Kód pojišťovny

Diabetes

Ilustrační obrázek

Odborníci poukazují na skutečnost, že v posledních letech raketově stoupá počet diabetiků. Při každé nemoci je velmi důležitá prevence a ne jinak je tomu u diabetu. Ze všeho nejdůležitější je se zamyslet nad svým způsobem života a nepodceňovat preventivní lékařské prohlídky. Měli bychom znát svoji hodnotu glykemie, kterou si můžeme měřit také v domácích podmínkách. Dále v rámci prevence hraje velkou roli způsob stravy. Důležitý je také spánek, poněvadž ho nemůžeme ničím nahradit.

Vliv dědičnosti

Diabetes se řadí mezi dědičná onemocnění, ale samotný vliv na propuknutí nemoci nestačí. K propuknutí cukrovky dochází, jestliže se k vrozené vloze přidávají ještě další faktory: obezita, kouření, nadužívání tabákových výrobků nebo alkoholu, přemíra tuků, dlouhodobé diety. Riziko vzniku cukrovky můžeme snížit kvalitní životosprávou a udržováním tělesné hmotnosti.

Vliv stresu

Stres sám o sobě nemusí vyvolat diabetes, ale je to jeden z možných spouštěčů onemocnění. Jestliže se přidává k jiným negativním faktorům, pak se může cukrovka dříve nebo později projevit. Dlouhodobý chronický stres rozhodně našemu zdraví neprospívá. Jestliže nenacházíme momentální způsob, jak ho v běžném životě eliminovat, je určitě důležité, najít alespoň způsob, jak relaxovat a nabrat ztracené síly.

Konzumace sladkostí

Je známo, že vznik cukrovky II. typu má zcela zásadní souvislost s množstvím tuku v oblasti břicha. Za nárůst hmotnosti „mohou“ nejen sacharidy, ale také další energeticky bohaté složky stravy. Tuky a alkohol jsou na obsah kalorií dokonce bohatší než samotné cukry. Cukrovkou může být ohrožen každý, kdo konzumuje v jídle velké množství energie, ať už ve formě cukrů nebo tuků a současně má absenci pohybu.

Spolupráce nemocného

Při každé léčbě je nesmírně důležitá spolupráce nemocného, což v praxi znamená, že nemocný dodržuje navrhovaná opatření a také sám vyhledává informace vedoucí ke zlepšení jeho zdravotního stavu. Při dobře kompenzované cukrovce se chronické komplikace nemusí objevit ani po delší době, a proto stojí za to, znát jak vlastní hodnoty glykémií, tak proti těm zvýšeným vést trvalý boj. Vždy je lepší, když nemocný dojde k rozhodnutí o vhodné úpravě životního stylu z vlastní vůle, než když nad ním neustále někdo bdí a vše dělá za něj.

Jaké jsou možnosti terapie?

Při diabetu I. typu jsou základem léčby dávky inzulinu. Dále je nutné jíst pět až šest jídel denně a nepřekračovat dávku cukru nad 30 gramů denně. V takovém případě je nutné tuto dávku odečíst od doporučené denní dávky cukrů. Nemocným cukrovkou se nedoporučuje konzumovat některé potravinářské výrobky slazené nebo konzervované sacharózou – jedná se zejména o kompoty, marmelády a cukrovinky. Lékaři je také doporučováno dbát přesně na disciplínu a pravidelně chodit, jezdit na kole nebo plavat. Nikdy by však nemělo dojít k hypoglykémii, a proto by diabetici neměli dlouho hladovět. Při diabetu je bezpodmínečně nutné provádět samostatné kontroly hladiny krevního cukru pomocí glukometru. Doporučovaný je také test na vykovaný hemoglobin. Díky němu lze zjistit průměrnou hodnotu glykemie za uplynulé tři nebo čtyři měsíce. Vhodné je také vyšetření ledvin, testy na cholesterol, kontrola očního pozadí a dolních končetin.

Diabetes II. typu

Základem dietního opatření je snížení energetické hodnoty stravy, aby se docílilo snížení hmotnosti, to často v praxi znamená konzumovat denně méně než 1800 kcal. Ve stravě je nezbytné omezení cukru a tuku a naopak je důležitý patřičný přísun vlákniny v podobě zeleniny. Množství ovoce musí být s ohledem na množství cukru propočítáváno. Mezi doporučované druhy masa patří zejména rybí a drůbeží. Nevhodný je mléčný tuk ve formě šlehačky, tučných sýrů a dalších mléčných produktů, vysoký obsah tuku obsahují zejména uzené výrobky. Množství bílkovin v potravě nesmí být příliš vysoké, protože by došlo k nevhodnému zatížení ledvin. Hladinu glukózy lze snížit pomoci antidiabetik, což jsou léky podporující produkci a vylučování inzulinu, redukují množství glukózy a snižují rezistenci vůči inzulinu ve svalech.

Těhotenský diabetes

Mezi rizikové faktory patří zvýšená hladina cukru v moči, což je pravidelně kontrolováno při běžných návštěvách poradny. Dále se může vyskytnout častější nutkání k močení nebo zvýšený pocit žízně. Mezi rizikové faktory řadíme: vyšší věk nastávající matky, obezita, dlouhodobý stres, problematický průběh těhotenství, genetické dispozice a nesprávná výživa (konzumace málo výživných potravin, nepravidelnost atd.). V případě nedostatečného léčení těhotenské cukrovky může dojít k mnoha komplikacím. Může se objevit zvýšené riziko novorozenecké žloutenky, potíže při porodu, poporodní hypoglykemie, vyšší porodní váha dítěte atd. Těhotenský diabetes se léčí správnou dietou a při kontrolách se sleduje hladina glukózy v krvi. Ženám se doporučuje pravidelné vyšetřování srdeční činnosti plodu.

Léčba pomocí inzulinu

V případě, že ošetřující lékař rozhodne o aplikaci inzulinu, lze ho aplikovat pomocí inzulinové stříkačky nebo inzulinové pumpy. Stříkačky je možné používat opakovaně do doby, než se aplikovaná jehla otupí. Před samotným vpichem je nutno dodržovat zásadu promíchání inzulinu, natažení správného množství počtu jednotek a dezinfekce místa vpichu. Inzulin je aplikován pod kůži. Další možnost je použití inzulinové pumpy, kdy se inzulin do organismu vpravuje kontinuálně, pouze před hlavními jídly si diabetik podle akutní potřeby vpraví do těla víc inzulinu, tzv. bolusovým podáním. Aplikace inzulinu pomocí pumpy je vhodné především u nemocných trpící výkyvy hladiny glykemie, aby se dosáhlo co nejstálejší hladiny krevního cukru. Pumpa má velikost mobilního telefonu a nemocný si ji může připevnit k tělu. Od pumpy je veden katetr, který je zakončen malou jehličkou.

Snížení glykemického indexu

Potraviny, které jsou bohaté na sacharidy, kde řadíme např. obiloviny, chléb, těstoviny, brambory, ovoce nebo rýže, patří k nejdůležitějším zdrojům paliva pro náš organismus. U potravin, které obsahují sacharidy, vyjadřuje glykemický index rychlost, se kterou se přeměňují přijímané sacharidy v trávicím traktu na glukózu, vstřebávají se do krve a ta je přenáší do buněk. Konzumace jídla s vysokým glykemickým indexem způsobí velmi rychlý vzestup hladiny cukru v krvi, kterou se tělo snaží opět snížit vyplavením inzulinu. Tím se hladina glykemie může propadnout naopak ještě níže, než byla její původní hodnota a dochází k pocitu hladu a chuti na něco sladkého, což vede ke konzumaci dalších potravin s vysokým glykemickým indexem.

Výběr pečiva

Při výběru pečiva a příloh bychom měli dávat raději přednost těm celozrnným před klasickými z bílé mouky. Celozrnné výrobky mají vysoký podíl vlákniny, některé typy pečiva jsou obohaceny semínky, což jsou kvalitní zdroje tuků. Velmi vysoký glykemický index mají např. velmi chutné kukuřičné lupínky. Glykemický index souvisí vždy s celou kombinací pokrmů, kterou v daný okamžik sníme. Doporučuje se, aby každý námi vybraný pokrm v průběhu celého dne obsahoval vedle sacharidů také adekvátní podíl bílkovin a tuků.

Glukometr

Jedná se o malý přístroj, který je vybaven digitálním displejem a vzhledem ke své velikosti se vejde do kabelky. Díky tomuto přístroji může diabetik z domova nebo z práce pravidelně zaznamenávat svoji glykemii. Pomocí glukometru lze jednak zpracovat výsledek měření a také jednotlivé údaje ukládat do paměti. Glukometr se používá společně s testovacím papírkem a lancetou, což je ostrý nástroj určený pro vytvoření vpichu pro získání kapky krve nezbytné pro měření. Testovací proužek se vloží do glukometru, kapka krve se přiloží k vyznačenému místu na proužku a po vsáknutí do proužku proběhne během chvilky vyhodnocení výsledku.

Doporučované potraviny

Úprava stravy u diabetiků je samozřejmostí a hraje velmi důležitou roli. Pro diabetika jsou nevhodné jednoduché cukry, řepný cukr a med. Složené sacharidy naopak diabetik konzumovat musí. DIA produkty neobsahují cukr jako takový. Jestliže jsou sladké, obsahují náhradní sladidla, ovšem i těch je určena maximální denní dávka. Jestliže pacient překročí vhodnou mez, mohou se dostavit zdravotní komplikace. DIA výrobky obsahují větší množství tuku. Diabetikům se také doporučuje konzumovat potraviny obsahující vitamin B6 (listovou zeleninu, řepnou melasu, pšeničné klíčky, pivovarské droždí). Důležité jsou také potraviny obsahující hořčík, kde patří např.: zelené rostliny, luštěniny, sója, ořechy, celozrnné výrobky, olivy, cibule, atd. Chrom je důležitý prvek pro udržení hladiny krevního cukru, a proto by v našem jídelníčku neměly chybět celozrnné výrobky, zelenina nebo sýry. Někteří odborníci jsou názoru, že nahrazení cukru pomocí umělých sladidel může zdravotní stav nemocného ještě zhoršit. Nekalorická umělá sladidla se takřka nevstřebávají a dostanou se ke střevním bakteriím.

Zelenina a ovoce

Diabetik by měl sníst denně větší porci zeleniny a menší porci ovoce. V rámci diabetické diety se doporučují veškeré druhy zeleniny. Ta obsahuje 80-90% vody, má nízký energetický obsah a kromě vlákniny je také bohatým zdrojem vitaminů a minerálů. Z ovoce je vhodné vybrat spíše méně sladké a nepřezrálé druhy. Vyšší obsah cukru mají banány, meloun, ananas, hroznové víno, fíky. Zelená listová zelenina je výborným zdrojem celé řady antioxidantů.

Celer

Má vysoký obsah éterických olejů, které ho také mimo jiné chrání před mnohými škůdci. Působí jako ochranná bariéra rostliny, ale také chrání naše tělo a zejména naše sliznice. Při konzumaci celeru se tyto látky uvolňují při cestě trávicím traktem do sliznice, úst, žaludku nebo střev a působí tu stejně jako u samotné rostliny, tedy antibakteriálně a antimykoticky. Likvidují také infekce ledvin a močových cest. Dezinfekční účinky celeru nacházejí uplatnění také v případě dýchacích cest, je rovněž vhodným doplňkem léčby při nachlazení. Vhodné je užívání šťávy z celeru, jedná se o přírodní diuretikum, které podporuje tvorbu moči a tím čistí pohybový aparát. Látky, které jsou obsažené v celeru, snižují hladinu krevního cukru. Konzumace celeru se také doporučuje u jedinců s vysokým krevním tlakem.

Kedlubna

Kedlubny obsahují velké množství antioxidantů a skrývají se v nich velké množství prospěšných vitaminů (B, C, K) a nezbytné minerály (vápník, hořčík, fosfor, sodík, železo). Draslík je velkým pomocníkem při udržování hodnot krevního tlaku, má pozitivní vliv na srdeční činnost a působí proti svalovým křečím. Doporučuje se při potížích s trávením, obsahuje také látky, které prospívají zraku a působí preventivně proti vzniku šedého zákalu. Mohou ho konzumovat také děti, protože neobsahuje alergeny.

Potravinové doplňky a bylinky

  •          Vitaminy skupiny B – doporučují se konzumovat je současně.
  •          L-karnitin – napomáhá k rychlejšímu spalování tuků.
  •          Zinek – podporuje urychlování hojení ran.
  •          Vitamin C – deficit vede k cévním potížím.
  •          Beta karoten- podstatný pro náš zrak.
  •          Vitamin E – napomáhá ke zlepšení krevního oběhu a brání komplikacím při diabetu.
  •          Borůvkové listy- jsou cenné pro svůj obsah hořčíku.
  •          Kopřiva velká- obsahuje železo a hořčík.
  •          Bobule cedru – podporuje činnost slinivky.
  •          Ženšenový kořen- snižuje hladinu krevního cukru (není vhodné používat při hypertenzi).
  •          Kořen smetanky – doporučuje se konzumovat při léčbě diabetu. 

Ryby 

Ryby se na talíři diabetika měly objevovat dvakrát týdně. Jsou cenné zejména pro svůj obsah kvalitních a lehce stravitelných bílkovin, jódu, vitaminů a minerálů. Mořské ryby obsahují vyšší obsah omega-3 a omega-6 mastných kyselin a jsou tak nutričně hodnotnější. Zejména makrely a tuňák nebo sled patří k velmi doporučovaným. Ryby je vhodné připravovat v páře nebo na pánvi spolu s kvalitním olejem a zeleninou. Jestliže se rozhodneme pro smažení, neměli bychom zapomenout na vhodný tuk.

Sůl v rozumné míře

Za doporučenou denní dávku soli se považuje jedna kávová lžička, tedy šest až sedm gramů. Bohužel v současné době konzumujeme až dvojnásobné množství soli, což je také příčinou vysokého krevního tlaku a nadměrného zatěžování ledvin. Pozor na uzeniny nebo tučné sýry, různá dochucovadla, polotovary nebo brambůrky. Také alkohol spolu s diabetickou dietou  nejdou dohromady.

Vhodný pohyb

Před tím, než začneme s nějakou pohybovou aktivitou, bychom se měli poradit se svým lékařem diabetologem. Pohyb musí být přizpůsoben našim fyzickým schopnostem, aktuálnímu zdravotnímu stavu a způsobu léčby. Cvičení se nedoporučuje zejména u vážných srdečních onemocnění, diabetické nefropatii nebo pokročilých změnách dolních končetin. Také se nedoporučuje cvičit nemocným s hyperglykemií a ketoacidózou. Negativní reakcí při cvičení nebo následně po něm může být u diabetika léčeného inzulinem hypoglykemie. Nemocný, který je léčen inzulinem by měl bát poučen lékařem, jakým způsobem si má upravit dávku inzulinu před cvičením a jakým způsobem má monitorovat glykemii. Nedoporučuje se cvičit těsně po hlavním jídle a v době maximálního účinku inzulinu. Nejvíce se doporučuje cvičit po lehké svačině. Pohyb vede ke zlepšení látkové výměny, zvyšuje zdatnost diabetika a zlepšuje jeho psychickou stránku.

Nordic Walking

V případě diabetu,který je navíc kombinován s nadváhou se doporučuje pohyb s norskými holemi, při kterém se zapojuje velké množství svalových skupin. Veškeré svaly pracují tak, že jejich energetické nároky dokáže stále ještě z větší části pokrýt náš zásobní tuk. Pohyb s norskými holemi má veškeré výhody chůze (pomalé trvalé snižování hmotnosti i zvyšování kondice srdce), ale oproti obyčejné chůzi je vydatnější.

Povolení cookies

V ČPZP používáme cookies a jiné technologie za účelem poskytování našich služeb, vylepšení vašeho uživatelského zážitku, analýzy používání našich stránek a při cílení reklamy.