Vnitřní lékařství

Nebo

Nový dotaz v tématu Vnitřní lékařství

Pro správnou odpověď prosím vyplňte položky tohoto formuláře. V případě, že nemůžete některé položky dotazu vyplnit, protože například neberete žádné léky, napište neužívám.

Dotaz a odpověď (mimo další údaje) budou zveřejněny, neuvádějte prosím osobní údaje, včetně celého jména.

Upozorňujeme, že nevhodné nebo vulgární dotazy mohou být bez upozornění vymazány.

nemoc?

Vloženo: 10.07.2021 09:20

Dobrý den,již od začatku května se potýkám se zdravotními problémy a už si nevím rady, potíže začali silnou únavou,bolestmi svalů na nohách, chřipkové stavy,bolset mezi lopatkami, nabrana krev ,krevní obraz v pořádku, CRP 1, borelioza nehativní, plicní chlamydie zvýšené hodnoty ale prý ne akutní infekce, přeléčeno atb Doxyhexal na 10 dní, potíže ustoupili pouze na dva dni,poté opět to samé únava, bolesti svalů , bolestiti zad, přidala se rýma ,(nicméně v té době syn přinesl ze školy zřejmě nějakou vyrozu měl podobné příznaky a tak tu rýmu jsem asi chytla od něho), pocit knedlíku v krku, stále chřpkové stavy, PCR test na covid negativní, v půlce června nabrano znovu CRP -5, již bez další léčby. Jak postupovat dále když potíže stále trvají, silná únava, bolesti v zádech, bolestisvalů,chřipkový stav, pocit teploty ale bez teplot, silné noční pocení, knedlík v krku,může tyto potíže způsobovat třeba bacil v krku? ale to by asi neboleli záda ne? chi se nechat očkovat proti covidu a už to odkldádám kvůli tomuto dva měsíce, mohu se nechat očkovat i s těmito potížemi? děkuji za radu

Dobrý den, Vaše obtize by mohly být i v rámci postcovidového syndromu. Sice PCR test jste měla 2x negativní, ale k infekci, třeba i asymptomatické, mohlo dojít daleko dříve. Zkusila bych tedy ještě nabrat protilátky proti covid, které ale bohužel pojišťovna nehradí (cena cca kolem 400-500,). Pokud vám vyjdou protilátky pozitivní, pak s vysokou pravděpodobností jste covid prodělala a obtíže jsou důsledkem. Očkování pak nic nebrání, naopak lidem s postcovid syndromem obtíže ustoupí. Pokud protilatky budou negativní, pak doporučuji vyšetření na revmatologii. S pozdravem MUDr. Čiefová

Očkování proti tetanu

Vloženo: 07.07.2021 14:04

Dobrý den, Chtěla jsem se zeptat, mám jít na přeočkování proti tetanu. Není problém na dané očkování jít během menstruace? Nebo je lepší jít až po? Děkuji. Hezký den

Dobrý den, problém to není, můžete i při menstruaci. S pozdravem MUDr. Čiefová

krční páteř

Vloženo: 23.06.2021 20:10

Dobrý den, pozná se artroza krční páteře pouze z rentgenu ? Fyzioterapeut mi na zákldě rentgenu řekl, že neví čím je způsobeno neustálé chroupání v krku a bolest za očima a at cvičím, že na rentgenu nic neni..Ale příznaky mám artrozy. Přiznám se že už nevím co s tím, zkoušel jsem to na neurologii, ale ty mě odkázali zase na fyzioterapii a furt dokola

Dobrý den, artróza se na RTG pozná, jde o degenrativní změny. U vás může jít o poruchu statodynamiky páteře, pokud je rentgen negativní, a zde opravdu pomáhá hlavně rehabilitace. Bolest za očima bych řešila i podrobným očním vyšetřením. S pozdravem MUDr. Čiefová

Časté blokády bederní páteře, nemůžu se předklonit.

Vloženo: 23.06.2021 14:12

Dobrý den, už dva roky trpím na časté blokády bederní páteře, zhruba 3-4 x do roka. V akutním stavu cca. týden mám problém i se vstávaním z postele. Momentálně už asi dva měsíce se nemůžu skoro vůbec předklonit, jen do pravého úhlu a bolí mě to když delší dobu sedím anebo dlouho stojím na místě. Bolest je více vpravo. Na dva roky starém RTG je kromě počínající spondylosy vše vpořádku. Zde je popis RTG z června 2021 : RTG vyš. LS páteře ve dvou proj.: Bederní lordóza ja zachovaná. Výška obr. těl v normě, bez patol. posunu. Akcesorní menší 13. žebra, částečná lumbarizace S1. Prostory plotének nejsou výrazněji zúžené, nižší prostor L5-S1 je nejspíše vývojově. Pedikly bnp. Počínající spondylosa a spondylartrosa. Menší sklerotická reakce v SI skl. je v.s. degenerativní. Bez známek erosí. Můžete mi ten RTG "počeštit", děkuji.

Dobrý den, dle popisu máte navíc menší 13. žebra (běžně se vyskytuje 12 párů žeber), lumbalizace S1 znamená, že obratel S1 má charakter bederního obratle, proto i je nejspíše nižší prostor mezi L5 a S1 (jde o vývojovu vadu, může způsobovat bolesti v oblasti LS páteře), dále se na rtg vyskytují začínající artrotické změny (spondylóza a spondylartróza). Nic vážného na rentgenu není popisováno. S pozdravem MUDr. Čiefová

bulky kolem bradavek pod kuží

Vloženo: 22.06.2021 21:48

dobrý den, měl bych dotaz mám problemy s bilými krvinkami už pár let,a brali mi kostní dřeň a vím že to souvisí s lymfocyty a nějake info z inetrnetu, a muj dotaz je bulky na hrudi kolem prsou jsou jen lymfatické žlazy nebo to muže být horší ? je to velikosti fazole i větší.. je jich dost,

Dobrý den, po internetu nelze poradit. Předpokládám ale, že jste byl na hematologii důkladně vyšetřen (vzledem k udávanému odběru kostní dřeně). Bulky na prsou, i když nemusí o nic jít, určitě ukažte svému lékaři. S pozdravem MUDr. čiefová

MR páteře

Vloženo: 15.06.2021 18:21

Dobrý den, poprosila bych prosím Vás názor. Mám už dlouhodobé bolesti zad (z bolesti pak nevolnost, motání hlavy). Byla jsem na MR výsledky: V T1 a T2 obraze hypersignalni ložisko v obrat.tele TH10 vel.3mm-hemangiom. L1/L2 prominence disku koncentrický vel 2mm s tlakem na duralni vak. L5/S1 prominence disku koncentrický vel 3mm s redukcí ventrálního epidurálního prostoru. Paní doktorka mi řekla, že je vše v pořádku. Mám si dát jen něco od bolesti . Děkuji (32let)

Dobrý den, v popisu není zmínka, že by byly utlačovány nervové kořeny. Nález sice není fyziologický, ale není nijak závažný, aby vysvětloval vaše bolesti. V této fázi je nejideálnější rehabilitace a fyzioterapie, cviky provádět i doma. Zamezí se tím zhoršení nálezu na páteři. S pozdravem MUDr. Čiefová

Brániční kýla

Vloženo: 14.06.2021 14:50

Dobrý den..jsem po fundoplikaci ,operaci jsem podstoupila před dvěma lety..nález se velmi zlepšil..beru omeprazol jednou denně..nyní jsem v desátém týdnů těhotenství. Čekám druhé dítě,vadí tato kýla v těhotenství?a co případný přirozený porod? Bohužel se mi kýla vrátila,menší recidiva.. děkuji za odpověď

Dobrý den, tohle je spíš otázka na chirurga, operatéra. Riziko reluxu s rostoucí dělohou se může zvýšit. Režimová antireflexní opatření jsou na místě. S pozdravem MUDr. Čiefová

Saturace.

Vloženo: 02.06.2021 14:14

Dobrý den. Před několika lety u mě při pravidelné prohlídce obvodní lékařka zaznamenala mírně zvýšený krevní tlak(150/100). Začal jsem brát léky na snížení. Systolický se při pravidelném užívání snížil na hodnoty 120-130. Diastolický však zůstával na hodnotách kolem 85-95. Myslel jsem si,že mám nepřesný přístroj,ale poté co jsem ho vzal do ordinace, se při porovnání rozcházel pouze o jednotky. I když jsem měl tlak relativně v normě, zjistil jsem,že i když se nacházím v naprostém klidu, můj krevní tep se pohybuje v hodnotách nad 100 tepů/min.. Začal jsem užívat léky na snížení krevniho tepu. K měření tepu, a především abych se nemusel stále šněrovat do tonometru, jsem si koupil pulzní oxymetr. Z měření mám další poznatek. Málokdy se mi stane,že přístroj při měření O2 výstražně nebliká,tozn.,že hodnoty jsou vždy pod číslem 94. Už jsem začínal i na hodnotě 87/88 a postupně po několika sekundách(30) se údaj ustálil na 90. Myslíte,že souběh těchto symptomů může znamenat nějaký konkrétní problém? Děkuji.

Dobrý den, kvalita domácích oxymetrů je často pochybná. Doporučuji změnit měřené prsty, pokud na všech bude snížená, pak ověřit kalibrovaným přístrojem. Jinak nízká saturace se projevuje dušností (snad jen u koronavirových zápalů plic se při vámi udávaných hodnotách saturace dušnost neobjevuje), snížená může být dále chronicky u kuřáků. Informujte svého praktického lékaře, jistě vám provede další vyšetření. S pozdravem MUDr. Čiefová

Klabax a mononukleoza

Vloženo: 01.06.2021 15:22

Dobrý den. Měla bych dotaz, jelikož jsem zmatená. Kvůli problémům jsem navštívila obvodní lékařů, kde mi byla diagnostikovana mocova infekce. Na tu jsem dostala ATB Furolin. Nicméně obtíže pretrvavaly (dušnost, únava, bolest na hrudi). V nemocnici mi byly následně prokázané chlamydie na plicích, infekce mocova již v moči nebyla, proto jsem je neměla dobirat a měla jsem nasadit Klacid. Již po pár tabletách mi bylo výrazně líp. Nicméně mi volala má obvodní se zbycajicimi výsledky a bylo mi řečeno, že mám akutní mononukleozu. Obvodní je pro vysadit Klacid a léčit mononukleozu, ale já se obávám opět dýchacích problémů, jelikož chlamydie po 3 tablatach zničený nebyly. Ale Klacid hodně zatěžuje dle pribaloveho letáku játra. Mohli byste mi říci, jak byste postupovali vy? Dekuji

Dobrý den, po internetu se nelze jednoznačně vyjádřit, záleží na hodnotách jaterních enzymů a komorbiditách, ale pokud byla chlamydiová infekce opravdu prokázána, tak při symptomech by se měla přeléčit. Já bych nejspíš s antibiotiky pokračovala, za kontrol jaterních enzymů. Podávání hepatoprotektiv je samozřejmostí. S pozdravem MUDr. Čiefová

Očkování a kojení

Vloženo: 25.05.2021 17:07

Dobrý den, chtěla jsem se zeptat na očkování covid 19. Je mi 33 a mám roční dítě a stále kojím. Je vhodné se nechat očkovat? Děkuji za odpověď Veselá

Dobrý den, kojení je pouze relativní kontraindikaví proti očkování, já osobně nevidím důvod neočkovat, navíc očkování přinese pozitiva i mininku, které kojením dostane od vás protilátky. Doporučuji se ale informovat v daném očkovacím centrum jestli kojící vůbec očkují (vím, že některá OC těhotné a kojící odmítají očkovat), S pozdravem MUDr. Čiefová

Zobrazeno 1-10 z 9 314 dotazů.