Kód pojišťovny

Počátky zdravotního pojištění na severní Moravě

Hutnická zaměstnanecká pojišťovna navazuje na své předchůdce
Co to je a kde se vzalo zdravotní pojištění? Takzvaně bezplatná zdravotní péče, kterou dnes považujeme za samozřejmost, je výdobytek teprve relativně nedávné historie. Podmínky zdravotní péče ještě na konci 19. století si dnes již stěží dovedeme představit a pokud ano, běhá nám při těchto představách mráz po zádech.

Právě druhá polovina 19. století bylo období, kdy se pokládaly základy sociálního a zdravotního systému. Průmyslová severní Morava patřila v tomto směru k oblastem, které do určité míry předbíhaly a určovaly směr vývoje v příslušných státních útvarech. Dělo se tak zejména díky osvícenému vedení Vítkovických železáren, které pochopilo, že má-li mít kvalitní zaměstnaneckou základnu, musí jí v jejích těžkých pracovních podmínkách nabídnout něco víc, než pouze tvrdý dozor a minimální finanční odměnu. Ve své době to byl způsob uvažování mimořádně progresivní.

Dnešní sídlo HZP na fotografii z 30. let
Dnešní sídlo HZP na fotografii z 30. let

Povolení cookies

V ČPZP používáme cookies a jiné technologie za účelem poskytování našich služeb, vylepšení vašeho uživatelského zážitku, analýzy používání našich stránek a při cílení reklamy.