Vnitřní lékařství

Nebo

Nový dotaz v tématu Vnitřní lékařství

Pro správnou odpověď prosím vyplňte položky tohoto formuláře. V případě, že nemůžete některé položky dotazu vyplnit, protože například neberete žádné léky, napište neužívám.

Dotaz a odpověď (mimo další údaje) budou zveřejněny, neuvádějte prosím osobní údaje, včetně celého jména.

Upozorňujeme, že nevhodné nebo vulgární dotazy mohou být bez upozornění vymazány.

Léky a očkování proti covidu

Vloženo: 17.04.2021 06:15

Dobrý den, jsem přihlášen na očkování proti covidu a beru následující léky: tritace combi 10/10mg, concor 5mg, atoris 20, godasal 100, milurit 200mg, nolpaza 40mg. Mohu se nechat bezproblému očkovat, či mám nějaký lék preventivně vysadit? Děkuji za odpověď Marek

Dobrý den, vaše medikace není kontraindikací očkováné, léky užívejte dále dle zvyklostí. S pozdravem MUDr. Čiefová

Vysoký tlak - měření

Vloženo: 16.04.2021 20:28

Dobrý den, včera mi lékařka měřila tlak ne na holé paži, ale přes triko. Naměřila 170/100. Hned mi předepsala Carzap 8 , 1/2 tabletky denně. To se může měřit přes látku? Však vždy se rukáv vyhrnoval.... Jasně, koronavirus, textilní manžetu asi nikdo nebude dezinfikovat, ale jsou takové hodnoty pak správné ? Děkuji za odpověď, Mikuličková.

Dobrý den, měření přes triko nemusí být přesné, ale rodíl by neměl být tak veliký. Pokud máte pochybnosti, můžete si ještě doma měřit tlak vlastním tlakoměrem, kl vylouření syndromu bílého pláště. S pozdravem MUdr. Čiefová

Tuk a tvrdý gel ve stolici

Vloženo: 14.04.2021 21:44

Dobrý den. Už dva roky se potýkám se zažívacím problémem.Netrávím tuky a asi i škroby.Po snězení tučného a mléčných výrobků mám druhý den což je cca za 16 hodin po požití bolest a štípání v pravém podbřišku a tlak.Trvá to cca 1 hodinu a doprovází to motání hlavy,zimnice vysoký tlak 180/90 a někdy zvýšený tep okolo 90 .Pomáhá mi klid a thermo lahev přiložená na břicho a hodně tekutin.Ve stolici pak mám cca 3-5 cm velkou gumovou hroudu někdy hladkou tvar malého vajíčka ,někdy je jako kožnatá jako by byla někde přilepená.Uvnitř je mazlavý žlutý tuk zapáchající.Hrouda se dá rozdrobit a je jako by ze želatiny nebo škrobu.Tyto stavy mě velice trápí a znesnaďnují mi život.Někdy nemůžu jíst .Za dva roky jsem zhubla 8 kg.Byla jsem na vyšetření lypázy a amylázy,jaterních testů,sona břicha.Vše mám v pořádku.Gastro lékař mi řekl,že neví jak mě léčit.Že mám čekat na můj další kolaps a nechat se odvézt sanitkou do nemocnice,že mi udělají vyšetření.Ale nechci skončit v nemocnici,když je covid.Tak přežívám jak to jde.Živím dvě děti.Chtěla jsem vzít tu hrudku ,jestli by mi doktor udělal rozbor.Ale prý je to drahé vyšetření a pojištovna to nepovolí.Potřebuji se uzdravit a né být neustále na dně.Poradíte mi?Děkuji Trkovská Andrea.Jsem ročník 1974

Dobrý den, zkusila bych efekt substituce pankreatických enzymů (volně prodejné v lékárnách), mohlo by to i částečně váš problém vyřešit. Současně popisujete intoleranci tučnýcha mléčných výrobků, ideální by tedy bylo se těmto potravinám vyhýbat. Neuvádíte, zda§li jste absolvovala kolonoskopii a gastroskopii, možná by stále také za to je udělat. Vysoký tlak a vyšší tepová frekvence může být jen reakcí na to, že vám není dobře. S pozdravem MUDr. Čiefová

krční páteř

Vloženo: 14.04.2021 09:52

Dobrý den, cca měsíc pociťuji při pohybu krkem "vrzání" a při otáčení jakoby zvuk když se o sebe třou dvě plochy a občas takové přeskakování něčeho, Pociťuji i mravenčení v oblasti levé lopatky. Už jsem objednaný na fyzioterapii, ale až za měsíc. Nevíte čím by to mohlo být ? Bolesti hlavy téměř nulové Děkuji

Dobrý den, s postupem věku se tělo opotřebovává, a stejně tak i páteř, kde se vytváří rúzné degenerativní změny. Ty pak mohou vyvolávat bolesti páteře, vrzoty, brnění končetin. Fyzioterapie je dobrá cesta. S pozdravem MUDr. Čiefová

Brnění končetin

Vloženo: 14.04.2021 06:53

Dobrý den, dnes nad ránem mě probudilo silné brnění levé nohy. Snažila jsem se jí rozhýbat a místo toho mi začala brnět i levá ruka. Nyní již noha nebrní, ale je slabá. Na levé ruce mi však stále není prsty, chvílemi cítím i velký tlak. Celá ruka je pak také jakoby zesláblá a mám pocit na zvracení. Na netu jsem bohužel našla, že by se mohlo jednat o mrtvici, z toho mám velký strach.

Dobrý den, neznám věk ani vaši anamnézu, ale doporučuji navštívit co nejdříve vašeho lékaře! MUDr. Čiefová

Hypofunkce štítné žlázy - THS nad normu

Vloženo: 22.03.2021 16:20

Dobrý den, muž 42 let, hypotyreoza, cca 12 let užívám EUTHYROX 50, denně 1 tbl ráno. Laboratorní výsledky TSH byly roky mezi 2,2 až 3,8 mU/l. Nyní za poslední rok mám výsledky 6,7; 5,8; 7,2, a 6,8 mU/l. Neměl by mi lékař upravit dávkování hormonu?

Dobrý den, nepříšluší mi komentovat léčbu kolegů, je pravda, že hodnota TSH je mírně vyšší, ale hodnotí se ne laboratoř a celkový nález na štítné žláze včetně komorbidit. S pozdravem MUDr. Čiefová

ASTMA - Přednost při očkování na COVID

Vloženo: 22.03.2021 11:57

Dobrý den, je mi 45 let a léčím se Astmatem. V roce 2018 jsem prodělal pravou chřipku se saturací 89, pneumonie nepřítomna. Lékař mě informoval, že je to vážné ale řešila se pouze saturace. Vzhledem ke zhoršení beru už druhý rok Combair 200/6 + občas Ventolin. Mimo to, mám menší nadváhu 110kg při 189 cm, sníženou funkci štítné žlázy (Letrox 50). Patřím do skupiny pro přednostní očkování na COVID?

Dobrý den, záleží na rozhodnutí vašeho plicního lékaře, mezi prioritní patří pacienti s těžkým astmatem. S pozdravem MUDr. Čiefová

Infarkt myokardu

Vloženo: 15.03.2021 11:57

Dobry den. Chtela jsem se zeptat, mam 38 let prodelala jsem infarkt myokardu a ma v srdci 5 stentu. Ale chtela jsem se hlavne zeptat. Kdyz jdu do obchodu (lidl, tesco, drogerie) tak pri vchazeni a odchodu pipam. Je mozne ze bych pipala diky tem stentum? Nebo nosim jen mobil, klice od auta a penezenku a pipam. Kdysik jsem nepipala a ted to tak pozoruju necely mesic a pipam. Dekuji za odpoved

Dobrý den, se stenty byste pípat neměla v detektorech. S pozdravem MUDr. Čiefová

MRI VYŠETŘENÍ PÁTEŘE HEMALGIOM NA TĚLE L1

Vloženo: 14.03.2021 20:50

MRI VYŠETŘENÍ PÁTEŘE HEMALGIOM NA TĚLE L1 PŘI MRI PÁTEŘE MI BYL OBJEVEN MALÝ HEMANGIOM NA TĚLE L1. TAK SE CHCI ZEPTAT CO TO ZNAMENÁ?

Dobrý den, většinuo jde o benigní nález. V případě bolestí zad doporučuji neurologické vyšetření. S pozdravem MUDr. Čiefová

Aktuální stav

Vloženo: 14.03.2021 19:07

Dobrý den, Je mi 30 let a v posledních 3 letech se začaly objevovat potíže- nejprve se srdcem bylo provedeno EKG, Echo, odběry i EKG holter 24h, vše v pořádku pouze vnímané ES. Po té začaly závratě - vyšetřeno neurologem vč. MR a také vše v pořádku , následně PL mi provedl 24h holetra na tlak , také negativní. Chvíli byl klid následně začaly problémy s břichem nevolnosti, pocit na zvracení, v minulosti tyto potíže překryla nolpaza, v tomto období nepomáhala tolik, tak jsem byl vyšetřen gastroenterologem - sono, gastroskopie a odběry vč. stolice a opět vše v pořádku, najednou se problémy přesunuli do střev (u žaludku se vytratily občasným užitím nolpazy) u střev se jednalo o ranní opakované nuceni na stolici, bylo doporučeno imodium. Po té somatické potíže zase chvilku zmizely a nyní před 4 měsíci začali opět objevovat nepříjemné pocity zejména slabost, závratě, tlak na hrudi a svíráni krku. Bylo kontrolní EKG a echo srdce bez nálezu. Mezitím sem navštívil i psychiatra, kde mi neřekl žádnou diagnózu, pouze když si myslím že mám potíže psychicky mám užívat antidepresiva apo-cital, ale že bude mi po nich nevolno, což jsem první den nasazení hned vysadil, jelikož mi opravdu bylo špatně a nezískal si k tomu důvěru. Bylo PL doporučeno přechodně užívat lexaurin, užívám v průměru 0,75 až 1,5mg denně (denní dávky rozděluji). Obtíže se mírně lepší po požití lexaurinu ale ne úplně, vyšší dávku užívat se bojím kvůli závislosti. Před měsícem sem navštívil psychologa- ten mi řekl že nemocný nejsem jen spíše vyčerpaný, že je třeba zvolnit, jenže somaticke potíže jsou nepříjemné a nepomůže jen odpočívat, objevují se i v klidu a začínají narušovat dny. Přešel jsem měsíc zpět k novému PL udělal opět vyšetření i EKG vše v normě , jen ztuhly krk- tak nyní docházím na fyzioterapie kde se uvolňuje napětí svalu a nyní mám začít užívat od PL antidepresiva elicea 10mg. Myslíte že antidepresiva vyřeší tyto mé potíže , ikdyž lexaurin v uvedených dávkách nepomůže zcela, nebo muže dělat nynější “paseku” krční pater ? Zejména ty závratě, únavu a občasné mravenčení končetin? Ačkoliv po prodělaných fyzioterapiích sem se cítil spíše více “přejetě”, akorát to uvolnilo šíje. Nebo případně prodělat ještě nějaké vyšetření ? Žádné extrémní vnější stresy nemám nyní, největší stres pro mě je právě zmíněné potíže, mám strach co se k stane a podobně a dost to již vyčerpává. Omlouvám se za rozsáhlý dotaz a děkuji za odpověď.

Dobrý den, absolvoval jste vše, a příčina nezjištěna. Pak půjde o psychosomatickou poruchu, a určitě bych šla cestou anxiolytik, vhodné jsou i psychoterapie. Zkusila bych i vitamin D, hořčík, může se jednat o projevy tetanie (ta je také vpodstatě psychogenní). S pozdravem MUDr. Čiefová

Zobrazeno 41-50 z 9 332 dotazů.