Kód pojišťovny

Tak trochu jiné stravování…

Ilustrační obrázek

Jisté je, že nadšence, kteří se stravují alternativními způsob, od jejich přesvědčení nikdo neodradí. Razance, kterou se drží svých pravidel, je někdy obdivuhodná. Některé alternativní  výživové směry jsou pro zdraví více, jiné méně škodlivé

Semivegetariánství

Jedná se o nejmírnější vegetariánskou formu. Je dovoleno jíst ryby a drůbež, mléko a mléčné výrobky i vejce. Jediné, co tito lidé odmítají, jsou tmavé druhy masa a samozřejmě uzeniny. Tento způsob výživy se téměř ztotožňuje se současnými názory na zdravou stravu. Vzhledem k tomu, že bílé maso obsahuje méně železa než tmavé, je vhodné hledat další jeho dobré zdroje (vejce, brambory, rajčata) nebo použít železo ve formě doplňku.

Laktoovovegetariánství

Žádné maso, uzeniny ani ryby laktoovovegetariáni neuznávají, mléko a mléčné výrobky konzumují běžně.  Nemusí  tedy vůbec trpět nedostatkem bílkovin ani vitaminu B12. Stejně jako v předchozím případě je problematický přísun železa, kvůli absenci ryb i přísun jódu (ten ovlivňuje mimo jiné intelektové schopnosti člověka a na deficit reaguje zvláště negativně organismus ve vývinu).

Laktovegetariánství

Z živočišných potravin konzumují laktovegetariáni pouze mléko a mléčné výrobky. Zajistit dostatek kvalitních bílkovin je možné, ale je to již náročnější. S tím, jak se zužuje možnost výběru potravin, stoupá pravděpodobnost deficitu některých živin. Jeden jogurt nezajistí našemu organismu dostatek vápníku. Řada lidí se uchyluje k pohodlnému řešení a namísto přípravy pestrého vegetariánského pokrmu sklouzne k opakovanému pojídání pečiva, přeslazených musli tyčinek s polevami a sušeného ovoce či ořechů. Velmi se pak diví, jak je možné, že nejedí žádné maso, a přesto přibírají na váze.

Veganství

Striktní vegetariáni (vegani) odmítají veškeré potraviny živočišného původu (včetně medu). Problematické je dodržení potřebné dávky a kvality bílkovin, železa, zinku, vápníku a vitaminu B12. Vitamin B 12 je přítomen jedině v potravinách živočišného původu, proto by jej vegani měli přijímat formou doplňku. To však často z ideových důvodů odmítají a tím se vystavují riziku vzniku perniciózni anémie. Zajistit dostatek bílkovin je možné, ale je nutné mít určité nutriční znalosti. Například bílkoviny obilovin spolu se sójovou bílkovinou poskytují kompletní bílkovinu (všechny důležité aminokyseliny) a sójové potraviny by tedy měly být každodenní součástí veganského jídelníčku. Na druhé straně může být v nadbytečně vysokém množství zastoupena vláknina (nad 60 g, což je dvojnásobek doporučené denní dávky) a tím klesat vstřebávání minerálních látek (vápník, zinek, železo). Veganství je nevhodné pro výživu dětí, těhotných a kojících žen.

Makrobiotika

Makrobiotika není jen výživovým systémem, ale i celkovým střídmým přístupem k životu. Stejně jako vegetariánství má několik stupňů, z nichž ten nejpřísnější povoluje pouze obilnou stravu. Mírnější formy povolují zeleninu, ale sladké pokrmy ani ovoce by se jíst neměly. Omezuje se dokonce i příjem vody. Nedostatkem mnoha živin se makrobiotika netrápí, protože se domnívá, že si je tělo může vytvořit z živin jiných. Vědecké důkazy jsou však zcela jiné. Ani v zimním období by makrobiotik neměl jíst ovoce či zeleninu vypěstované v jiné oblasti, v níž žije, což znamená, že v zimě nutně trpí (na rozdíl od vegetariánů) nedostatkem vitaminu C. Makrobiotici odmítají i jakékoli léky s tím, že veškeré nemoci lze léčit výživou.

Přínos alternativních stylů výživy

Nejedná-li se o makrobiotiku, nebo striktní formy vegetariánství, může mít alternativní výživový styl nesporné přednosti. Správně sestavený vegetariánský jídelníček poskytuje velké množství vitaminu C a dalších antioxidantů, přiměřené množství vlákniny, oproti klasické stravě se v jídelníčku vyskytuje  mnoho velmi prospěšných potravin (tofu, tempeh, seitan, sója). Řada potravin je ve srovnání s tím, co jí průměrný člověk, ve svých zdravějších podobách (pečivo jen celozrnné, kaše z celých obilek) a příjem čerstvé zeleniny a ovoce je mnohem vyšší. Pozitivní bývá i celkově klidnější styl života, nekuřáctví a větší množství pohybu.

Raw strava

Základem vitariánské neboli raw teorie je přesvědčení, že tepelně upravovaná strava je mrtvá. Živá strava tedy spočívá v konzumaci organických raw potravin, což znamená například plodů ovocných stromů, keřů i zeleniny, divokých bylin a rostlin a zelených potravin. Patří sem všechna semena, ořechy, kokos, ořechová mléka, naklíčené obilí a luštěniny, mořské řasy stejně jako některé kvašené a zpracované potraviny, jakými jsou syrové sójové omáčky, kimči, miso, ořechová másla, sladké sirupy, kakao a zastudena lisované surové oleje v co nejvyšší kvalitě. Co se týká semínek, dávají vitariáni přednost naklíčeným, která jsou zdrojem vitaminů A, B, C a E, enzymů, cukrů, bílkovin, vápníku, hořčíku a železa.

Vitariáni věří, že pokud bude naše tělo očištěno od civilizačních nánosů z průmyslově zpracovaných potravin, intuitivně bude vyhledávat potravu zdravou a živou. Na druhu stranu nutriční specialisté syrovou stravu nedoporučují jako dlouhodobý a hodnotný způsob zdravého stravování, ale připouštějí, že je možné ji zařadit krátkodobě jako zpestření jídelníčku. Z celostního pohledu je to pro mnohé odborníky na výživy energeticky nevyrovnaná a nedostatečná výživa. Podle druhu praktikované syrové stravy může hrozit nedostatek vitaminu B12, nižší obsah energie, bílkovin a vápníku. Může také dojít ke snížení vstřebávání některých živin, jako například lykopenu a karotenoidů. Hrozí také potíže s trávením, a to především u starších lidí, oslabených jedinců a těch, kteří trpí nějakou chronickou nemocí.
Aby potravina mohla být označena raw, nesmí přijít do kontaktu s teplotou vyšší než 42 stupňů Celsia. Filozofie tohoto životního stylu spočívá v síle přírodních enzymů. Podle jejích zastánců obsahuje každý plod přírody jak živiny (sacharidy, tuky, proteiny, vitaminy i minerály), tak i látky, které se postarají o jejich zpracování v metabolismu člověka. Těmi jsou právě ony enzymy, které jsou potřebné pro krásnou tělesnou funkci. Čím více jich v potravě přijímáme, tím delší bude náš život.

Nepopíratelnou výhodou syrové stravy je nižší obsah tuků, sodíku a cholesterolu. Tělu dodává pozitivní látky, jako jsou draslík, hořčík, vláknina a kyselina listová. Neobsahuje přidané látky typu konzervantů, barviv a stabilizátorů, transnenasycených mastných kyselin a přidaných cukrů. Vitariánská strava je ideální pro redukci hmotnosti, jako odlehčující režim ve stravování či jako zdravé zpestření klasického jídelníčku. Živá strava má bioinformační účinky, což znamená, že každým soustem dáváme signál buňkám. Stravou tedy tvoříme naše jídlo. Pro mnohé je těžké zbavit se závislosti na vařené stravě, ale když se to povede, stojí to za to. Protistárnoucí účinky si pochvalují všichni, kteří podstoupili muka při přechodu z normální stravy. Tím, jak se organismus čistí, vyplouvají na povrch všechny nečistoty – může se přechodně zhoršit pleť, zvýšit únava a projevovat nadměrná spavost. Tyto příznaky detoxikace jsou žádoucí a musí si jimi projít každý. Pokud vás vitariánství láká, měli byste jídelníček měnit pozvolna. Při okamžitém přechodu na stoprocentně syrovou stravu může nastat silný detox těla s nepříjemnými projevy, jako je bolest hlavy, zvýšená únava, akné, náladovost. Podle zastánců raw je ideálním obdobím na změnu léto, kdy samozřejmě jíme více ovoce a zeleniny.

Funkční potraviny

Čím více je v moderní době známo o vztahu výživy a prevence civilizačních nemocí, tím větší zájem je o speciální potraviny. Vznikla tedy kategorie funkčních potravin. Jejich výroba má nejdelší tradici v Japonsku.
Funkční potraviny musí být skutečnými potravinami, nesmí mít tabletovou ani práškovou formu a jako běžné potraviny by se měly často konzumovat. Musí obsahovat významně vyšší množství látek, které mají prokazatelný a prokázaný příznivý efekt na zdraví. Do této kategorie se tak nepočítají potraviny obohacené vitaminy nebo minerálními látkami – funkční potravina by měla poskytovat tyto látky ve větším, takzvaně nutričně významném množství. Státní zemědělská a potravinářská inspekce hlídá, aby nedošlo ke klamání spotřebitele. Potravinu například nelze jednoduše označit tvrzením, že její pravidelná konzumace vede k prevenci určité choroby. Pokud chce výrobce takto potravinu označit, musí absolvovat zkoušky výrobku, podobné jako v případě lékových studií.

Funkční potraviny se získávají tak, že se v původní receptuře významně zvýší obsah příznivě působících látek (speciálních typů vlákniny, izoflavonů, probiotik nebo prebiotik) nebo je použita surovina, v níž je vyšší obsah žádoucí látky dosažen speciálním šlechtěním. Funkční potravina ale může vzniknout i tak, že je z ní odstraněna nežádoucí složka – například alergizující.

Po čem sáhnout?

Kysané mléčné výrobky patří mezi nejstarší funkční potraviny vůbec. Probiotické jogurty, kefír nebo acidofilní mléka (nejlépe bez přídavku řepného cukru) patří k nejvýhodnějším složkám stravy. Pomáhají harmonizovat funkci střev a mají řadu dalších pozitivních vlastností. Ideální je vybírat výrobky s obsahem probiotik i vlákniny.

Vzhledem k tomu, že málokdo přijímá dostatečně denně vysokou dávku vlákniny, je výhodné, pokud je potravina vlákninou významně obohacena. Důležitý je typ vlákniny – velká pozornost se věnuje rozpustné vláknině a z této skupiny ještě hlavně beta-glukanům, které prokazatelně snižují vysokou hladinu cholesterolu v krvi (avšak těm, kteří mají hladinu cholesterolu v krvi normální, se ani pravidelnou konzumací dále nesnižuje). Na beta-glukany jsou bohaté zejména výrobky z ovsa (ovesné vločky, ovesný nápoj, cereální kaše). Výrobky z lněného semínka jsou další možností, jak zvýšit denní příjem vlákniny. Lněné semínko je kromě toho zdrojem vzácných n-3 nenasycených mastných kyselin a antioxidantů lignanů. Do skupiny vláknin se dnes počítají i takzvané oligosacharidy (na obalech bývají označeny jako oligofruktóza), které se získávají z čekanky. Jejich přídavek umožňuje snížit množství použitelného cukru a tuku ve finálním produktu (kysané mléčné výrobky, slazené cereálie).

I u nás už běžně koupíte rostlinný tuk, který snižuje hladinu cholesterolu v krvi. Tento tuk je obohacen rostlinnými steroly, které dokáží snížit hladinu cholesterolu v krvi za předpokladu, že jsou součástí komplexní změny životního stylu. Rostlinné steroly jsou získávány z rostlinných olejů, ale jejich výtěžnost je malá, proto je cena produktu vyšší. Pokud se však člověk s vysokou hladinou cholesterolu chce vyhnout užívání léků, může  úpravu životního stylu se zařazením speciálního tuku do jídelníčku tohoto cíle dosáhnout. Velice cenné jsou také tuky s obsahem kyseliny gama-linolenové, která se získává ze semen pupalky dvouleté nebo brutnáku. Působí v oblasti prevence srdečně-cévních nemocí, pomáhají tlumit projevy premenstruačního syndromu. Zatím nejsou součástí funkčních potravin, ale prodávají se v lahvičkách či tobolkách. V poslední době se obnovil zájem o „rybí tuk“. Zatímco dříve byl používán pro svůj vysoký obsah vitaminu D, dnes se cení hlavně přítomnost n-3 (omega-3) nenasycených mastných kyselin (tlumí zánětlivé procesy v organismu, snižují pravděpodobnost vzniku krevních sraženin).

Funkční potraviny a zdravé hubnutí

Vzhledem k tomu, že u nás má nadváhu více než polovina dospělých a řada z nich opakovaně drží redukční diety, mohou právě funkční potravinu pomoci. Mnoha lidem při snižování nadváhy chybí bílkoviny, často konzumují až příliš malé množství tuků, chybí vitaminy, minerální látky i vláknina. Při redukci nadváhy je vhodné, má-li výrobek nízký obsah energie, nízký (ale nenulový)obsah tuku), ale značné množství bílkovin. Tyto požadavky splňuje celá řada kysaných mléčných výrobků. Dalším příkladem může být bílkovinný plátek, který se prodává ve vakuovaném balení a může být použit i do salátů. Vzhledem k tomu, že chutí je podobný vařenému kuřecímu masu, lze jej použít i v teplé kuchyni. Vyrábí se z vaječných bílků, a má proto velmi nízkou energetickou hodnotu, hodně bílkovin a je bez cholesterolu. Vhodné je i sójový nápoj se zvýšeným obsahem bílkovin. Tuto potravinu lze rozhodně označit jako funkční, protože oproti ostatním sójovým „mlékům“ má obsah bílkovin 10x vyšší, a naopak 2,5x nižší obsah tuku. Výrobek je obohacen vápníkem na hodnoty kravského mléka, a ještě navíc vlákninou.

Povolení cookies

V ČPZP používáme cookies a jiné technologie za účelem poskytování našich služeb, vylepšení vašeho uživatelského zážitku, analýzy používání našich stránek a při cílení reklamy.