Impotence

Toto téma je aktuálně uzavřeno pro pokládání nových dotazů. Zkuste navštívit toto téma někdy v budoucnu, možná už bude otevřeno.

Nedostatečné prokrvení penisu

Vloženo: 31.05.2015 07:50

Dobrý den, za poslední dobu jsem si u mne všiml jednoho nechtěného úkazu...Vysvětlím na příkladu. Když jsem například s partnerkou a provozujeme sex, tak můj penis se nezcela "zerektuje". Ale například když si dám se svou partnerkou teplou sprchu, pak to je úplně jiné mužství... Před pár lety mi byl zjištěn Gilbertův syndrom, může mít za následek toto ? Také zrovna nemám dobré prokrvování konců prstů, například v zimě je má dlaň lidsky teplá, ale poslední články prstů téměř zmrzlé. A tak prosím o radu. S přáním hezkého dne Tomáš

Vážený Michale (Tomáši), penis je, stejně jako jsou prsty, periferie lidského těla. Při některých onemocněních (k nimž Gilbertův syndrom patří) dochází k horšímu prokrvení periferních (koncových) tělesných oblastí. Naštěstí pohlavní pud a vysoká hladina mužského hormonu ve vaší věkové kategorii nějaké zásadnější změny ve schopnosti erekce penisu většinou nezanechávají. Při případném zhoršování schopnosti dokonalé erekce bude nutné provést podrobnější vyšetření v rámci víceoborové shody ( neurologie, endokrinologie, urologie...). Váš ošetřující lékař nepochybně vám v tomto směru vše zařídí. Zdraví MUDr. Rudolf Vévoda

barva spermatu

Vloženo: 22.04.2015 22:00

Dobrý den chci se zeptat ohledně barvy spermatu je mi 15 a většinou masturbuju aspoň 1 denně a moje sperma je úplně průhledné není ani tak řídké ale je lepkavé. Chci se zeptat jestli je důvod k obávám????

Milý Pavle, ejakulát spermatu má bělavou barvu. U zdravého se její zabarvení mění podle hustoty a tedy podle vzájemného poměru spermií a prostatických tekutin. Zabarvení a vazkost ejakulátu, jak ho popisuješ, je dána častostí masturbací. Spermie se ve varlatech tvoří sice víceméně nepřetržitě, ale dozrávají v průběhu až tří dnů (pak se hromadí v jakémsi úložišti- v nadvarlatech. Při pohlavním vyvrcholení /orgasmu) svůj bělavý obsah nadvarle vypouští a to se cestou mísí se sklovitými sekrety prostatických žlázek. Hustší a bělavý charakter tak má ejakulát s vícedenní pauzou. Čím častěji k ejakulacím dochází, tím více je v převaze prostatický sekret- a tudíž je výsledekem skoro průhledný ejakulát (pro převahu prostatického výronu). Takto řídký ejakulát není kvalitní pro reprodikční účel, jinak nijak v podstatě neškodí. I tak je třeba si uvědomit, že příliš časté masturbace dráždí reprodukční orggány ke zvýšené činnosti, což organismu ve vývoji příliš neprospívá- jinak řečeno: nic se nemá přehánět... Zdraví MUDr. Rudolf Vévoda

Boule u kořene penisu

Vloženo: 01.03.2015 22:01

Dobrý den je mi 17 a nahmatal jsem si u kořene penisu(trochu pod), ale není to na varleti takovou bulku asi tak 2mm neroste a ani nebolí vypadá to spíš na nějakou žlázu taky chci podotknout že mám akné a tukový váček na zádech.... je pod kůží a není vidět ani to není nějak extra pohyblivý netuším co to je.

Milý Stando, drobný tužší, ale elastický, kulovitý útvar v kůži při kořeni penisu je s velkou pravděpodobností ucpaná mazová nebo i potní žlázka, může to být (vzácněji) i drobný tukový (nezhoubný) nádorek. V prvním případě je možné, že se po spontánním uvolnění obsahu ona bulka ztratí, jindy se opouzdří a zůstane natrvalo. Ničemu to vadit nemůže, ostatně stejně jak tukový nádorek. Ten se ovšem může časem zvětšovat (někdy je pak ho třeba i operačně odstranit). K lékaři s tímto problémem nemusíš, pokud ovšem nedojde k bolestivému zarudnutí kůže nad bulkou. Zdraví MUDr. Rudolf Vévoda

Bolestivá žíla na šourku

Vloženo: 26.02.2015 21:02

Dobrý den, občas se mi objeví (naleje krví) na levé straně šourku bolestivá tmavá žíla. Poradíte mi co by to mohlo být a co s tím??? Děkuji.

Vážený pane Radku, z vašeho dotazu zřetelně nevyplývá, zda běží o rozšíření žíly v kůži šourku anebo uvnitř šourku (jako součásti varletního systému). Předpokládám, že půjde o rozšíření a vinutí žilního systému uvnitř šourku, neboť přechodné rozšíření na povrchu šourku, tedy v kožním krytu, je hodně nepravděpodobné. V šourku, a zvláště v jeho levé polovině (což je dáno anatomickým uspořádáním cévního řečiště v malé pnánvi- v břiše), bývá v dost vysokém procentu mužů tzv, varikokéla. Toto rozšíření a vinutí žil v šourku (varixy) se může výrazněji manifestovat za určitých situacích, jako je údobí zvýšeného pohlavního vzrušení či větší fyzické zátěže. Jde o postižení cévního systému šourku, které může svým postupným nárůstem působit tahavé bolesti v šourku, u mladších mužů dokonce i poruchu plodnosti, vinou zvýšené teploty způsobeném váznutím odtoku teplé žilní krve. Záleží tedy na velikosti nálezu a na míře potíží, které varikokéla svému nositeli působí, zda se má řešit konzervativně anebo chirurgicky. Při nevelkém místním nálezu (zhodnotí urolog pohmatem a ultrazvukem), stačí omezit větší fyzickou zátěž a na sport či fyzickou námahu používat sportovní suspenzor. Operace spočívá v zákroku na cévním systému v břiše- provádí se dnes téměř výhradně laparoskopicky v podbříšku- nikoli tedy přímo v šourku. Princip operace je v odstranění překážky dokonalého průchodu cév z periferie do centríálního krevního oběhu. Míru řešení vašeho problému- a návrh jeho řešení- by měl určit urolog ve své ordinaci. Zdraví MUDr. Rudolf Vévoda

ranní erekce

Vloženo: 19.02.2015 19:36

Dobrý den, pozoruji že poslední dobou se u mě nedostavuje ranní erekce. Má mě to znepokojovat ?

Vážený pane Filipe, ranní erekce jsou typické v době pohlavního dozrávání, tedy od věku rozvíjející se puberty, přibližně do věku něco málo po dvacítce. Ve vašem věku je již hormonální hladina na pravidelné úrovni. Stav pravidelných ranních erekcí u každého muže postupně zmirňuje svoji častost a rozhodně i pravidelnost. Potlačení cévní pružnosti ( specialně v oblasti pánevní) napomáha kouření a braní drog. Věřím, že to váš případ nebude. Nepravidelnost ranních erekcí je tedy záležitost normální. Absolutní ztráta erekcí by však samozřejmě vyžadovala podrobné andrologické vyšetření. Zdraví MUDr. Rudolf Vévoda

bulka nad penisem

Vloženo: 03.12.2014 07:03

Dobry den chtel jsem se zeptat. Nad penisem v ochlupeni se mi asi 14 dni spět oběvila zarudla bulka, na dotek trohu štípe a někdy i trochu bolí. Je to neco vazneho nebo to vylecim jenom nějakym obkladem díky za odpověď Holík

Milý Holíku, bolestivé zduření v kůži ochlupení nad penisem je nepochybně ucpaná- a zhnisaná-mazová či potní žláza. Občas se někomu podobná situace stane, vytvoří se jakási boulička v kůži, mnohdy však se spontánně uvolní. Někdy ji však onen člověk vymačkává a zanese se tak do žlázky infekce. V tvém případě bude nyní dobře dávat místně teplé obklady, v naději, že se obsah takto rychleji vyprázdní. Nejde o nic vážného, ale varuji před vymačkáváním obsahu, infekce by se mohla rozšířit do okolí v kůži. Pokud se v nejbližších dnech obsah nevyprázdní a zarudnutí neustoupí,, bude lépe zajít do chirurgické ambulance, kde zhnisanou žlázku otevřou, vyčistí a zajistí zhojení.Možné je sice místně aplikovat Ichtoxyl mast, ale domnívám se, že je na lékařský předpis. Zdraví MUDr. Rudolf Vévoda

boule v ochlupení nad penisem

Vloženo: 29.11.2014 23:16

nedávno se mi nad penisem v ochlupení objevila boule. Na dotek bolela. Sex už sem měl 2x ale s ochranou. Ve sprše sem to mírně zmáčkl a vytekla z toho jakási žlutá tekutina, poté my to začlo mírně krvácet :/ prosím poraďte děkuji

Milý Michale, šlo (nebo jde) nepochybně o mazovou žlázku, jejíž vývod se ucpal a obsah městnal a možná se zanítil. Obyčejně se, např. po teplých koupelích, obsah spontánně vyprázdní,Vymačkáváním se sice taky může vyprázdnit, ale často se tak může podpořit místní zánětlivé zduření. Možná, že se to již nyní po onom mechanickém vypuštění obsahu začne hojit spontánně a tak do týdne bulka a zarudnutí vymizí, Jen pokud by se stav opakoval, boulička byla výraznější a povrch kůže zarudlý, bude lépe zajít k odbornému ošetření k lékaři, podle stavu možná i na chirurgickou ambulanci. Zdraví MUDr. Rudolf Vévoda

Vliv časté masturbace vs.šance otěhotnit

Vloženo: 25.11.2014 12:48

Dobrý den pane doktore, nikde jsem tento príspěvek nenašel, proto Vám ho píšů. Jaká je šance k otěhotnění partnerky při nechráněném styku s ejakulací dovnitř, když už pravidelně od svých 12ti let několikrát denně masturbuji. Chodím do posilovny a tak mám zřejmě zvýšený testosteron. Vím, že jediné spolehlivé vodítko je si udělat spermiogram. Ale zajímal by mně Váš názor jako odborníka, jaká je tedy šance na otěhotnění, když si to dělám třeba 2x denně, každý den a pak ještě souložím se svou přítelkyní. Děkuji za odpověd

Vážený pane Lukáši, spermie vytvářejí varlata vcelku v nepřetržitém sledu, ovšem ty k dozrání potřebují 2-3 dny. Nově vytvářené spermie přecházejí do nadvarlete, v tomto úložišti nečekají jen na reflexní povel k vyprázdnění, resp. uvolnění části obsahu, ale zde totiž také spermie dozrávají. Při dosti častých ejakulacích spermatu, ať už masturbacemi, nebo souloží, se tak dostávají do ejakulátu (tvořeném směsí s prostatickým sekretem) spermie převážně v dosud nezralé formě. Těch je spíš většina, ale stát se může, že v ejakulátu jsou ojediněle i spermie dozrálé. Riziko otěhotnění při častých masturbacích je tedy vcelku menší, ale nelze je vyloučit. Není to plně prokázáno, ale pokud děloha nezralou spermii nevyloučí, přijatá nezralá může být příčinou nedokonalého vývoje plodu. Jinak řečeno, páry uvažující o otěhotnění ženy by měly mít nechráněný styk po asi dvou až třídenní pauze mezi pohlavním stykem- tedy bez masturbace mezi pohlavním spojením. Pokud možno také v ideálně plodné fázi ženského pohlavního cyklu. Ale to už je jiná problematika. Zdraví MUDr. Rudolf Vévoda

Erekce

Vloženo: 03.11.2014 20:00

Dobrý den, mám takový problém mám nyní přítelkyni a když jsme se chtěli milovat, tak se mi stalo, že můj penis během chvíle ochabl. Dříve jsem již pohlavní styk měl s ex přítelkyní, bylo to rok a půl, spali jsme spolu pravidelně bez nejmenších problémů. Teď jsem byl však rok bez sexu a nějak se mi nevede dosáhnout úplné erekce. Děkuji

Milý Ondřeji, příčin selhání erekce v potřebnou dobu může být více. Může se jednat o psychickou záležitost, kdy brzdou bývá pouhá obava se selhání, dost obvyklé u nového vztahu, (také často proto selhání přijde), známe i nevhodné chování či řeči partnerky, které "chuť" ke styku zaženou.Bývá to i nevhodné prostředí s rušivými momenty, nebo i příliš dlouhé vzrušení před uskutečněním styku. Také podvědomé srvonání s bývalou partnerkou a chybění dříve vypěstovaných signálů. Ovšem hraje roli i fyzická připravenost- především základní životospráva. Tam, kde muž užívá nadměrně alkohol, případně hodně kouří nebo dokonce bere drogy, je selhání velmi časté. Také přepětí fyzické i psychické, tedy nedostatek odpočinku a kompenzace pohybem (lehkým sportováním) na zdravém vzduchu mívá svoji spoluúčast. Rozhodně z jednoho selhání není třeba dělat závěry, rozumná partnerka to pochopí -často napříště vezme dokonalé ztopoření do svých rukou (míněno i doslova). Ve vašem případě mohl hrát i delší interval od posledního pohlavního styku svoji roli. Někdy pro odblokování obav ze selhání pomůže i trocha dobrého alkoholu- ale pozor, na to nezvykat!!. Pokud by se několikrát po sobě erekce neodstavila (dosti nepravděpodobné), měl byste pak navštívit andrologickou ordinaci (obyčejně v rámci větších urologických zařízení, hlavně klinik). Zdraví MUDr. Rudolf Vévoda

necitlivost

Vloženo: 18.10.2014 19:57

Dobrý den, Jsem asi dva roky po operaci uretry, kdy mi z pusy vyrizli kus masa a v zúženém míště nahradili. 3 měsíce jsem měl vývod z močového měchýře a z penisu. Po vyndání jsem pul roku sedaval na kruhu. Zdálo se, že operace se povedla, ale už několik měsíců začínám pozorovat necitlivost žaludu. Chci se zeptat, čím by to mohlo být a co mi doporučujete dělat, pokud se ještě něco dělat dá. Děkuji za odpověď.

Vážený pane Martine, operační zákrok na močové trubici (za použití štěpu z bukální sliznice, ať už pro hypospadii či zúžení uretry) má nejspíš dobrý výsledek, pokud močíte dostatečným proudem a bez námahy či masáže nutné k vypuzení moči. To je jistě potěšitelné. Takový zákrok je prováděn v oblasti, kde by se nemělo operací narušit cévní či nervové zásobení žaludu. Pokud máte dostatečně pevné erekce penisu, není v zásadě snížení citlivosti žaludu nějak na překážku, naopak může oddálit ejakulaci (s výýhodou pro délku soulože). Jsou ovšem určitá celková onemocnění, zvláště nervová , která mohou podobný stav způsobit. V případě naprosté ztráty citlivost (neúměrné vašemu věku i druhu provedé operace) by pak bylo nutné u vás provést podrobnější vyšetření neurologické, případně i cévní a hematologické. Tato vyšetření by vám zařizoval váš praktický lékař, ke kterému příslušíte. První slovo by ale měl mít urolog, který vás operoval. Zdraví MUDr. Rudolf Vévoda

Zobrazeno 51-60 z 2 035 dotazů.