Impotence

Toto téma je aktuálně uzavřeno pro pokládání nových dotazů. Zkuste navštívit toto téma někdy v budoucnu, možná už bude otevřeno.

Levé varle

Vloženo: 05.09.2012 17:14

Dobrý den, před 3 měsíci jsem byl na Urologii s bolestí a bulkou velikosti špendlíku na levém varleti. Byl mi dělan ultrazvuk varlat a ledvin (?). Bez problémů, doktor mi doporučil suspenzor nebo pevné slipy/trenky. Nosím boxerky, ale bolest varlete je nepravidelná, ale bolí stále. Měl bych znova k němu zajít ? Děkuji

Vážený Danieli, popisovaná bulka velikosti špendlíkové hlavičky je nesjpíš drobná cysta nadvarlete, orgánu nasedajícímu na varle a zadržujícímu vyzrálé spermie. Podobné útvary na varleti jsou velmi vzácné. Objevují-li se však občas tahavé bolesti v levé polovině šourku, může se také jednat o počínající varikokélu- zmnožení žilních pletení. Samotná cystička nadvarlete by obtíže vůbec dělat neměla. Rozhodně není třeba mít obavy z nádoru varlete, ten se projevuje zatvrdlinami a mírným zvětšováním varlete, bolesti však nepůsobí. Ostatně ultrazvukové vyšetření cokoli závažnějšího vyloučilo. K urologické kontrole není proto třeba spěchat po uplynutí tří měsíců od předchozího vyšetření. Pokud by se obtíže navyšovaly a místní nález zvýraznil, pak bude na urologii zajít zapotřebí, při minimálních potížích a klidovém místním nálezu stačí kontrola 1x ročně, karta tam je již založena. To ostatně dost možná chtěl i urolog, který vyšetření prováděl. Zdraví MUDr. Rudolf Vévoda

Svěděníkůže na penisu

Vloženo: 06.08.2012 08:39

Dobrý den,v posledním týdnu jsem měl častý,chráněný,pohlavní styk a již třetí den mě svědí pokožka na penisu,mírně se objevili i lupínky kůže.Prosím o radu čím je to způsobeno,čeho bych se měl vyvarovat a případně čím to mazat nebo ošetřit.Zkouším například Calcium mastičku.Děkuji předem za odpověď.

Vážený pane Jaroslave, svědění kůže penisu provázené až odlupováním povrchové vrstvičky, může být způsobeno mechanicky třením, při němž při častém užití mohou vzniknout drobné, oku nepatrné, trhlinky.Většina kondomů má uvnitř ochranný gel nebo vrstvičku klouzku, jsou však i kondomy zcela bez ochranné vrstvy.V prvních případech může jít i o alergii na daný lubrikační prostředek, v posledním zase reakce na vlastní hmotu kondomu. Tyto případy jsou řídké, ale vyskytují se.Těžko soudit co je u vás pravá příčina (bez podrobné anamnézy, případně bez přímého vyšetření). Použijte 1x denně laváž penisu ve slabě fialovém vlažném roztoku hypermanganu po dobu asi 3 minut. Po laváži nechejte penis oschnout, neutírejte. Po zaschnutí promažte slabou vrstvičkou dezinfekční indulony. Tuto deziinfekční mast použijte i po omytí penisu po souloži, také po sprchovánní nebo koupání. Vystřídejte značku kondomů a zjistěte zda vám nepůsobí alergickou reakci. Při nechráněném styku může kožní reakci způsobit kyselý poševní sekret, někdy i přerostlá bakteriální flora v něm. Zdraví MUDr. Rudolf Vévoda

Zalud

Vloženo: 20.07.2012 19:25

Mám bílé kousky na žaludu chtěl bych se zeptat čím je to spůsobeno. Meju si ho každý den. Děkuji

Milý Filipe, v předkožkovém vaku se pravidelně vytváří maz, odborně nazývaný smegma, Zvláště výrazná je tvorba drobných bělavých shluků mazu u mladých mužů, v pozdějším věku se tvorba mazu postupně zmírňuje, až dokonce zcela ustává. Je to tedy normální jev, kterému se nedá nějak zabránit. Pravidelná denní hygiena předkožkového vaku je naprostou samozřejmostí -takže ve vymývaní předkožkového vaku pokračuj i nadále. Většinou stačí prudší sprcha, bez užívání mýdel. Zdraví MUDr. Rudolf Vévoda

boule na varleti velikosti pecky od třešně

Vloženo: 04.07.2012 20:47

dobrý den, už mam asi 3 možná déle let na varleti(nad valetem) takovou malinkou bouli dříve nebolela ale teď občas zaboli ale malokdy jednou jsem byl na urologii s tim asi pred 2 lety říkali že to nic neni , ale teď jak to malokdy zaboli mam takove myšlenky.. a tak bych se chtěl alespoň z části ujistit jestli i přesto že mě řekli že to nic neni , tak jestli se ten názor nemohl za 2 roky změnit. předem děkuji za odpověď do diskuse email příliš nepoužívám.

Milý Jane, pokud popisovaná boulička (nejspíš půjde o cystu nadvarlete) se během let s tvým růstem zvětšuje, bude vhodné zajít znovu na urologii - místní vyšetření pohmatem a případně použití sonografického (ultrazvukového) přístroje zcela jasně stanoví pípadnou diagnózu. Zcela nebolestivé vyšetření stojí za tvůj vnitřní klid. Zdraví MUDr. Rudolf Vévoda

Krátká

Vloženo: 03.07.2012 16:28

Dobrý den pane doktore, mám dotaz ohledně testu na chlamýdie (pohl. přenosná forma) - mám dlouhodobého partnera a partnerovi nedávno vyšel test pozitivně, byla jsem na testu a ten vyšel i při opakování negativně. Jaká je spolehlivost tohoto testu? Jaká je pravděpodobnost (byť i mizivá), že test vyjde jako falešně pozitivní a jaká pro falešnou negativitu? Od lékaře jsme na tento dotaz nedostali uspokojivou odpověď, vzhledem ke zvláštnosti situace bychom to rádi věděli. Prosím o jinou odpověď, než že mi byl partner pravděpodobně nevěrný - nebyl, 6 let jsme v monogamním vztahu a jsme si tím oba 100% jisti. Děkuji.

Vážená paní Andreo, mikrob chlamydia trachomatis je skutečně přenosný převážně pohlavním stykem, ale cesta přenosu může být i mimopohlavní. Bude to tedy nejspíš případ vašeho muže. Testy jsou dosti spolehlivé, v některých případech je vhodné je opakovat (po léčbě antibiotiky nejdříve za tři týdny po skončení medikace). Je přitom tedy dobře možné, že nedošlo k přenosu na vás pohlavním stykem, důkaz opakovaným vyšetřením to jasně potvrzuje. Nosičství některých pohlavně přenosných chorob ( z řady STD, kam chlamydie patří) může být dokonce celé roky bez chororobných projevů. Urologové nyní jistě vašeho manžela budou léčit a kontrolovat, vám tedy nebezpečí nehrozí. Zdraví MUDr. Rudolf Vévoda

Předčasná ejakulace

Vloženo: 03.06.2012 01:58

Dobrý den pane doktore, trpím předčasnou ejakulací cca minuta od zahájení pohlavního styku někdy i dřív. Mám takový dojem že by to mohlo být způsobeno např. citlivostí žaludu apod. zhruba před rokem jsem byl na operaci s prodloužením uzdičky ale pořád uvažuji jestli by nebyla lepší obřízka možná že i to by můj problém vyřešilo co myslíte? Osobně se bojím někam zajít protože si dokážu představit že mi všude řeknou že jsem ještě mladej a že je to způsobené vysokou hladinou hormonů. Byl bych velmi rád kdyby jste mi mohl poradit protože bych si rád konečně užil sex tak jak to má být děkuji moc za odpověd

Vážený pane Vašku, předčasnou nebo i časnou ejakulací trpí dost vysoké procento mladých mužů. Místní příčinu, přecitlivělost žaludu trvale krytého v předkožkovém vaku lze snížit užitím znecitlivující masti, kterou vám může předepsat váš praktický lékař (mesocain gel). Vetřením vrstvičky masti do žaludu zhruba 5-10 minut před stykem dojde k výraznému snížení citlivost až přechodnému znecitlivění. Pomáhá to někdy velmi dobře, jindy méně. Obava s přenosu znecitlivění na partnerku je zbytečná, účinná látka se během krýátké doby do žaludu vstřebá. Řešením bývá obřízka, kdy se postupně výrazná citlivost žaludu a oblasti uzdičky sníží na únosnou míru, může to trvat řadu týdnů, ba i několik měsíců po zákroku, ale je to nezvratné. Proces vzrušivosti je řízen do značné míry i z mozkových center. Proto může urolog či nadrolog předepsat léčiva, která působí aktuálně na oddálení ejakulace a po řadě týdnů užívání léků se uvedené reflexní děje promění velmi často natrvalo. To je ovšem citlivá záležitost, kterou by měl řídit odborník, nejlépe urolog specializovaný na adrologickou problematiku. Zdraví MUDr. Rudolf Vévoda

Předkožka

Vloženo: 30.05.2012 22:53

Dobrý den,syn 2a půl má přirostlou předkožku,Dětská lékařka mi dala na rozrušení Triamcinolon s tím,že nějaký výsledek bude vidět cca za 2měsíce....Přiznám se,občas mažu,občas ne,protože mi přijde docela drsné na tak malé dítě používat kortikoidy....Mám syna vzít na chirurg.ambulanci anebo dát na radu pediatričky a mazat a mazat???Děkuji za odpověď...Karolina B.

Vážená paní Karolino B., bohužel nepíšete jasně zda dva a půl znamená měsíce nebo roky života. U kojence by léčení nepřipadalo v úvahu, proto předpokládám, že jde o dva a půl roku. V této době je již skutečně potřeba nežádoucí slepení vnitřního listu předkožky s žaludem rozrušit. Názor urologů se může někdy od názorů a praxe dětských lékařů lišit. Snahou je dozajista, aby chlapec měl co nejmenší nepříjemné zážitky, ale praxe ukazuje, že pomalé a postupné přetahování s mazáním mastmi nevede k žádoucímu cíli, totiž kompletnímu odhalení žaludu, tak aby bylo možno provádět pravidelnou každodenní hygienu předkožkového vaku. Při jejím zanedbání se hromadí přirozený maz (smegma), posilující nežádoucí slepení, navíc zůstává riziko vzniku zánětů, zvláště když moč za předkožku někdy zatéká. Proto vám doporučuji objednat se do ambulance dětské urologie- pokud ta v rozumném dosahu vašeho bydliště není, pak do ambulance místního urologa, který si již bude vědět rady. Zdraví MUDr. Rudolf Vévoda

Povislé varle

Vloženo: 26.04.2012 10:21

dobrý den. Můj 9 letý vnuk má pravé varle ve velikosti hrášku a je úplně nahoře. Levé varle má ve velikosti malé švestky a je asi o 3 cm níž. V průběhu dne se samozřejmě pohybují, ale velikost zůstává stejná, pouze rozdíl výšky obou varlat klesne třeba na 1,5 cm. Dětská lékařka konstatovala , že je vše v pořádku, mě se to ale jako 53 letému dědovi nezdá. Měli by jsme navšívit nějakého odborného lékař a jakého? Nvíte kam jít v Praze? Děkuji. V.

Vážená paní Vlasto, levé varle je nepochybně normálně vyvinuté, zdravé. Pravé varle díky vysokému uložení nemá zřejmě dostatečnou výživu a je nedostatečně vyvinuté. Situaci by měl vyhodnotit odborný lékař- dětský urolog- a léčit, možná ve spolupráci s endokrinologií. Vyhledejte Urologickou kliniku na Karlově, kde najdete specialistu pro dětskou urologii. Měli byste mít doporučení od vašeho dětského lékaaře, pokud však tam nahlížejí, že je vše v pořádku, budete muset se zařídit jinak. Léčení mělo započít již dříve, ale může ještě i v tomto věku mít úspěch. Zdraví MUDr. Rudolf Vévoda

předčasná ejekulace

Vloženo: 08.04.2012 01:38

Dobrý den, mám problém s ejekulací, udělám se po pár zásunech cca 20 vteřin, co mám dělat? Odpovězte prosím na email lisak.t@seznam.cz Předem děkuji za odpověď

Vážený Tomáši, předčasná ejakulace je dosti častý jev u velmi mladých mužů. Je dobré se svěřit do péče urologické (či specializované andrologické) ordinace. Lékař prověří možnou příčinu a naordinuje vám lék, který oddálí ejakulaci spermatu. Učiňte to dříve, než se reflex zafixuje v mozkových centrech, ve vyšším věku se neléčená předčasná ejakulace léčí hůře než u mladých mužů. Zdraví MUDr. Rudolf Vévoda P.S. v našem serveru se odpovídá výhradně tímto způsobem, nikoli na mailové adresy.

erekce

Vloženo: 04.04.2012 12:50

Při erekci odkapává průhledná mazlavá kapalina je to nějaká vada?

Vážený pane Aleši, lehký výtok vazké kapaliny je podmíněn zvýšenou sekrecí z prostaty, kdy při překrvení navozené stavem erekce penisu, dojde k předčasnému vyprázdňování části prostatických žlázek. Jde sice o vcelku nevinnou záležitost (bývá spíš u mladších mužů anebo u mužů po prodělaných zánětech prostaty), sekret neobsahuje spermie. Vzhledem k vašemu věku by však bylo dobré vyžádat si u vašeho lékaře doporučení k urologickému vyšetření. Půjde o mikroskopické, případně bakteriologické vyšetření onoho sekretu a běžné vyšetření prostaty a semenných váčků. Pokud nemáte žádné průvodní obtíže, půjdeu vás nespíš jen o funkční poruchu prostaty. Zdraví MUDr. Rudolf Vévoda

Zobrazeno 121-130 z 2 035 dotazů.