Kód pojišťovny

Žlutá pochoutka pro zdraví

Ilustrační obrázek

Banán potěší naše chuťové buňky a zasytí lačný žaludek, dopraví do našeho těla třikrát více hořčíku než ostatní druhy ovoce a zeleniny, takže se nám snáz bojuje proti stresu, alergiím a zánětům.

Když ve 4. století před naším letopočtem pronikl se svou početnou armádou Alexandr Veliký do Pandžábu, mohl se seznámit s tímto tropickým ovocem přímo na svém stole. Zvláštní plody makedonskému válečníkovi příliš do oka nepadly, a tak jejich konzumaci svým vojákům raději preventivně zakázal. Jméno dali těmto lahodným plodům Arabové, v arabštině znamená slovo „banán" prst.

Největší bylina na světě

Dnes víme, že existuje kolem 670 druhů banánů. Tyto plody rostou v trsech nikoli na stromech, ale na bylinách - banánovník je totiž příbuzný orchidejí, lilií a palem, nemá dřevitý kmen a je tak nejvyšší bylinou na světě. A ještě z jednoho důvodu bývá banánovník pravidelný chyták u zkoušek z botaniky. I přes svůj neobvyklý tvar nejsou banány ničím jiným než bobulí. Dlouholeté pěstění banánovníkových rostlin způsobilo, že dnešní bobule vůbec nemá semena.

Málokdo ví, že existují odrůdy s červenými nebo dokonce  fialovými plody, existují také banány zeleninové, které se v afrických kuchyních tepelně upravují.

Zdroj energie

Kromě vody, tuků, bílkovin a sacharidů obsahují vitaminu C tolik co jablka, hned tři vitaminy z komplexu B, vitaminy A, PP a H, ale i kyselinu listovou. Vynikající výživnou hodnotu banánu  umocňují četné minerální prvky jako draslík (životně důležitý pro správnou  funkci svalů a nervů a napomáhá tomu, abychom měli správný krevní tlak), sodík, hořčík, fosfor a vápník. Banány zlepšují paměť a posilují schopnost soustředit se. Pravidelní jedlíci banánů ocení i jejich pozitivní vliv na emoce a rovněž sexualitu. Ženám pomáhají banány jako přírodní prostředek proti premenstruačnímu syndromu (opět především díky obsahu hořčíku, draslíku a vápníku). Díky tomu, že plody obsahují vitaminy A a E a C, které udržují buňky v těle mladé, a minerály a stopové prvky a enzymy, jež brzdí proces stárnutí, jsou vlastně banány jakýmsi elixírem mládí. Vitamin B6 pomáhá při pocitech závrati, popraskaných rtech, ranní únavě a vypadávání vlasů.

Banány pomáhají sportovcům rychle doplnit potřebné minerály, vitaminy  a zabraňují svalovým křečím, které vznikají právě proto, že se člověk při sportovním výkonu víc potí.

Pro svou lehkou stravitelnost jsou banány vhodné i při léčebných dietách. Průměrný banán obsahuje necelých 110 kalorií a pouhých 0,6 gramů tuku, a tak i tady platí stokrát opakovaná pravda - všeho s mírou, zato s chutí. Nenacpeme-li se banány víc, než kolik činí individuální potřeba našeho těla, tloustnout po nich nebudeme.

Kdo jí často banány, je vyrovnanější, odolnější vůči stresu, podráždění a případným sporům.

Povolení cookies

V ČPZP používáme cookies a jiné technologie za účelem poskytování našich služeb, vylepšení vašeho uživatelského zážitku, analýzy používání našich stránek a při cílení reklamy.