S pozdravem MUDr.Škraňková P.S. nechte si vyšetřit trombofilní faktory, aby jste byla v klidu.

antikoncepce podkozni

Vloženo: 21.03.2021 16:27

dobry den, zajimalo by me jake jsou zname podkozni antikoncepčni implantaty.Ja znam norplant, implanon,capronor, jsou jeste nejake? Je vhodny norplant pri kojeni?

Dobrý den, všechny jsou postaveny na principu podkožního přenosu hormonálního působku do těla. Nezavádí se velmi často, protože odstraňování je velmi nepříjemné, jak pro pacientku, tak pro lékaře. Na kojení nemají žádný vliv. Všechny, které jsou v dané době k dispozici jsou na stejném principu a rozdílné názvy neoznačují rozdíly v nosičech. S pozdravem MUDr.Škraňková

Abdominoplastika

Vloženo: 18.03.2021 06:11

Dobrý den, chtěla jsem se zeptat zda pojišťovna proplací Abdominoplastiku po porodu, mám po císařském řezu naše malá nebyla tak úplně malá vážila 4,120 a 52cm. Plánujeme druhé miminko. Už teď mi zůstal převis, který mě trápí a chtěla bych po druhem těhotenství tuto operaci podstoupit. Proplací to pojišťovna ? Nebo alespoň část? Děkuji

Dobrý den, ze zdravotních důvodů, které musí být indikovány při žádosti o abdominoplastiku ano. Proto se domluvíte s chirurgem, který musí poslat žádanku na tento výkon na ZP a RL rozhodne, zda je možno toto podstoupit. Převis, který takto vznikne po císařském řezu neobsahuje jen kůži, ale i tuk a tedy není nevinné se na tuto operaci upínat, pokud by pomohlo cvičení./ jistě nevím ,jakého jste vzrůstu, kolik vážíte, měříte atp./ S pozdravem MUDr.Škraňková

Výtok

Vloženo: 17.03.2021 08:21

Dobrý den už cca rok mám výtok, občas málo a někdy opravdu dost. Nemůžu se toho zbavit, poradíte mi?

Dobrý den, nejprve Vám vysvětlím fyziologické pochody, při kterých se sliznice rodidel / vnitřních i vnějších, projevuje výtokem- sekrecí. Jsou to oblasti vystlané sliznicí a sliznice jako taková nemůže být suchá. Čípek děložní se během menstruačního cyklu projevuje sekrecí, která je nejvyšší v období okolo ovulace. V zrcadlech při vyšetření je vcelku dobře vidět až do kanálu čípku děložního a projevuje se hojných tahavým hlenem. Po skončení ovulace se čípek uzavře a sekret se stane gelově pevným. Před menstruací se zase pootvře a proto mnohé ženy mají pocit, že jde o infekci, někdy se skutečně mohou projevit i kvasinková onemocnění, která při zpuštění menses ustanou. Dále je možné, že jde opravdu o zánětlivé onemocnění a to je nutno řešit s gynekologem, rozhodně ne samoléčbou. Pokud žena- dívka užívá antikoncepci, tak její čípek je uzavřen a zdravý neprodukuje žádné chorobné signály. S pozdravem MUDr.Škraňková

Jak otěhotnět přírodní cestou?

Vloženo: 10.03.2021 11:09

Dobrý den,paní doktorko. Je mi 35let, s manželem (31let)se už asi 5let snažíme přirozeně otěhotnět ,ale nedaří se. Navštívili jsme i jednu nejmenovanou reprodukční kliniku u nás v Brně, ale přístup pana primáře se mi vůbec nelíbil. Měl na nás málo času, všechno vysvětlovat strašně rychle, připadala jsem si jako číslo na pořadníku. Každopádně spermiogram a hormonální rozbor byl v pořádku, průchodné vejcovody mám také. Zkoušela jsem už i cvičení hormonální jogy, různé doplňky stravy, čaje apod. Poslední dobou už jsme tak trošku rezignovaly a přestaly spolu spát(sex máme tak 1x za 14dní a je mi jasné, že takhle nikdy mít dítě nebudeme). Umělému oplodnění se stále vyhýbáme, ale asi nám NIC jiného nezbyde. Jen bych volila určitě jinou kliniku (jsem z toho předchozího jednání dost skeptická). Jinak po sexu, mám pocit, že mi jde zespodu zápach. Asi bych měla jít ještě na vyšetření, jestli nemám pro manželovo sperma třeba moc kyselé prostředí (ale už nemám sílu ani chuť chodit někde po vyšetřeních, navíc v této covidové době ). Už jsem z toho zoufalá, už ani nebrečím když se dostaví další menstruace, prostě jen tiše trpím. Všichni okolo nás mají děti jen My ne, dost nás to rápí. Tohle vše se bohužel projevu na našem vztahu a taky i v práci. Poradíte mi prosím co dál a jak nabrat novou sílu? Děkuji.

Dobrý den, v první řadě je třeba si najít lékaře, s kterým vše proberete. Vyšetření na zánětlivá onemocnění je v kompetenci OG, který by se také měl zajímat o vyšetření zásoby folikulů a teda Vašich zárodečných buněk ve vaječníku. Pokud máte pocit zápachu, jak píšete, je možno u manžela vyloučit zánětlivé onemocnění prostaty. Někdy pomůže i jen to, že se provede inseminace propraných spermií, tedy upravených a obejde se tím jejich přirozená cesta přes čípek děložní, neboť tam také mohou ztrácet aktivitu na podkladě nekompatibity tkáňové imunity Vaší a manžela. Ještě máte čas vše absolvovat. V CAR je v tomto smyslu možnost pohovoru, který hradí ZP. Žel, je Vás takto smutných více, takže se může stát, že máte pocit, že potřebujete více prostoru, ale i ve Vaší základní ambulanci OG to můžete řešit a pak poučeni jít do CAR. S pozdravem MUDr.Škraňková

Bulka v podpaží

Vloženo: 10.03.2021 08:57

Dobrý den, před dvěma týdny se mi udělala prasklinka na bradavce (nekojím) a zvětšila se mi uzlina v podpaží. Bradavka se již zahojila ale uzlina je pořád zvětšená a ještě se k ní přidala nějaká další boule, na pohmat bolestivé, lze s tím hýbat do stran. Může jít jen o otok okolních tkání v důsledku té zvětšené uzliny a ragády i když už je zahojená? Vím že bych měla navštívit lékaře ale chci ještě chvíli počkat zda to samo nezmizí... Děkuji moc za odpověď a přeji pěkný den.

Dobrý den, asi to tak samo nezmizí. Je třeba si nechat vypsat žádanku na mammologii a tam se nechat vyšetřit. Žádanku Vám vypíše i Váš praktický lékař, nebo i gynekolog. S pozdravem MUDr.Škraňková

Hnědý výtok v cca 6tt

Vloženo: 07.03.2021 18:57

Dobrý den, zjistila jsem, že jsem těhotná, měla bych být cca v 6tt. Cca 2 dny mám hnědý výtok a tupou bolest v pobříšku. Objednaná k lékaři jsem až ke konci týdne a tak nevím, zda mám raději vyhledat lékaře nyní, nebo počkat na již objednané vyšetření. Vím, že to jsou jenom 4 dny, ale mám strach, aby to neznamenalo něco špatného. Před tímto hnědým výtokem jsme sex neměli. Dopoledne jsem malovala stěnu v pokoji, možná jsem se namohla, ale mohlo by to způsobit hnědý výtok? Předem moc děkuji za odpověď.

Dobrý den, nepatrné krvácení- tzv. hnědý výtok, se může objevit, protože plodové vejce ještě "neutlačilo" všechnu sliznici děložní. I tak je třeba se dostavit k lékaři co nejdříve, aby se zjistili vitální funkce embrya, ev. jiné příčiny tohoto stavu, např. také nepřítomnost plodového vejce v děloze. S pozdravem MUDr.Škraňková

Sono prsou

Vloženo: 03.03.2021 19:36

Dobrý den, chtěla jsem se zeptat, zda lékaři mají právo odmítnout sono vyšetření prsou? Je mi 46 let. Jde o prevenci. Děkuji za odpověď.

Dobrý den, prevence ve věku nad 45 let je myšlena mammografie. Pokud je třeba, tak se přidává ultrazvukové vyšetření. V případě, že žádáte pouze ultrazvukové vyšetření, bez mammografie, potřebujete žádanku také, ale není to prevence. Odmítnutí ze strany odesílajícího OG, nebo PRL by se nemělo dít. S pozdravem MUDr.Škraňková

Zobrazeno 31-40 z 11 969 dotazů.