Kód pojišťovny

Prázdniny končí

Ilustrační obrázek

Léto nám pomalu odchází, děti se vracejí ze svých pobytů a opět nastává čas, kdy je potřeba vše vrátit do „běžného provozu". S úbytkem povinností a volným programem během léta, se děti stávají divoké a návrat domů z prázdnin pro ně bývá mnohdy krutý.

I jinak poslušné děti mají s návratem do reality potíže. Přece jen během dvou měsíců prázdnin je všechno volnější a omezení dětí jsou minimální. Po prázdninách je však potřeba nastolit opět povinný rytmus. Je zcela pochopitelné, že takového stavu nejde docílit ihned ze dne na den, takže musíme začít postupně.

Pravidelný režim

Nelze se spolehnout na to, že děti automaticky přehodnotí stav a vše pojede tak nějak samo. Největším problémem bude asi ranní vstávání. Pokud chodily děti během prázdnin pozdě spát, určitě se jim brzké vstávání líbit nebude. Měli bychom proto s dostatečným předstihem trvat na tom, aby děti opět chodily spát v dobu na kterou jsou zvyklí před prázdninami. Energií dětí pomalinku využívejte  k pomoci o denní chod v domácnosti a vymýšlejte dětem nějaký atraktivní program. Také se společně věnujte pohybu a sportujte. Děti tak mají možnost se vyřádit a myslete na pravidlo, že „kdo si hraje, nezlobí". Vyberte dětem nějaký mimoškolní kroužek a také mu dopřejte prostor, kdy nebude „organizováno", aby nemělo pouze samé povinnosti. Školní pomůcky dokupujte včas a také s předstihem. V žádném případě děti školou nestrašte a do povinností vplouvejte s dětmi postupně.

Poprvé do školky

Nástup do školky znamená pro děti velkou změnu. V každém případě vzbuzujte v dětech pozitivní emoce a pomozte dítěti překlenout trému a strach z nového prostředí. Motivujte dítě novými kamarády a pěkným prostředím. Společně tuto velkou změnu určitě zvládnete.

Dopravní pravidla

Před zahájením školní docházky s dítětem určitě projděte trasu, kterou bude absolvovat a upozorněte je na všechny semafory, důležité dopravní značky a přechody. Zopakujte s ním také nejdůležitější dopravní pravidla. V případě, že dítě jezdí městskou dopravou  s ním trasu raději znovu projeďte a ověřte si, zda nedošlo k nějaké změně dopravních spojů. Přece jen je návrat do města a do rušných ulic určitým stresem pro všechny, co se vrátili z dovolené.

Povolení cookies

V ČPZP používáme cookies a jiné technologie za účelem poskytování našich služeb, vylepšení vašeho uživatelského zážitku, analýzy používání našich stránek a při cílení reklamy.