Klinická psychologie a psychoterapie

Toto téma je aktuálně uzavřeno pro pokládání nových dotazů. Zkuste navštívit toto téma někdy v budoucnu, možná už bude otevřeno.

Záchvaty

Vloženo: 08.05.2018 21:39

Dobrý den, již třetí rok užívám Cypralex jednou denně tabletu ale mám zvláštní stavy kdy mám vlny nevolnosti,pocení a brnění rukou a nohou, paní doktorka mi dovolila si v takových situacích vzít Neurol.Většinou jsem tyto stavy měla když jsem měla cestovat, ted jsem se na cestování těšila,ale v půli cesty opět špatně,prak.doktor říkal že to jsou nervy, nemůže to třeba byt od páteře.

Dobrý den, váš dotaz by měl směrovat spíše na lékaře, který vám medikaci předepsal. Nepíšete odbornost, vaše příznaky spadají do kompetence praktického lékaře, který vám může vypsat žádanku o neurologické vyšetření, tam se také dozvíte, zda vaše potíže nemohou být např. "od páteře. Jako klinická psycholožka vám nedokážu na váš dotaz adekvátně odpovědět.

Bolavá duse

Vloženo: 27.03.2018 14:48

Dobrý den,co byste mi poradila? Jsem vdaná 22 let,v r2016 jsem poznala může,taky zenac.Scházeli jsme se....pak trávili víkend co víkend....po třech letech mi dvakrát po sobě velmi ublížil,já nedokáží odpustit,zapomenout,nemůžu spát...bude to skoro dva roky,a já denně placu,nedokáží to ovládat ...dekuji

Dobrý den, zřejmě nedokážu přímo poradit, vím toho o vás, vašem příběhu velmi málo. Píšete, že jste 22 let vdaná a potkala jste před dvěma lety ženatého muže, se kterým jste navázala zřejmě intenzivní vztah. Zmiňujete se o opakovaném ublížení a vaší potřebě odpustit? Zároveň nevím, jaký vztahový život v současnosti vedete a že chcete zapomenout...a uvádíte potíže se spánkem,které trvají dlouhodobě...To všechno jsou znaky vztahových potíží, nevím, jak to máte nyní, s kým a jak žijete, zároveň to vše se sebou souvisí. Nabízím vám náhled na to, co se vám děje,možná i směrování jak a kam dál a také jak udělat změnu v sobě, pokud o ni stojíte, abyste se srovnala s tím, co vám to dalo i vzalo. Nemusíte zapomenout, to je příliš velký a možná i nesplnitelný závazek, stačí přijetí, zvědomění vaší zkušenosti a nastavit se na změnu k lepšímu, tak, jak to potřebujete vy sama. Možná se vám zatím nezdařilo tzv. "přizpůsobení" a na tom se zcela jistě dá terapeuticky dobře pracovat. Terapeut zaměřený na vztahovou terapii vám může být dobrým průvodcem touto pro vás nesnadnou etapou. Vztahové terapeuty najdete v poradnách pro rodinu a vztahy, v ordinacích klinické psychologie a v poradenské oblasti. také jsou dnes k dispozici koučové se zaměřením na řešení vztahových obtíží. Záleží, koho a jakou oblast si vyberete, zda klinickou, či poradenskou. Preferovala bych jistě osobní kontakt a přítomnost terapeuta "naživo", ne internetové poradenství, které na webu zcela jistě najdete. Kontakty na všechny klinické psychology najdete na stránkách Asociace klinických psychologů, pobočka dle regionu, ve kterém žijete. Věřím, že s nastavením na změnu budete schopna se s touto obtíží vyrovnat a žít svůj vlastní naplněný život. Zdraví Lenka Dostalíková

Noční můry

Vloženo: 30.01.2018 22:14

Dobrý den, dost často trpím nočními můramy, že už se bojím jít spát. Někdy mi ten hrůzný pocit ze snu trvá i celý den jak to bylo živé. Někde jsem se dočetla že sny jsou pouze naší fantazií a není třeba jim věnovat pozornost a někde piší, že noční můry jsou projevem našich potlačených emocí a někdy je dobré vyhledat odborníka. Je pravda, že mám život trochu naročnější a přestávám zvladat stresové situace, ale nevím jestli to muže způsobovat noční můry. A vzpomínám si, že jsem na ně trpěla i v dětství, pak se chvilku vytratily a posledních pár let jsem už moc nevyspala. Až ted´ přítele napadlo, že by to mohlo mít hlubší smysl. A taky se chce vyspat, když ho budím výkřiky a pláčem. Moc děkuji za odpověď a hezký den. Veronika.

Dobrý den, Veroniko, sny jsou často odrazem našich přání, tužeb,strachů, obav..., mohou souviset s tím, co aktuálně prožíváme, také s tím, co je v nás "potlačeno". Pokud se noční můry opakují, obtěžují vás, brání ve spánku, stojí za to se objednat v ambulanci klinické psychologie a s tímto příznakem pracovat individuálně. Na stránkách Asociace klinických psychologů, pobočka Ostrava, najdete seznam všech klinických psychologů v regionu a můžete si vybrat dle vlastního uvážení. Noční můry spadají do klinické problematiky, péče je hrazena ze ZP a mohu vás podpořit, tato terapie bývá většinou krátkodobá a úspěšná. S přáním klidného spánku a úspěchu zdraví Lenka Dostalíková

Atrofie mozku

Vloženo: 27.12.2017 20:56

Dobrý den, předem děkuji za Váš čas. Na CT mi zjistili komorový systém subarachnoidalní prostory širší při atrofii mozkové. Bojím se, co se bude se mnou dít dál ??? Je faktem, že si někdy těžce vzpomínám na jména, data, atd. ale nebrala jsem to jako něco vážného, teď když už je to jako nález, tak jsem se zhrozila. Dá se to nějak zastavit ? Maminka je ochotna mi doplácet na účinné léky, prosííííím o radu, jak postupovat, ještě nejsem tak stará, abych např. za 5 let nevěděla jak se jmenuji ... nebo rychleji ??? Bojím se, hrozně moc se bojím co mě čeká ... prosím jak postupovat dál ? Děkuji

Dobrý den, na váš dotaz lépe než klinický psycholog odpoví váš ošetřující neurolog k dovysvětlení této diagnozy, vašeho konkrétního stavu, okolnostmi, souvislostmi. Zřejmě ani on vám nebude moci prorokovat, co bude v budoucnosti. Doporučuji vám začít váš mozek trénovat, stejně tak jako trénujeme svaly, fyzické tělo, můžeme trénovat naše tzv. kognitivní funkce, paměť, myšlení, pozornost...Na internetu najdete odkazy na tréninky mozku, cvičení, úlohy, systematické vedení .www.trenovanipameti.cz Vhodné je také právě tyto kognitivní funkce vyšetřit v ambulanci klinické psychologie, abyste věděla, "jak na tom jste" a zda vaše "výpadky paměti" jsou doopravdy vlivem atrofie, nebo např. spíše stresogenní... Zároveň píšete také o strachu, "co se bude dít dál?" - s tímto strachem, úzkostí je dobré pracovat, nejlépe v ordinaci psychologické, psychoterapeutické, podle místa bydliště, tak abyste mohla pravidelně docházet a tohoto strachu se zbavit. www.akp-ostrava.cz - zde je odkaz na stránky asociace klinických psychologů v regionu, kde nás všechny najdete i s kontakty k případnému objednání. Hodně zdraví, víry a síly k dalším krokům přeje Lenka Dostalíková

Napadení

Vloženo: 06.11.2017 18:49

Dobrý den, chtěla bych nějakou radu. Byla jsem napadena. Jeden muž mě chtěl sexualně zneužít. Sahal na mě, ale díky pepřovému spreji jsem se ubránila. Problém je, že kamkoliv jdu tak se necítím v bezpečí, bojím se cestovat nebo mluvit s kterýmkoli mužem. Nevím jak se toho pocitu a úzkosti zbavit. Spolužáci ve škole a lidé okolo mě strašně řeší a na mě to vše padá strašným stylem. Potřebovala bych radu o tom jak se zbavit toho pocitu a vůbec jak se s tím vyrovnat.

Dobrý den, úzkost, kterou pociťujete je odezvou na stresovou událost hrozivého charakteru, které jste se naštěstí dokázala ubránit. Tíseň, kterou prožíváte,odpovídá prožitku, který vám byl způsoben. Nepíšete o jaké časové rozmezí se jedná, často jde o bezprostřední a jasné časové spojení mezi neobvykle zátěžovou situací a nástupem úzkostí, pocitů subjektivní tísně, mohou se objevovat stavy, které oživují událost, vyhýbání se činnostem , okolnostem s tímto spojených např. kontakt s muži, subjektivní pocit absence bezpečí apod...Doporučila bych vám navštívit ordinaci klinické psychologie a psychoterapie, kde vás navedeme konkrétně jak s úzkostí a těmito stavy pracovat, abyste se cítila jistě a bezpečně. Zároveň si chránit i bezpečí informační s okolím, nemusí všichni vědět, co se nám děje, nebo dělo, máte právo na svou intimitu a dovolit si nevysvětlovat. Seznam všech klinických psychologů/psycholožek/ najdete na stránkách Asociace klinických psychologů,pobočka Ostrava i s kontakty a profily. Ve vašem případě bych vám doporučila spíše ženu psycholožku. Zdraví Lenka Dostalíková

Deprese

Vloženo: 09.09.2017 14:23

Dobrý den, Potřebovala bych se zeptat na pár otázek na které jsem nikde na internetu nenašla odpověď. Jak např. u celebrit vznikají deprese? Proč celebrity mají sklony k užívání drog? Chtěla bych vás poprosit jestli byste mi aspoň nějak trochu mohli zodpovědět tyto otázky? Děkuji.

Dobrý den, otázka vzniku depresí je velké téma , na které naleznete na internetu odpověď, právě tak, že zadáte do vyhledávače téma "vznik depresí". Specifika vzniku depresí pro VIP osobnosti jsou obdobná jako u běžných klientů, zároveň tito lidé jsou vystaveni tlakům a rizikům, které my,anonymní, neznáme, jako je vliv médií, ztráta soukromí, tlak veřejnosti, ztráta anonymity, jsou více konfrontováni se zájmem ostatních, ne vždy pozitivně a podpůrně, jsou stále viděni...očekává se od nich často, že jsou vždy milí, usměvaví, dokonalí, vstřícní, ochotní být stále k dispozici....Tyto tlaky mohou vést k únikovým cestám z běžné reality....např. k užívání návykových látek... Pokud vás toto téma zajímá, doporučuji shlédnout dokumenty My name is Heath Ledger, Whitney Houston, Amy Winehouse. Filmy jsou s titulky a nahlédnete do vámi zmiňované velké problematiky. Doufám, že vás tato stručná odpověď uspokojila a navedla dál. Zdraví Lenka Dostalíková

Adhd

Vloženo: 13.06.2017 16:02

Dobrý den je možne získat řidičak s adhd??

Dobrý den, problematika ADHD je široká, většina klientů s touto diagnozou vlastní řidičské oprávnění. Netuším, jak je tomu u vás v jakém rozsahu je porucha pozornosti, může být vyžádáno přešetření k řidičské způsobilosti, které vykonává akreditovaný dopravní psycholog. Najdete pod dopravní psychologií na webových stránkách. Dopravní psycholog vás přezkouší k řidičské způsobilosti z psychologického hlediska. Zdraví Lenka Dostalíková

léky

Vloženo: 19.05.2017 08:55

Dobrý den, je ve věku 87 let vhodné brát večer 1 tabletu Mirtazapinu - Sandoz 15 mg na lepší spánek? Děkuji za info. D. Anderlová

Dobrý den, je mi líto, nemohu na váš dotaz validně odpovědět, protože jsem klinický psycholog a psychoterapeut. Prosím, směřujte váš dotaz na psychiatra, který se danou oblastí, užívání psychofarmak zabývá. Klinický psycholog neindikuje léky, lidé si nás často zaměňují, pokud si kliknete na obor psychiatrie, jistě vám příslušný lékař rychle odpoví, tak aby se vám lépe spalo. Za dotaz děkuje a zdraví Lenka Dostalíková

strach z jízdy v autě

Vloženo: 29.04.2017 15:40

Dobrý den,před rokem jsme měli vážnou autonehodu v Jižních Čechách.Byla jsem i hospitalizována v Prachatické nemocnici.Od té doby mám strach s jízdy v autě.Když řídím sama,jde to,ale když jedu s někým,tak ta cesta je vždy nekonečná a pro mne vyčerpávající. Co s tím mám dělat ? Děkuji moc. a zdravím Zůbková

Dobrý den, strach z jízdy v autě po vážné autonehodě, jak uvádíte , může být příznak po vážné události, která vás postihla, tzv. posttraumatický a je dobré s ním , jako s příznakem psychoterapeuticky pracovat. Doporučila bych vám v místě vašeho bydliště navštívit nejlépe klinického psychologa, který s danou problematikou / úzkostnou, psychosomatickou/ bude umět pracovat. Děje se nám v takových případech, že nejdříve ošetříme tělo, fyzické trauma, úraz a následně se projeví i důsledek psychický, psychosomatický, často i s časovou prodlevou, latencí. Na internetových stránkách Asociace klinických psychologů, najdete seznam všech klinických psychologů v naší republice dle regionu se všemi kontakty, adresami, tel. čísly. Jistě se dá dosáhnout toho, abyste znovu mohla řídit automobil a cítila se dobře. Zvlášť, když už to dokážete při samostatné jízdě, bez spolujezdců. Hodně sil a zdraví přeje Lenka Dostalíková

parestezie

Vloženo: 25.04.2017 16:40

Dobrý den, přes rok mám parestezie - mravenčení nohou,rukou a v obličeji. Prodělal jsem různá vyšetření na neurologii a imunologii, vyšetření srdce,plic i vnitřních orgánů. Všechno bylo negativní. Užívám koenzym Q10,magnezium,Milgamma,vitamin c. Nakonec mi bylo doporučeno jít na psychiatrii a zkusit léčení antidepresivy. Já sám ale necítím, že bych potřeboval zrovna tohle léčení. Ale zkusil jsem to. Dostal jsem Citalon. Ale po třech týdnech užívání jsem měl poruchy erekce a byl jsem v tomto směru úplně tupý. Doktorka mi tedy lék změnila na Aurorix. Zatím jsem neměl odvahu ho brát. Mám totiž obavy, že bude mít zase vedlejší účinky, které mi můj stav nijak neulehčí. Mohl bych se prosím zeptat, jaké máte zkušenosti s tímto lékem? Moje doktorka mi řekla, že je třeba zkoušet, který mi bude vyhovovat. Já ale bohužel nevím, jestli mi zrovna tento způsob léčení pomůže. Moc Vám děkuji za Váš názor. S pozdravem Juro

Dobrý den, při vyloučení organické etiologie potíží, tzn. pokud lékař vyloučí jasnou, zjevnou příčinu vašich parestézií, je možné, že se u vás jedná o problematiku psychosomatickou. Psychiatrické vyšetření i medikace může být doopravdy ku prospěchu, zároveň je nutné vaše potíže i stav rozebrat právě z psychosomatického, celostního pojetí . Psychiatr je odborník, který indikuje psychofarmaka a hledá cestu , která klientovi "nejvíce sedí". Já, jako klinický psycholog nemohu medikaci psát ani určovat, proto vám nedokážu odpovědět validně , zkušenosti v této oblasti mají psychiatři, ne kliničtí psychologové. Naše spolupráce bývá velmi úzká, proto bych vám doporučila psychiatrickou léčbu doplnit o psychoterapeutickou a najít si v místě vašeho bydliště klinického psychologa. Seznam najdete na stránkách Asociace klinických psychologů,kde zvolíte pobočku podle regionu, kde žijete a chcete odborníka navštívit. Psychoterapie je proces, doufám, že se vám v čase postupně uleví a budete se cítit zdravěji. Zdraví a zdraví přeje Lenka Dostalíková

Zobrazeno 21-30 z 31 dotazů.

Povolení cookies

V ČPZP používáme cookies a jiné technologie za účelem poskytování našich služeb, vylepšení vašeho uživatelského zážitku, analýzy používání našich stránek a při cílení reklamy.