Chirurgie

Toto téma je aktuálně uzavřeno pro pokládání nových dotazů. Zkuste navštívit toto téma někdy v budoucnu, možná už bude otevřeno.

Palce

Vloženo: 09.07.2002 12:19

Mám problém s uhýbáním palců u nohou a stím spojené vyčnívání kostek.Jsem 30letá žena a tento problém je dědičný( totéž babička a matka).Existuje nějaká prevence?

Prevencí mohou být ortopedické vložky mezi palec a II. prst. pokud je vbočení výrazné, asi nepomůže nic, než operace. poraďte se se zkušeným ortopedem.

Zlomenina

Vloženo: 09.07.2002 12:45

Dobry den, kedze sa mi nedarí dostat odpoved na moju otázku, dovolujem si poprosit o odpoved na otazku, tykajucu sa zlomeniny humerusu. Moj manzel, si zlomil ruku v decembri 2001. Po naslednej liecbe sadrou a ortezou, mu osetrujuci lekar povedal, ze kost sa mierne rozostupila, namiesto, aby sa spojila a zrejme bude potrebna operacia. Chcela by som vediet o aku operaciu ide. Podotykam, ze manzel ma 53 rokov a netrpi chorobou srdca ani cukrovkou. Dakujem Alena Hrobarikova

Zřejmě se jedná o pakloub kosti pažní ( pseudoartroza), což je u této kosti komplikace dosti častá. principem operace je zpevnění kosti hřebem či dlahou v závislosti na místě zlomeniny ( pakloubu).

Natržená šlacha

Vloženo: 08.07.2002 12:25

Po padu pred 6 tydny jsem mela malicek (posledni clanekukonceny nehtem) prave ruky na dlaze po 5 tydnu - ). Pred 4 dny jsem zacala malicek procvicovat a dlahu nechavam prilezitostne jen jako ochranu. Posledni clanek prstu vsak beznadejne nejde narovnat-jinak je plne funkcni, tzn. citlivy, neboli. Co mam delat? Predem dekuji za odpoved.

Obraťte se na chirurga. Může se jednat o poranění úponové struktury natahovače malíčku( rupturu dorsální aponeurozy). stav vyžaduje další konzervativní nebo dokonce i operativní řešení.

BSE

Vloženo: 09.07.2002 12:12

Vážený pane doktore, nejsem si jistý výberem sekce, nicméně můj dotaz je následující. Doslechl jsem se, že preparáty podporující růst svalu, jako jsou kreatin nebo protein, mohou obsahovat nákazu BSE. Co je na tom pravdy? Děkuji za odpověď.

Všechna léčiva a preparáty musí mít potvrzení o tom, že byly vyrobeny z bezpečných surovin, tedy i z hlediska výskytu nákazy BSE. měly by tedy být v pořádku. V atmosféře dnešní všeobecné hysterie se ovšem Vaší otázce nedivím. nic není stoprocentní.

Slinivka

Vloženo: 06.07.2002 18:33

Dobrý den,pane doktore!Chtěla jsem Vám jen napsat,že manžela si 2.7.2nechali po odběrech krve hned v nemocnici.Stále měl bolesti na slinivce,v místě žaludku a stouply mu AMS na 7 , i lipázy.Léčí ho zatím přísnou dietou bez tuků,léky a čekají,až mu hodnoty klesnou...Nedávají mu kapáky,tak si myslím,že to není tak "hrozné".Denně mu berou krev(do hodně zkumavek),ráno a večer.Jenom se tam přes svátky uklidňuje.V pondělí mu chtějí dělat RTG plic a jater.Dále nevím....Vlevo pod žebry ho teď dva dny nebolí,ale teď mu to vystřeluje vlevo do zad.To asi nesouvisí,že?Pane doktore,myslíte,že ho tam jen "zklidní" a pošlou domů?Jak ho čeká asi dlouhá rekonvalescence,myslíte,že bude v pořádku?Asi se ptám chaoticky,ale mám strach,že už bude mít s tím pořád problémy...Ještě(to řešil teď na lůžku on)-pracuje jako horník,fárá.Myslíte,že ho nevyhodí z práce?...Děkuji Kaplanová

Bolesti v zádech mohou souviset s onemocněním slinivky břišní. tato může tlačit na nervové pleteně , které mohou bolest rozvést i do zad. jinak je zavedné léčba Vašeho manžela v souladu s diagnózou zánětu slinivky břišní.

Fibrom

Vloženo: 06.07.2002 19:49

Vazeny pane doktore,na zevni strane kotniku se mi udelala tvrda bulka,lekar ortoped po provedeni rtg,a prohmatani stanovil diagnozu fibrom,doporucil mi odstraneni utvarku. Ja jsem vsak na operaci nebyla,protoze jsem jiz prodelala 4 operace v dusledku autonehody, a nechci se tudiz nechat znovu rezat.Utvar se mi vytvoril v miste kde jsem mela otevrenou zlomeninu po autonehode. Je nutne odstraneni utvarku ?Mam velky strach z mozneho vzniku rakoviny,co kdyz se lekar mylil a jedna se ozhoubny nador. Utvar se nijak nezvetsuje. Dekuji za odpoved.

K přesnější odpovědi uveďtě tyto údaje: je bulka v míste operační jizvy ? je zarudlá? teče z ní něco?. nebo je v oblasti zevního kotníku na zatím neporušeném kožním krytu? V zásadě je úvaha ortopeda o odstranění správná. Při znalosti podrobností poradím přesněji.

Koleno

Vloženo: 03.07.2002 11:16

Když jdu ze schodů, mám silné bolesti v koleni. Můj oroped tvrdí, že je třeba operace, která by stanovila přesnou diagnózu. Je to doopravdy nutné?

Z toho , co píšete není zřejmé, zda bylo koleno podrobeno rtg vyšetření, pokud zkušený ortoped na základě klinického vyšetření, rtg a Vašich potíží stanovil jako další diagnostickou možnost artroskopii kolenního kloubu, pak je to postup naprosto správný.

Bolest paty

Vloženo: 03.07.2002 11:22

Vážení, strašně mě bolí pata, celá mi hoří a začíná mě bolet noha až ke kolenu, hlavně když stojím nebo nohu jinak namáhám, v klidu to jde, poraďte co mám dělat a kam zajít, čím mazat nebo jaké léky užívat. Děkuji mnohokrát

Je vhodné vyšetření rtg, poté zhodnocení nálezu odborníkem ( prakt lékař, ortoped, chirurg). Může se jednat o "ostruhu" stejně dobře jako postižení tepenného či žilního systému dolní končetiny nebo zánětlivou příčinu. Další postup bude závislý na stanovené diagnóze.

Hysterektomie

Vloženo: 04.07.2002 21:44

Milý pan doktore, ráda bych se zeptala. Má blízká kamarádka, které je 25 je po totální hysterektomii, z důvodu nádorového onemocnění dělohy. Zároveň prodělala i radioterapii.Při hysterektomii /typ operace Werthaim/ jí byly odňaty i dvě třetiny pochvy. Nikdo jí však předem neupozornil na to že sexuální styk není v tomto stavu , kdy jí zůstala jen jedna třetina, možný. Ráda bych se zeptala, zda je možné provést případně plastiku, či něco jiného. Vzhledem k tomu, že je to mladá žena. A pokud ano, zda si musí něco doplácet, či výkon hradí pojišťovna. Již předem Vám děkuji za zodpovězení mého dotazu.

K přesnější odpovědi bych musel znát podrobnosti. Jak dlouho je po operaci? Jak vypadá z onkologického hlediska? O eventuálním řešení plastickou operací v oblasti pochvy by snad bylo možno uvažovat až s určitým odstupem a při úplné onkologické negativitě operované oblasti.

Po úrazu

Vloženo: 02.07.2002 07:38

Dobrý den, po pádu z kola jsem si o kámen rozsekla koleno prý "až na čéšku",doktor z pohotovosti mi ránu nesešil, protože neměl prý za co. Teď je to deset dní a koleno mě začalo bolet jakoby vevnitř,nemůžu skoro vůbec ze schodů. Normální chůze celkem jde a do schodů je to taky O.K.Jemo žné že je to jen nemožené, zdá se totiž, že se ráno hojí dobře, i po převazu mi to doktor potvrdil,ale to mě nic nebolelo.Ohýbat jsem ho mohla v pořádku, takže rentgen mi nedělali. Díky.

Je vhodné vyhledat úrazovou ambulanci, provést rtg kolene ( čéšky) a odborně prohlédnout ránu. Nemá smysl, abych nyní vyjmenovával všechny možné příčiny ( infrakce čéšky, zánět prepatelární bursy, hnisání v ráně), stav musí zhodnotit odborník.

Zobrazeno 111-120 z 285 dotazů.