Kód pojišťovny

Když nevíme, kdo je otec

Ilustrační obrázek

Jedno známe úsloví praví, že „matka je vždy jistá". Kdy a z jakých důvodů se lidé rozhodují pro podstoupení testu otcovství? Důvody, proč tomu tak je jsou především psychologické a právní. Také z lékařských důvodů kvůli anamnéze a jiných vážných situacích ( dárcovství orgánů, příčiny onemocnění, určení příbuznosti atd.) je určení rodičovství důležité. Jeden z velmi prostých důvodů, proč vznikne zájem o test otcovství je skutečnost, že partnerka před početím dítěte žila s více sexuálními partnery.

Traumata

Dítě může být také velmi traumatizováno skutečností, že je adaptované a jeho náhradní rodiče mu to tajili. Takováto a jiná rodinná traumata, které je nutno později řešit, může určení rodičovství v mnohém ulehčit. Také zjištění, že domnělý otec musí být vyloučen ze seznamu dárců, protože biologickým otcem je někdo úplně jiný, je velkým šokem.

Serologické vyšetření

Donedávna patřily serologické neboli „krevní testy" k velice široce používané metodě, kdy se otcovství zjišťovalo pomocí antigenů  HLA systému, který je součástí imunitního systému. Pro komplikované případy je tento způsob testování pro svou nepřesnost zcela nevhodný, nehledě na nákladnost této metody.

Testy DNA

U osob u kterých se provádějí testy pomocí Dna se zkoumá její shoda v určitých proměnlivých úsecích. Tato forma testování má vysokou vypovídací hodnotu a v případě vyloučení otcovství je vyloučení úplné. Není zde třeba vypočítávat, s jakou pravděpodobností je označený otec  skutečným biologickým otcem dítěte. Otcovství bývá potvrzeno na 99,999% a více. Pokud je hodnota testu nižší, lze ji pro větší přesnost opakovat na více úsecích DNA. V případech, kdy se otcovství předpokládá u dvou příbuzných se provádí testování obou potencionálních otců současně, aby se předešlo vzniklým chybám.

Odběr materiálu

Nejčastěji se používá stěru buněk z vnitřní strany úst a stěr se provádí vatovou tyčinkou. Tímto stěrem se natře indikační karta, která se při úspěšném přenosu materiálu zabarví. K testování lze použít v podstatě každý vzorek obsahující buňky testované osoby ( sliny, krev, sperma, vlasy).

Povolení cookies

V ČPZP používáme cookies a jiné technologie za účelem poskytování našich služeb, vylepšení vašeho uživatelského zážitku, analýzy používání našich stránek a při cílení reklamy.