Kód pojišťovny

Pohyb - cesta ke zdraví i k radosti

Ilustrační obrázek

Každý den bychom měli nachodit zhruba 10000 kroků, to je asi sedm kilometrů. Skutečnost je ale taková, že jezdíme autem, vozíme se výtahem, sedíme osm hodin u počítače a večery trávíme u televize. Přitom pohyb je pro naše tělo přirozený, ozdravný a přináší radost a pocit spokojenosti.

Nemusíme rovnou běhat maratony, nebo každý den trávit dlouhé hodiny ve fitcentru. Stačí jen pár drobných změn a rázem se náš život stane aktivnějším. Odborníci se shodují na tom, že stačí i pouhých 30 minut pohybu denně, abychom mohli na vlastní kůži pocítit všechny ty pozitivní účinky, které pravidelná pohybová aktivita přináší.

A jaké účinky to jsou?

  • snížení rizika kardiovaskulárních onemocnění (srdce a cév)

  • posílení mozku - pohyb zlepšuje proudění krve mozkem, ovlivňuje jeho stavbu a zvyšuje dostupnost neurotransmiterů

  • pravidelná pohybová aktivita se podílí na udržování normálních hladin krevních tuků a dokáže zvyšovat tzv. „hodný cholesterol“ HDL

  • snížení vysokého krevního tlaku

  • pohyb také významně snižuje výskyt cukrovky II. typu

  • je prevencí nádorových onemocnění – oproti lidem, u kterých převažuje sedavý způsob života, se u lidí, kteří aktivně žijí a vyhledávají pohyb, snižuje výskyt rakoviny – zejména rakoviny tlustého střeva a u žen rakovina prsu

  • pravidelná pohybová aktivita snižuje vznik osteoporózy, která hrozí zejména u žen po menopauze

  • snížení výskytu depresí

  • výrazné zlepšení nálady

Pravidelný pohyb má pozitivní vliv na náladu, elán, pohodu, tvůrčí schopnosti a pocit vlastní hodnoty, což platí pro všechny věkové skupiny. Výzkumy ukázaly, že pravidelná sportovní aktivita snižuje příznaky deprese a prospěšná může být i v případech těžké klinické deprese.

Jaký pohyb zvolit? Hlavně takový, který vás baví! Rychlá chůze, turistika, jízda na kole, plavání, lyžování, domácí práce (štípání dříví, uklízení, práce na zahrádce), skákání na trampolíně - to všechno jsou výborné pohybové aktivity, které navíc pomáhají při redukci hladiny stresu, zlepšují zdraví a usnadňují hubnutí.

Pokud máte pocit, že v kolotoči všech povinností nejste schopni najít celou půl hodinu na sport, zkuste udělat alespoň drobné změny ve svých pravidelných návycích. Např. zaparkovat auto dále než obvykle, místo výtahu vyjít pár pater pěšky, v práci si zajít uvařit čaj do nejvzdálenější kuchyňky, oběd spojit s drobnou procházkou, a pokud jezdíte hromadnou dopravou, vystupte třeba o dvě zastávky dřív. Rázem budete mít v životě více pohybu. A každý krok navíc se počítá. Protože i tento drobný krůček může být významným krokem pro vaše zdraví!

Povolení cookies

V ČPZP používáme cookies a jiné technologie za účelem poskytování našich služeb, vylepšení vašeho uživatelského zážitku, analýzy používání našich stránek a při cílení reklamy.