Vnitřní lékařství

Nebo

Nový dotaz v tématu Vnitřní lékařství

Pro správnou odpověď prosím vyplňte položky tohoto formuláře. V případě, že nemůžete některé položky dotazu vyplnit, protože například neberete žádné léky, napište neužívám.

Dotaz a odpověď (mimo další údaje) budou zveřejněny, neuvádějte prosím osobní údaje, včetně celého jména.

Upozorňujeme, že nevhodné nebo vulgární dotazy mohou být bez upozornění vymazány.

Kolitida

Vloženo: 01.12.2020 19:13

Dobrý den je mi 32 let a před měsícem mi zjistili ischemickou kolitidu. Bylo mi řečeno že bych měla být bez alkoholu a nechci pořád otravovat svou doktorku s dotazy tak se chci zeptat zda je něco co bych si z alkoholu dát mohla skrz Silvetra. Děkuji za odpověď

Dobrý den, alkohol může všeobecně zhoršovat průběh jakékoliv kolitidy, ale pokud půjde jen o ojedinělé malé množství, nemělo by se stát nic hrozného. Bohužel každý pacient reaguje jinak, je to individuální. S pozdravem MUDr. Čiefová

Bolest nártu

Vloženo: 01.12.2020 18:14

Dobrý den paní doktorko,moc prosím o Váš názor. Z ničeho nic mě začal bolet nárt na pravé noze. Na dotek je bolavý a mírně nateklý.Bolest vystřeluje do palce i do holeně.Při zvednutí palců nahoru je bolest výrazná. Včera jsem myslela,že výzuju venku botu,tak mě to bolelo. K autu jsem dokulhala.Ale ,když jsem za 25 min.přijela domů ,z auta jsem vystoupila a šla bez bolesti. Je to takové nárazové. Toto mě trápí už delší dobu. Připadám si , jako bych si vymýšlela. Tu kulhám a za chvíli chodím normálně. Nedávno jsem byla na odběrech a kys.močová 422. Prosím,myslíte si,že to souvisí ? Léky beru jen na vys.tlak a Euthyrox na št.žlázu. Ale tyto léky beru už dlouhá léta.Děkuji mi c za Váš čas. Jaroslava Poledníková

Dobrý den, nemyslím si, že by to souviselo se zvýšenou hladinou kys močové, ale doporučuji vyšetření u ortopeda. S pozdravem MUDr. Čiefová

Bolesti žaludku a břicha

Vloženo: 14.11.2020 11:53

Dobrý den, již 4 den mě bolí žaludek. Včera se k tomu přidaly bolesti břicha. Projíždí břichem ostrá nárazová bolest. Také mě pořád bolí v podbříšku. Je možné, že by se jednalo o problémy se zažívacím traktem? Je to hodně nepříjemné. Zašla bych s tím k obvodnímu lékaři. Jenže v období pandemie by mě nikam neposlal. Děkuji moc.

Dobrý den, viz odpověď níže. Minimálně praktický lékař by vás vyšteřit měl, a specializované ambulance také fungují, pandemie není důvod odkládat návštěvu lékaře! MUDr. Čiefová

Bolesti žaludku

Vloženo: 14.11.2020 10:52

Dobrý den, Již 4 dny se trápím se žaludkem (bolesti při pití a konzumaci jídla). Od včerejšího dne mám nárazově bolesti v celém břichu. Bolesti v podbříšku přetrvávají pořád. Mohlo by se jednat o problémy s trávicím traktem nebo něco jiného? K mému obvodnímu lékaři je nemožné se dostat z důvodu pandemie. Děkuji moc za radu. Hezký den

Dobrý den, váš obvodní lékař musí být dostupný, pokud není, musí mít zástup. Bolesti břicha se podceňovat nesmí, a lékař by vás měl vyšetřit. Pokud to nepůjde přes praktického lékaře, bude lepší navštívit aspoň pohotovost. S pozdravem Dr. Čiefová

Strach z nálezu

Vloženo: 12.11.2020 20:53

Dobrý den paní doktorko, je mi 42 let a trpím úzkostnou poruchou. Nejvíce se vystupňovala když onemocněla moje maminka rak. děložního čípku z důvodu, že nechodila 20 let na gynekologii. V té době jsem začala mít (r. 2012) potíže s pálením v krku, zahleňováním, zadní rýmou, pálením žáhy. Po roce jsem se dostala na akutní gastroskopii, kde mi zjistili zánět žaludku - chronický a helicobakter. Ten byl úspěšně eradikován, kontrolní gastro v r.2013 v pořádku, nepotvrzena celiakie, na kterou bylo podezření. Od té doby jsem problémy neměla až na občasnou dietní chybu. Nyní se mi však - min. středu stalo toto: Po požití většího sousta mne pálila žáha, zapila jsem a najednou jsem cítila škrábání v krku. V noci mi něco zaskočilo, že jsem se musela vzbudit, druhý den mi pak při obědě opět zaskočilo jídlo. To mne vyděsilo. Ten samý den se objevilo zahlenění a škrábání v krku. Nyní se začal přidávat knedlík v krku a u nějaké potravy mám pocit, že ani pořádně nemohu polknout. Je to velmi nepříjemné. Stále mám zadní rýmu. Velmi se bojím zda se nejedná o nádor či něco podobného. Žáha mne nyní nepálí, užívám mastichu, ale problémy přetrvávají. Objednala jsem se na gastroenterologii, ale mají místo až za 14 dní. Skoro z toho nemohu spát. Stravuji se poměrně dietně, nekouřím, nepiji (až na výjimky - příležitosti víno). Trpím ale stresem, jsem tak trochu hypochondr, což se po smrti mamky vystupňovalo až na úzkostnou poruchu. Tu jsme léčili s psychoterapeutkou do roku 2016, od té doby klid. Nyní neustále brečím, bojím se špatného nálezu a nechápu, že se mi jen tak takto problém objevil. Občas i zakašlu, cítím jako bych byla nachlazená, ale nejsem...a k tomu ten knedlík v krku, občas mne píchá kolem žaludku. Stolici mám normální, teploty nemám ani jiné další problémy. Vůbec nevím co dělat, mám opravdu velký strach a obavy. Předem děkuji za Vaši odpověď, Petra

Dobrý den, strach určitě nemějte, vaše obtíže budou pravděpodobně opět od refluxu, v kombinaci se zánětem, který se u stresů hodně vyskytuje. Termín za 2 týdny je ještě krásný. Zkuste si kdyžtak do té doby koupit volně prodejné balení omeprazolu, který snižuje překyselení žaludku. S pozdravem Dr. Čiefová

očkování proti chřipce

Vloženo: 29.10.2020 12:26

Dobrý den,existují nějaké možné nežádoucí reakce po očkování proti chřipce-myslím např.krátkodobé snížení imunity,mírná teplota apod.?Je vhodné se očkovat v této době zvyšující se nemocnosti na COVID 19?Děkuji za reagenci.

Dobrý den, po jakémkoliv očkování je mírně snížená imunita, proto by se měl nechat očkovat člověk, který nepřišel do kontaktu s infekční osobou, nebo nemá příznaky nějakého nachlazení. Pokud však dodržujete základní opatření (3R) a nejste v karanténě, riziko je minimální (stejné jako jiné roky očkování, kdy kolují na podzim a v zimě jiné typy respiračních virů). S pozdravem MUDr. Čiefová

Lázně ?

Vloženo: 08.10.2020 16:10

Dobrý den. Jsem po druhé operaci ramene- prasklá RM. Mám nález na krční páteři. Chtěla bych vědět , zda mám nárok na lázně třeba i se spoluúčastí. Děkuji za odpověď. Jana

Dobrý den, záleží na rozhodnutí ortopeda, který by byl ve vašem případě indiujícím lékařem. Nevím, zda-li zrovna ruptura rotátorové manžety do indikací spadá (ze seznamu pro lázeňskou léčbu toto jednoznačně nevyplývá). Chronické bolesti zad za určitých okolností mohou kritéria k lázním také splňovat. S pozdravem MUDr. Čiefová

Artefakt v okolí TEP

Vloženo: 06.10.2020 13:54

Přeji pěkný den, nenašla jsem obor ortopedie, tak se obracím s dotazem na Vás. Prosila bych o vysvětlení a případnou radu - jsem dva roky po TEP kyčle, rok po ní mám velké bolesti, podle ortopeda se jedná o kalcifikaci dle rtg, jiný lékař mě poslal na MR a tam je zjištěna patrná kolekce tekutiny šíře 17mm při ventr.okraji meta-diafýzy femoru vlevo a prosáknutí okolních svalů, zánětlivé změny v oblasti dříkuTEP. Za tu dobu se zvedaly hodnoty CRP, nyní 65.Stále mám berle a nejde na nohu došlápnout pro silné bolesti. Prosím poraďte, co s tím. Děkuji.

Dobrý den, bohužel nejsem ortoped, nemohu tedy na vaši otázku odpovědět. MUDr. Čiefová

Gyn.

Vloženo: 23.09.2020 09:18

Dobrý den, chtěla jsem se zeptat, je běžné u gynekologa platit návštěvu 1x za rok? Slyšela jsem, že prý by to mělo být zdarma. Ale moje gynekoložka si vždy hned vezme 500 Kč. Děkuji. Hezký den

Dobrý den, tohle je odborná interní poradna. Neumím odpovědět. S pozdravem Dr. Čiefová

Hodnoty tlaku

Vloženo: 16.09.2020 20:49

Dobrý den, chci se zeptat, zda hodnoty tlaku 160/80, 140/ 70 jsou v pořádku. Jde mi o velký rozdíl mezi systolickym a diastolickym tlakem. Prášky na tlak beru, toto měření je před práškem. Když si vezmu prášek, sníží se oba hodnoty a mám diastolu nízkou více. V čem můžu mít problém? Je ten rozdíl nebezpečný? Děkuji Elena

Dobrý den, rozdíl nebezpečný není, ale před medikací mít tlak systoly 160 také není ideální. Léky by měly udržovat normální tlak po celý den. S pozdravem MUDr. Čiefová

Zobrazeno 71-80 z 9 332 dotazů.