Vnitřní lékařství

Nebo

Nový dotaz v tématu Vnitřní lékařství

Pro správnou odpověď prosím vyplňte položky tohoto formuláře. V případě, že nemůžete některé položky dotazu vyplnit, protože například neberete žádné léky, napište neužívám.

Dotaz a odpověď (mimo další údaje) budou zveřejněny, neuvádějte prosím osobní údaje, včetně celého jména.

Upozorňujeme, že nevhodné nebo vulgární dotazy mohou být bez upozornění vymazány.

Covid

Vloženo: 27.01.2021 09:33

Dobrý den. V prosinci jsem v nemocnici navštívila pohotovost z důvodu velmi silného a vyčerpávajícího kašle. Byla mi odebrána krev a taky proveden test na covid. Test na covid vyšel pozitivní a výsledky jaternich testů vyšly následovně: ALT 0,72, AST 0,63, ALP 2,29, GGT 1, 54. Chtěla bych vědět, zda toto zvýšení jaternich testů může být z toho virového onemocnění a jestli je to zvýšení nějak znepokojující. Odběr krve byl po snídani. Děkuji.

Dobrý den, u většiny infekčních onemocnění dochází ke zvýšení jaterních enzymů (tzv parainfekční), doporučuji kontrolu jaterních enzymů s odstupem. S pozdravem MUDr. Čiefová

Syndrom bílého pláště

Vloženo: 01.01.2021 18:52

Dobrý den, mám dotaz ohledně syndromu bílého pláště před operací. Mám hypertenzi kompenzovanou lékem Orcal 5mg ráno. Pokud si měřím TK sama, je kolem 120/80, P 75. Jakmile mi TK měří někdo jiný, u jakéhokoli lékaře, mám TK třeba 170/100..asi syndrom bílého pláště... Mám jít na plánovanou gynekolog. operaci, je mi jasné, že TK na předoperačním vyšetření bude vysoký. Jak se taková situace řeší? Zkoušela jsem už i před návštěvou lékaře užít Neurol, bez efektu. Jinak tento lék vůbec neužívám. Děkuji moc za dotaz, krásný Nový rok.

Dobrý den, v první řadě by bylo dobré absolvovat ambulantní 24-hodinové monitorování TK (TK Holter), aby se jednoznačně vyloučil syndrom bílého pláště. Jinak nemějte strach, anesteziologové si s Vámi před operací jistě poradí, jsou na takové situace zvyklí. S pozdravem MUDr. Čiefová

Červené konečky prstů

Vloženo: 01.01.2021 10:53

Dobrý den, co můžou znamenat červené poslední články prstů na rukou?Bolí tlakově, jako když by měly explodovat, nejvíc ráno. Červené jsou pořád. Kostí, klouby mě nebolí. Na neurologii mi řekli, že je to revmatologicke, na revmatologii udělali kapilaroskopii, byla v pořádku, a řekli že to bude asi neurologické. Endokrinologie v pořádku. Hrozne mě to bolí každý den. Dekuji

Dobrý den, předpokládám, že provedli na revmatologii i doběry krve na autoimunitu, pokud ne, pak bych doporučila doplnit. Jinak bych ještě zkusila navštívit kožního lékaře, otázkou je biopsie z kůže. S pozdravem MUDr. Čiefová

Protilátky v krvi

Vloženo: 30.12.2020 12:36

Dobrý den, je možné, že při půl roku trvajících velkych obtížích jako bolest a pálení svalů, kloubů, šlach - lupani šlach, otoky, padání vlasů atd. by nebyly protilátky systémových onemocneni v krvi? Lékaři měli podezření na sklerodermii nebo lupus, ale kompletni testy byly negativní, ale obtíže mám stále. Děkuji za odpověď.

Dobrý den, pokud jsou v normě i zánětlivé parametry, pak je diagnóza autoimunity opravdu velmi nepravděpodobná. Bohužel existují i takoví pacienti, kteří nejsou ukázkově učebnicoví, a výjimky potvrzují pravidlo. S pozdravem MUDr. Čiefová

Ciplox

Vloženo: 28.12.2020 16:29

Dobrý den Byl mi predepsan lek Ciplox na preleceni bakterie v močových cestách. Jak moc věřit popsaným vedlejsim účinkům. Jaká je běžná praxe?

Dobrý den, pacienti většinou tato antibiotika tolerují dobře, samozřejmě jako u každých antibiotik se mohou objevit průjmy, proto doporučuji je kombinovat s probiotiky. S pozdravem MUDr. Čiefová

Covid 19 a aktivní Lupus(Lupus eritromadea),do jaké skupiny očkování budu patřit s autoimunitním onemocněním?

Vloženo: 27.12.2020 07:38

Prosím o informaci do jaké skupiny pro očkování covid 19 budu spadat s autoimunitním onemocněním,děkuji

Dobrý den, poslední dokument o strategii očkování byl odeslán před Vánoci, tam je vše pospáno. Neuvádíte, zda-li máte nějakou léčbu, ani komplikace orgánů spojených s lupusem. Předpokládám ale, že byste patřila do fáze 1B (začátek očkování březen/duben), kdy očkování bude probíhat přes očkovací centra (ne tedy ještě přes ambulance praktických lékařů). Pokud se urychlí očkování ve fázi 1A, může se začít očkovat i dříve. Ve fázi 1B je celá řada dalších skupin, chroničtí pacienti jsou pak rozděleni dle diagnóz (přednost mají pacienti sestupně: se závažným diabetem, obezitou, plicním onemocněním, onemocněním ledvin, hemato-onkologickým onemocněním, po transplantacích, kardiaci,.. až ke konci jsou pacienti na imunosupresivní terapii a s poruchami imunity). Jak to bude v reálu fungovat je zatím vša otázkou. S pozdravem MUDr. Čiefová

Nechutenství

Vloženo: 21.12.2020 15:29

Dobrý den,zhruba dva týdny trpím nechutenstvim, první jídlo si dokážu vzít kolem poledne. Na jaře a v létě jsem.byla na gastroskopii a kolonoskopii, bez nálezu. Před rokem ultrazvuk bricha rovněž v pořádku. Více než rok trpím nadymanim, užívám simethicon. V minulosti spíše nepravidelna stolice. Krevni testy v pořádku. Pocit na zvracení také nemám, bolesti bricha pouze v souvislosti s nadymanim. Testy na lepek v pořádku. Chtěla bych se zeptat, zda se nejedná o něco závažného, mám obavy např. z rakoviny slinivky.

Dobrý den, dle popisu jsou vaše obtíže spíše chronického rázu, pokud organická příčina nebyla nalezena, může jít i psychosomatický problém. Na nic vážného (rakovinu) bych ve vašem případě po provedených vyšetřeních nemyslela. S pozdravem MUDr. Čiefová

Bolest břicha

Vloženo: 15.12.2020 14:45

Dobrý den. V úterý 8.12. v kolem 5. hodiny ráno jsem zakopl o obrubník chodníku a upadl na zem na levou část těla. Trochu jsem si narazil levé rameno a levou kyčel. Ale nejvíc mne od té doby bolí břicho v levém podžebří. V nemocnici 9.12. mi dělali SONO břicha a nic nenalezli. Protože mne to stále bolelo, šel jsem k jinému chirurgovi 11.12., ten mi udělal RTG plic, zkoumal zakončení žeber v levém podžebří, našel mi erytrocyty v moči a na základě tohoto mě poslal znovu na SONO. Na základě nálezu uvedl, že je vše v pořádku a mne břicho stále bolí a nevydržím bez léků na bolest (Nimesil 2x denně). Jsem už nešťastný, po léku mám zácpu a když si ho nevezmu, nespím. Snažím se držet dietu, kdyby to byl žlučník - v nálezu SONO uvedeno: Obraz stetosy jater, Choloecystolithiasa, Cysty ledvin, normální nález na pankreatu, hepatocholedochu a slezině, patologické změny na moč. měchýři neprokazujeme. Ve zprávě ještě uvedeno: žlučník nezvětšen, stěna je jemná, v obsahu více drobných konkrementů do 3 mm. Zkouším sám od sebe Febichol 2-2-2. Břicho v uvedeném místě mě bolelo už dřív, při zmačknutí. Ale ne neustále. Nemohly se kameny pádem posunout? Ke komu mám jít, když mne to bolí a podle doktorů jsem v pořádku? Moc děkuji za radu. Kdybych mohl, pošlu zprávy, které mám.

Dobrý den, žlučník je vpravo, takže jestli máte obtíže vlevo, nejsou od žlučníku. Spíše bych se zamřila na tu krev v moči a moč nechala zkontrolovat. S pozdravem MUDr. Čiefová

Průdušky

Vloženo: 12.12.2020 23:16

Zhrubělá kresba vlevo v DPP za srd. stínem bránice volné srdce nezv. nález idem. bez klid. dušnosti cyanosy , dýchaní, O, AS, O, DK, O.

Dobrý den, zhrubělá kresba na rentgenu je nejčastěji fyziologická, za srdečním stínem bych předpokládala v důsledku překryvu jendotlivých struktur. S pozdravem MUDr. Čiefová

Akutní infarkt myokardu

Vloženo: 04.12.2020 10:20

Dobrý den. Chtěla jsem se zeptat, je mi 38 let a v srpnu jsem prodělala akutní infarkt myokardu. Mám 5 stendu při zakroku na kardiolince či jak mě resuscitovali do 1 min jsem byla nahozená. Ale chci se zeptat, zda mám nějaký nárok na částečný důchod či jaký, teda pokud mám nárok. Moc děkuji za odpověd. Mějte krásný den

Dobrý den, o invalidním důchodu rozhodují posudkoví lékaři. Pro stanovení procentní míry poklesu pracovní schopnosti je nutné určit zdravotní postižení, která jsou příčinou dlouhodobě nepříznivého zdravotního stavu pojištěnce, a jejich vliv na pokles pracovní schopnosti pojištěnce. Pokud k infarktu došlo v srpnu tohoto roku, a je již váš zdravotní stav stabilizovaný, tedy nemůže se již zhoršit ani zlepšit (což by měl váš lékař uvést do zpráv), teoreticky můžete o ID zkusit zažádat. Zda-li máte nárok určí ale až posudkový lékař na základě všech lékařských zpráv, které dodáte. S pozdravem MUDr. Čiefová

Zobrazeno 61-70 z 9 332 dotazů.