Kód pojišťovny

Nezapomeňte rozproudit lymfu

Ilustrační obrázek

Lymfodrenáž je technika, která napomáhá transportu lymfy z periferie k centru. Rozproudíme-li lymfu, ustoupí otoky a pocit z naší pokožky je taktéž jiný.
Lymfodrenáž přispívá k detoxikaci organismu, používá se při odstranění otoků kdekoli na těle nejen na dolních končetinách, ale i při celulitidě, obezitě, u křečových žil, při chronické žilní nedostatečnosti, při syndromu těžkých a bolestivých nohou.

Nesprávné proudění lymfy a otoky způsobuje mnoho faktorů: nerovnoměrné výkyvy hormonů v těle, hormonální léky, antikoncepce, tělíska, kortikoidy, nadměrné požívání chemicky upravované stravy, cukr, umělá sladidla, káva, černý čaj, alkohol obecně včetně častého popíjení vína, mléčná strava, nadmíra lepku, zahlenění a zakyselující strava, pohmožděniny, hematomy, jakékoli operace včetně laparoskopie, nesprávně zvolený a nadměrný sport, problematické těhotenství, psychosomatika a stres.

Proudění lymfy

Lymfa je čirá, mléčně bílá, někdy zažloutlá tekutina. Při svém průtoku mízními uzlinami se filtruje a obohacuje o bílé krvinky. Lymfa se shromažďuje v lymfatických kapilárách, které propojují celé tělo. Lymfatické vlásečnice se spojují v silnější cévy a ty pak odvádějí z orgánů nadbytečnou vodu, ionty, bílkoviny, ale i veškeré nadbytečné a škodlivé látky, jejichž hromadění vede k otokům a zavodnění v celém těle.
V lymfatických uzlinách se zachycují nejrůznější cizí částice, odpady metabolismu, škodlivé látky, toxiny a nebo mikroorganismy. Lymfatické uzliny mají různou velikost, ty největší mají v průměru i přes dva centimetry. V našem těle najdeme přes 450 lymfatických uzlin. Některé z nich jsou hmatné pod kůží, zejména na krku a v tříslech, mnoho z nich je však uloženo v hlubších částech těla.
Uzliny mají samočisticí funkci filtrů. Dokážou samy vyčistit až 85 % škodlivin v našem těle. Zbytek dočistí slezina, játra a ledviny, odpad se vyloučí potem, kůží a močí. Pokud náš lymfatický systém nefunguje dobře, je třeba dát lymfě volný průchod – to se děje přes ruční odborné otevření lymfatických uzlin.

Pokud je činnost lymfatického systému zpomalena, zůstávají v tkáních zbytky látkové výměny. Tukové buňky zvětšují svůj objem, vytvářejí se tukové polštářky, pomerančová kůže a otoky. Pomocí masážního tlaku a speciálního lymfatického směru je možné lymfu aktivovat a dosáhnout odplavení škodlivin z těla. Lymfodrenáž nám může pomoci od otoků, zavodnění a odstraní nepříjemný pocit pnutí, bolestivost a křeče.
Vzniku otoků můžeme zamezit nošením kompresivních pomůcek (podpůrných punčoch, bandáží, lymfotejpů, obinadel), střídavým sprchováním studenou a teplou vodou. Pomoci mohou sporty – plavání, jóga, protahování či energetická cvičení (taj-či). Pomoci mohou i venofarmaka- léky na zpevnění žilní a cévní stěny nebo každovečerní promazávání chladivou bylinnou mastí směrem k srdci, tedy po směru lymfy (masti s obsahem chladivých složek a bylin, jako jsou kafr, mentol, rozmarýn, jalovec, kaštan).

Vžitým omylem je to, že cvičením nejlépe podpoříte proudění lymfy a odplavení toxinů. Cílenou zátěží se svaly sice zpevní, ale společně s nimi ztuhne i lymfa. Ženy si často stěžují na zatvrdlou celulitidu, ale právě to často souvisí se zatuhlou lymfou, která se dokonce často zaměňuje s tukem. Takže se vůbec nemusí jednat o tukové polštáře, ale o zatuhlou zanesenou lymfu a nahromaděnou neodplavenou tekutinu. Lymfa je o jemnosti – čím tvrdí, silnější a náročnější sport, tím hůře pro naši lymfu.

Lymfu rozproudíme a nutíme ji k pohybu už tím, že ji uvolníme, vyprázdníme. V tom nám pomůže odborník – je dobré zkombinovat ruční a přístrojovou lymfodrenáž, každá má své opodstatnění.

Povolení cookies

V ČPZP používáme cookies a jiné technologie za účelem poskytování našich služeb, vylepšení vašeho uživatelského zážitku, analýzy používání našich stránek a při cílení reklamy.