Impotence

Toto téma je aktuálně uzavřeno pro pokládání nových dotazů. Zkuste navštívit toto téma někdy v budoucnu, možná už bude otevřeno.

masturbace

Vloženo: 30.07.2011 14:16

Dobrý den, může masturbace 3x denně a více každý den nějak ovlivnit moje zdravý ? problémy s plodností v budoucnu nebo tak...je tak častá masturbace škodlivá ?

Vážený pane Tomáši, velmi časté každodenní masturbace ukončené ejakulací spermatu vedou k téměř trvalému překrvení genitální oblasti, což znamená nejen větší zátěž pro normální tvorbu kvalitních spermií, sekretů semenných váčků a prostaty, ale také zvýšené riziko vzniku lokalizovaného zánětu. Baktérie se totiž nejsnáze uchytí právě v oblasti zvýšené tkáňové teploty, způsobené jejím překrvením. Aby však moje odpověď nebyla jen samá odborná poučka- v zásadě se častějšími masturbacemi organismu neublíží, ale určitá rizika je třeba v úvahu vzít. Neustálými podněty jsou varlata nucena pouštět nezralé a tudíž vadné spermie. Příliš časté masturbace je vlastně jakoby naučí tvořit nedostatečně kvalitní spermie. Vliv častých masturbací na pozdější neplodnost nebyl dosud nikdy prokázán, ale vlastně ho nelze ani vyloučit. Doporučuji ti zabývat se mnoha zájmovými činnostmi, tak aby ti na hry s vlastním tělem nezbylo příliš času a sil. Návyk masturbací může dokonce být i příčinou pozdějšího selhání při partnerském pohlavním styku. Jinak řečeno, určité zmírnění častosti masturbací ti spíš prospěje než uškodí! Zdraví MUDr. Rudolf Vévoda

Boule na varleti

Vloženo: 29.07.2011 09:09

Dobrý den Pane Doktore chtěl bych se zeptat. Na varleti pod kůžičkou mam bouličku velikosti hrášku a je tvrdá. Nepoznal jsem jestli roste,ale přijde mi že ne Děkuji .

Milý Dane, z tvého dotazu není jasné, zda jde o kulatý útvar v kůži šourku anebo zda je ona boulička uvnitř šourku jako součást varletního systému. Pokud je v kůži šourku, může jít o ucpanou mazovou žlázku, případně žlázku potní, anebo i tukový nezhoubný nádorek. Pokud se onen hrášek hmatá uvnitř šourku, může jít o cystu (výchlipku) nadvarlete. Nejlépe bude, když si necháš situaci osvětlit při přímém vyšetření prsty a zrakem lékaře. Nemusí to být ani přímo urolog, stačí zkušený všeobecný lékař (lékařka)- pro tebe tvůj praktický (dětský) lékař. Zdraví MUDr. Rudolf Vévoda

Mam velmi citlivy zalud.

Vloženo: 20.07.2011 08:11

Dobry den.Mam dotaz ohledne meho penisu.Pri dotiku na zalud citim neprijemnou bolest.( na obrizce jsem byl).Nevite co by mohlo byt duvodem? Take mam na zaludu “prasklinky“ coz je mozna duvod meho problemu. Predem Vam dekuji za odpoved.Lukas.(17)

Vážený Lukasi, zvýšená citlivost žaludu po určité nedlouhé době po obřízce by měla vymizet, přičemž citlivost žaludu samozřejmě trvá dál. Je-li však nepříjemná a tvoří-li se prasklinky na povchu, je nutné léčení stavu. Při něm bude první zásadou zabránit infikování vstupní branou infekce, oněmi trhlinkami. Ty mohou vzniknout při nešetrném zacházení- nadměrným otěrem při sportování (bez uložení pohlavních orgánů ve sportovním suspenzoru), mastubací anebo také infikováním od sekretů partnerky postižené mikrobiální či virovou infekcí. Doporučuji k omývání použít spíš jen proud vody ze sprchy, případně občas užít dětské mýdlo nebo několikaminutovou laváž ve vlažném, slabě fialovém roztoku hypermanganu. Denně byste měl vtírat ráno a večer po koupeli či sprše do žaludu dezinfekční indulonu. Zmíněné prostředky koupíte volně v každé lékárně. Pokud máte již parnerský vztah, dotažte se, zda dotyčná netrpí výtokem, případně zda se nějak neléčí. Pokud se léčí, měl byste se stejnými prostředky léčit i vy. Po zhruba týdnu používání vtírání dezinfekční indulony by se měl stav upravit. Pokud se tak nestane, zajděte do kožní (dermatovenerologické) ordinace k vyšetření. Zdraví MUDr. Rudolf Vévoda

erekce

Vloženo: 13.07.2011 21:39

Dobrý večer Chtěl bych poprosit o radu s erekcí. S přítelkyní jsme spolu již 6 rok ale problém pořád přetrvává,při samotné souloži mě trvá vyvrcholení cca za 1-2 minuty (i po opakované souloži) .Myslel jsem že časem to pomine ale ne prosím o radu co dělat a zda li existuje nějaky lék na potlačení erekce. Děkuji

Vážený pane Milane, máte jistě na mysli časné vyvrcholení, tedy ejakulaci. Erekce, čili ztopoření je jistě u vás v pořádku. Předčasná či časná ejakulace spermatu začíná obyčejně již od počátku pohlavního života (což bude u vás odhadem alespoň před deseti lety, tak to většinou v této době bývá). Tento proces má dva podklady, méně často je to zvýšená citlivost žaludu (obyčejně krytého trvale předkožkovým vakem), důležitější bývá fixace sexuálního reflexu v mozku. Místní přecitlivělost se řeší buď použitím znecitlivujícího gelu před stykem anebo obřízkou. Fixovaný reflexní proces v mozku se daří odstraňovat užíváním léků. To je vše v kompetenci lékařů- urologů, andrologů, případně sexuologů. Tam byste se měl obráti. Ideální je andrologická poradna, která je zavedena při větších urologických zařízeních anebo v soukromém sektoru (na př. ON CLINIC v Praze a v Brně. Nejméně šestileté vaše nepříznivé zkušenosti již lékařské posouzení a léčení vyžadují. Jde jistě o spokojenost vás obou partnerů! Zdraví MUDr. Rudolf Vévoda

tvrdá bulka nad penisem

Vloženo: 11.07.2011 20:37

Dobrý den, před třemi dny se mi udělala tvrdá bulka (asi 1cm) nad penisem, není bolestivá, ale docela mě vystrašila. Prosím o radu, zda je nutné vyhledat lékaře nebo můžu ještě počkat? Děkuji M.

Vážený pane Martine, jestli dobře rozumím vašemu popisu, jde o podkožní polokulovité zduření bad kořenem penisu, tedy v oblasti stydké kosti. Je opravdu obtížné na dálku určit jakého je původu. Může jít o potní žlázu s ucpaným vývodem, tukový útvar, podle lokalizace je málo pravděpodobná zvětšená mízní uzlina. Může však jít také o podkožní ložisko infekční, pokud si třeba okolí pohlavního orgánu vyholujete (drobné mikroskopické zranění jako vstupní brána infekce). Zkuste přikládat teplé náčinky a pozorujte vývoj útvaru. Pokud se začne vytrácet, bude vše v pořádku. Pokud dojde ke zvětšování nebo zarudnutí okolí, vyhledejte v dohledné době lékaře. Zdraví MUDr. Rudolf Vévoda

častý sex

Vloženo: 14.06.2011 17:35

dobrý den,mám varikokélu na varleti st.2-3,mám jen jedno varle.spermiogram,ledviny ok.varikokéla vubec nebolí,jen to škaredě vypadá a skrs ty žíly jde varle špatně nahmatat.chci se zeptat máme hodně sexu,tak jestli to nějak varikokélu nezhorší,nebo se nemůže něco stát.a druhá otázka jestli stéto neléčené varikokély a jen jedno varle,tak jestli mi to nemůže způsobit třeba nádor na varleti.děkuju za zodpovězení těchto dvou otázek

Vážený pane Jane, varikokélu operovat nutné není, pokud nepůsobí výraznější obtíže, anebo neohrožuje plodnost. Jak soudím oboje snad u vás v úvahu nepřipadá. Nebezpečí z neléčené vyrikokély neplyne, nádor to nezpůsobuje. Zdraví MUDr. Rudolf Vévoda

spermie

Vloženo: 14.06.2011 12:04

Dobrý den, chtěla jsem se zeptat jaké by měl manžel používat vitamíny,nebo nějaké léky, když má zpomalené spermie a má jich málo. Snažíme se o dítě a chceme vyzkoušet všechny metody než půjdeme na umělé oplodnění. Děkuji

Vážená paní Petro G., vadný spermiogram má často více příčin. Od všeobecně negativně působícího životního prostředí je to často nevhodná životospráva- nedostatek pohybu na zdravém vzduchu, spolu s přejídáním a nadměrnou hmotností. nedostatek aktivního i pasivního odpočinku, duševní přepínání, kouření a nadměrná konzumace alkoholu, případně jiných návykových látek. Je třeba vyloučit návykové látky, případně jedy z pracovního prostředí. Ke zlepšení kvality ejakulátu spermatu přispívají polyvitaminové přípravky s obsahem selenu a zinku. Je třeba vyloučit přehřívání varletního systému (zcela nevhodné je nošení slipů) - spermie potřebují totiž ke zdárnému zrání teplotu až o dva stupně nižší než je celková teplota tělesná. Zdraví MUDr. Rudolf Vévoda

Slabší erekce

Vloženo: 14.06.2011 11:17

Dobrý den pane doktore, s partnerkou máme sex 1 - 2x týdně, ale erekce je již slabší a kratší. Lečím se na vyšší krevní tlak ( Cynt, Lozap ) a na zvětšenou prostatu a močové reziduum ( Finex, Kornam ). Můžete mi doporučit nějaký vhodný lék nebo volně prodejný prostředek na zlepšení erekce ? Děkuji.

Vážený pane Pavel, již déletrvající zvýšený krevní tlak a jeho léčba naznačuje vysokou pravděpodobnost postižení cév. Jak jistě víte erekci podmiňuje právě dokonalá náplň krevního řečistě topořivých těles penisu. Zde je s nejvyšší pravděpodobností třeba hledat příčinu vaší problematiky s oslabením schopnosti erekce a její výdrže. Onemocnění prostaty hraje v tomto smyslu zcela nepatrnou roli. Cévní postižení působí rovněž nadměrná hmotnost spolu s nedostatkem pohybu na zdravém vzduchu, výrazně pak kouření tabákových výrobků, nadměrná spotřeba alkoholu a pod. Zkrátka zdravá životospráva je jedna věc a druhá je správná a pravidelná léčba srdečně- cévního systému. Samotné prostředky na navození erekce (Viagra, Cialis a Levitra), předepsaná lékařem znalým vašeho zdravotního stavu je jistě určitým řešením, bohužel spíš jednorázovým. Úspěšnější je podrobnější odborné vyšetření v andrologické poradně ( buď součást větších urologických zařízení, anebo soukromá specializovaná klinika, na př. ON CLINIC v Praze a v Brně). Teprve na základě specializovaného vyšetření je možné mluvit o léčení této poruchy, která s věkem nutně bude postupovat. Pomocné prostředky, kterých je nyní na trhu plno, valný efekt nemívají. Zdraví MUDr. Rudolf Vévoda

Ztráta varlete

Vloženo: 11.06.2011 22:22

hledám počáteční příčinu po ztrátě varlete, měl jsem úraz na zábradlí, kde jsem si několikrát narazil obě varlata, po špatném pádu jsem si poranil nohu, přetržením svalu v lýtku a natržením šlach a stehna. Při vyšetření jsem se o poranění varlat nezmínil, noha bolela více, po 3 měsících my začala pomalu natékat varlata, k lékaři jsem šel, až bylo větší než husí vejce, operace hydrokély nějak nevyšla a nastala revize, kde my odstranili varle, dnes my natéká opět to druhé,ale pojišťovna nechce uznat, že počátek ztráty varlete nastal po úrazu. Úraz se my stal v červnu 2010, tohoto roku jsem se začal léčit s tlakem vysokým a cukrovkou a vážím 119 kg.

Vážený pane Petře K., pokud jste při onom někdejším úrazu problém s varlaty nenahlásil, ten pozdější výskyt hydrokély mohl , ale také nemusel, s oním úrazem mít souvislost. Nevím jaké komplikace po té operaci mohly nastat, odstranění varlete je skutečností. Natékání zbylého varlete je neurčitá zpráva, jedině podrobné urologické vyšetření může stanovit podstatu problému. Trpíte zároveň metabolickým syndromem - vysoký krevní tlak, nadváha, cukrovka, což vyžaduje především zvýšenou pozornost a léčení, především postupnou redukci hmotnosti! Urolog se vám k problematice původní i otázce zdraví zbylého varlete vyjádří, musíte jeho ambulanci vyhledat. Zdraví MUDr. Rudolf Vévoda

Spermiogram

Vloženo: 09.06.2011 15:49

Dobrý den pane doktore, chtěla bych se zeptat na spermiogram mého partnera. Viskozita: vysoká ph: 8,5 objem: 4ml koncentrace: 11mil/ml motilita: 53% Leukocyty: 2mil/ml Aglutinace: nepřítomna Motilita progresivně pohyblivé: 40% neprogresivně pohyblivé: 13% nemotilní: 47% morfologie Normální: 25% defekty hlavičky: 35% def. krčku: 20% def. bičíku: 15% cytoplasmatické kapky: 5% Závěr: oligospermie, leukospermie Další parametry: Viskozita, ph Hlavně by mě prosím zajímalo jaká je šance otěhotnění při umělém oplodnění IVF kvůli mým zdravotním problémům musíme na IVF. nemám vejcovody. A paní doktorka nám všechno moc nevysvětlila a já mám strach. předem děkuji za odpověď

Vážená slečno Jarko, vyšší viskozita může být ještě v mezích normy, pokud jde o vzorek ejakulátu spermatu po vícedenní pohlavní abstinenci, vcelku není na závadu. Zato pH moči vyšší než 7,8 může ukazovat na infekci, což řeší následná mikrobiologická kultivace. Objem ejakulátu je v normě (2-5 ml).Koncentrace je slabší, hodnocení motility je odvislé především od procenta progresivně pohyblivých spermií, přičemž za normální se považuje 50 a více procent, u vašeho partnera převažují nemotilní. Také morfologie je poněkud pod normu, za niž se považuje 30 a více % spermií normální stavby. Vcelku je tedy, především díky koncentraci stanovena diagnóza oligozoospermie- i s ohledem na další ukazatele. Stav není nijak katastrofální, váš partner by měl pěstovat více pohybu na zdravém vzduchu, rozhodně vyloučit kouření a konzumaci většího množství alkoholu, zlváš koncentrovaného, samozřejmě se musí vystříhat drogám a všem toxickým látkám. Měl by mít dostatek odpočinku, jak aktivního, tak pasivního. V racionální a pravidelné stravě by se měl objevovat zinek a kyselina citronová, případně vitamin E. To vše bývá v potravních doplňcích, lepší jsou přirozené zdroje (kořenová zelenina, citrusové plody....). Jsou li v ejakulátu zastoupeny bílé krvinky a je vyšší pH, může jít skutečně o infekci, je tedy zapotřebí ono mikrobiologické vyšetření ejakulátu spermatu. Při víc jak ročních pokusech o početí, byste se měli obrátit na některé Centrum asistované reprodukce. Zdraví MUDr. Rudolf Vévoda

Zobrazeno 151-160 z 2 035 dotazů.