Kód pojišťovny

Šťastná

Ilustrační obrázek

Bez ohledu na špatnou pověst třináctky jako nešťastného čísla nosícího smůlu, existuje podle odborníků minimálně třináct způsobů jak učinit život zdravějším, šťastnějším. I když neexistuje záruka, většina níže uvedených způsobů přístupu k životu byla komentována v odborných medicínských publikacích.

Zdravý zvyk č.1: Každé ráno si dopřejte snídani

Zdravá snídaně patří k šampiónům dobrého zdraví. Výzkumy ukazují, že lidé dopřávající si snídani konzumují více vitaminů a minerálů, méně tuků a cholesterolu. Výsledkem je štíhlejší linie, méně přejídání.

Snídaně zažene pocit hladu, brzký příjem kalorií nastartuje metabolismus, tělo se udrží v rovnováze až do oběda. Prospěšnost snídaně potvrzují například i údaje Americké asociace pro výzkum srdečních onemocnění, které ukazují, že mezi snídajícími je méně obézních lidí, stejně jako pacientů nemocných diabetes. Stejný dopad uvádí například odborný časopis Journal of Food Science and Nutrition. Snídaně navozuje pozitivní náladu, připravuje vás k fyzické aktivitě. U dětí zvyšuje snídaně pozornost, soustředění.

K maximálnímu využití pozitivních efektů snídaně doporučují odborníci z Mayo kliniky snídani obsahující sacharidy, proteiny s nízkým obsahem tuku. Podle jejich názoru je klíčem komplexní strava s optimálním rozložením jednotlivých složek. Různorodost nikoli jedno zaměřené jídlo.

Bez ohledu na zmíněné a dokázané pozitivní účinky snídaně, mnoho lidí první jídlo dne zanedbává. S odkazem na nedostatek času raději hladoví. Pro takové případy doporučují odborníci vzít si snídani sebou do práce a zkonzumovat ji během první hodiny vašeho pobytu v zaměstnání.

Zdravý zvyk č. 2: Konzumujte ryby a Omega 3 mastné kyseliny

Podle odborných studií by měl každý člověk konzumovat alespoň dvakrát týdně ryby Vedle potřeby určitého množství tuku záleží také o jaký tuk se jedná. Saturované tuky, kam patří i rybí tuk obsahují omega 3 mastné kyseliny, které významně snižují riziko srdečních onemocnění. „Tučné" ryby k jakým patří například tuňák, herink,  sardinky, losos, jezerní struh, makrely obsahují dva druhy omega 3 mastných kyselin: EPA a DHA.

Potraviny jako tofu, sojové boby, kanola, lněné semínko, ořechy obsahují alfa oleje, které se v těle přetvářejí omega 3 mastné kyseliny. I když pozitivní dopady konzumace potravin s obsahem alfa kyselin nebyly zcela prokázány, odborníci jejich konzumaci doporučují.

Vedle pozitivních vlivů konzumace omega 3 mastných kyselin na srdce a kardiovaskulární systém upozorňují odborníci na jejich pozitivní vliv směrem k účinnosti našeho imunitního systému. I když dosud studie probíhají, už dnes lze podle odborníků prokázat spojitost mezi konzumací omega 3 mastných kyselin a sníženým výskytem alergií, astmatu, ekzémů a poruch imunitního systému.

Zdravý zvyk č. 3: Dostatek spánku

Vaše tělesná schránka potřebuje dostatek času k odpočinku. Podle výzkumů téměř dvě třetiny dospělé populace v severní Americe trpí poruchami spánku. Dostatek spánku a odpočinku je základem emocionální a duševní rovnováhy. Lidé s nedostatkem spánku trpí psychickými problémy, spánkový deficit má vliv na paměť, schopnosti učení, logické myšlení.

Podle zmíněných údajů například usne ročně při řízení vozidla až 32 miliónů Američanů. Následky jsou zřejmé. Téměř sto tisíc havárií připadá na vrub právě těmto případům, výsledkem je 1 500, mrtvých, desítky tisíc zraněných. Podle odborníků je přitom řešením 15-20 minutový spánek, který nabudí opět vaši pozornost. Spát by se mělo denně mezi 7 až 10 hodinami. Záleží samozřejmě na věku. Děti spí déle.

Zdravý zvyk č.4: Udržujte sociální kontakty

Buďte dobrovolníkem, navštěvujte kostel, založte si klub, staňte se jeho členem, zkrátka dělejte vše, co vás přiměje být mezi lidmi. Podpoříte tak svůj psychický vývoj. Autor knihy Jak si vybudovat lepší zdraví aneb příručka behaviorální změny, David Jenkins tvrdí, že sociální vazby jsou základem vašeho zdraví. Jedná se především o:

Poskytování informací - možná se vám zdá vaše kýchnutí, smrkání, krvácení z nosu zbytečné, přehlížíte ho, ale pokud se tak děje v přítomnosti známých, vybídnou vás k návštěvě lékaře. Pokud se příznaky zhorší, sociální vazby mohou v krajním případě přispět k záchraně vašeho života.

Zprostředkovaná pomoc - rodina a přátelé mohou poskytnout psychickou pomoc v potřebě nutnosti. Vaření, úklid, nakupování, řízení vozidla, to vše vám může pomoci v případě nemoci.

Emocionální podpora - Sdílet problémy s osobou, které důvěřujete může  snížit vaše vnitřní napětí.

Nabízení spoluúčasti - Tento pocit napomáhá nejenom znovuposílení osobní identity, předchází také depresím a pocitu vnitřního neklidu.

Zdravý zvyk č. 5: Cvičte pro zdraví

Téměř nikdo nezpochybňuje pozitivní přínos cvičení a fyzické aktivity. Přesto například v Úsadbě třetiny Američanů nejsou schopni pravidelně cvičit. K největším přínosům cvičení je možné podle Amerického národního institutu pro výzkum rakoviny přiřadit:

  • Cvičení pomáhá kontrolovat tělesnou hmotnost
  • Udržuje v kondici svaly, kosti a klouby
  • Snižuje riziko vzniku diabetes a hypertenze
  • Zlepšuje psychickou pohodu
  • Snižuje riziko smrti z důvodu infarktu
  • Snižuje riziko předčasného úmrtí

Výzkumy rovněž dokazují spojitost mezi cvičením a rizikem vzniku některých typů rakoviny. Vedle dlouhodobých pozitivních efektů má cvičení i okamžitý pozitivní vliv. Cvičící lidé lépe přemýšlejí, lépe se pohybují, mají lepší náladu, získávají více energie. Obvyklé výmluvy o nedostatku času neobstojí. Váží se k osobnosti samotné, která podléhá své slabosti nic nedělat a odpočívat nicneděláním. Neuvědomují si, že pravidelná fyzická aktivita napomáhá získat tělu více energie, lepší náladu, vyšší pracovní výkon po delší dobu.

Zdravý zvyk č 6: Dodržujte pravidelnou zubní hygienu

Pravidelné čištění zubů vám může prodloužit život až o 6,4 roku. Čištění ústní dutiny patří vedle pravidelného cvičení, ukončení kouření k hlavním faktorům možného prodloužení života. Na první pohled jde o překvapivé zjištění, ale je tomu opravdu tak. Ústa se zuby patří k součástem naší tělesné schránky, zuby jsou zásobovány krví, která přichází ze srdce. Bakterie způsobující zubní plak přechází do krve. Dochází k zánětům, které mohou skončit až vznikem srdečních onemocnění.

Některé výzkumy docházejí k závěrům o souvislosti mezi záněty ústní dutiny a vznikem takových nemocí jako jsou mozková mrtvice, diabetes, předčasný porod.

V neposlední řadě přispívá pravidelná ústní hygiena estetickému výrazu vaší tváře a zářivému úsměvu.

Zdravý zvyk č. 7: Najděte si koníčka

Pokud se podíváte do naučných slovníků pod heslo „hobby", zjistíte, že za koníčka, zálibu jsou považovány činnosti, které se neshodují s vaším zaměstnáním a slouží především k vaší relaxaci. Vaše záliby vám pomohou vést zdravější způsob života, zvláště, pokud sportujete. Procházky se psem, běhání v parku, rybolov, hraní karet, míčových her, jízda na kole, všechny tyto a další aktivity vedou k relaxaci vašeho organismu, posílení vaší kondice. Jste zkrátka zdravější, rychleji se zlepšuje stav v pooperačním stavu. Pozor, k zálibám rozhodně nepatří vysedávání u televize. Některé výzkumy dokonce naznačují, že vyznávání zálib zlepšuje vaše předpoklady vyrovnat se s následky onemocnění.

  

Zdravý zvyk č. 8: Chraňte si svoji pokožku

Naše pokožka stárne od prvního dne narození. Podle drtivé většiny odborníků je jedinou cestou jak si zachovat mladistvý vzhled kůže zákaz pobytu na slunci a vystavování pokožky dopadům škodlivého ultrafialového záření. Ultrafialové záření (UV paprsky) způsobují vrásky, vysychání pokožky, tvorbu skvrn. Pokud se spálíte, dochází ke změnám textury pokožky, rozšíření krevních vlásečnic, vzniku rakoviny kůže.

Vyhýbat se slunci však nemusí být vždy ideální. Snížit možnost vzniku rakoviny vyžaduje následující:

  •  Vždy používejte ochranný krém s faktorem vyšším než 15
  • Používejte pokrývku hlavy, chraňte si tělo oblečením, noste sluneční brýle
  •  Nepobývejte na slunci v době mezi 10 dopoledne až 3 hodinou odpoledne
  •  Kontrolujte celkovou dobu pobytu na slunci

Zdravý zvyk č. 9: Stravujte se zdravě

Základem zdravého stravování je podle odborných studií je konzumace alespoň pěti porcí, kusů zeleniny a ovoce denně. Podobná strava snižuje riziko vzniku rakoviny, potlačuje příznaky stárnutí, zlepšuje paměť, zvyšuje kondici srdce, posiluje imunitní systém. Jednou z cest, jak obohatit svoji stravu o ovoce a zeleninu, je konzumace malých svačin mezi hlavními jídly. Právě ovoce a zelenina jsou vhodnou náhražkou jinak běžných svačinových náhrad, ke kterým patří rohlíky, jogurty, v horším případě pamlsky. Výhodou ovoce a zeleniny je nízký energetický obsah a vysoká výživná hodnota. Nejlepší dobou ke konzumaci je okamžik pocitu hladu mezi hlavním jídlem. Nelze však zaměňovat touhu po jídle s pocitem hladu. To je vlastní hlavně lidem, kteří drží různé diety.

Zdravý zvyk č. 10: Pijte vodu a konzumujte mléčné výrobky

Voda a mléko jsou základními tekutinami podmiňující zdravý vzhled, kondici. Současně nám mohou pomoci zbavit se nadbytečných kilogramů. Tělo potřebuje vodu ke správné hydrataci organismu, její potřeba je individuální. Klouby potřebují ke svému pohybu kapalinu, stejně tak ke správnému fungování ledvin, srdce, mozku a jater je voda nezbytná. Pokud  máte nedostatek vody, začne vaše tělo pátrat po každé molekule v organismu a začne skladovat nalezené zásoby vody, výsledkem je nadváha, zadržování nedostatečného množství vody v těle.

Vápník obsažený v mléce a mléčných výrobcích je důležitý pro správný vývoj a údržbu kostí a zubů. Podle výzkumů je jeho přítomnost v těle odpovědná za stav krevního tlaku, výskyt ledvinových kamenů a rakoviny konečníku. Zatímco s vodou se to může přehánět a její množství záleží na individuálních potřebách, tři sklenice nízkotučného mléka denně jsou dostatečným množstvím pro přísun potřebného obsahu vápníku.

Zdravý zvyk č.11: Pijte čaj!

Bezkofeinový čaj je lepší, tvrdí to alespoň odborníci. Čaj s obsahem kofeinu podporuje dehydrataci organismu a pokud je navíc slazený, nadbytečné kilogramy se hlásí zpět. Existují některé důkazy, že pití čaje napomáhá zlepšovat paměť, redukuje riziko vzniku rakoviny, srdečních onemocnění. Někteří však poukazují, že jde dosud nepotvrzené předpoklady a jsou nutné další výzkumy. Nezpochybnitelná se zdá role čaje jako antioxidantu

Zdravý zvyk č. 12: Každý den se projděte

O prospěšnosti cvičení jsme se zmínili ve zdravém způsobu č. 5. Nyní se zastavme i každodenní aktivity, která zvyšuje náš psychický a fyzický potenciál: chůze. Výhodou je, že tento typ fyzické aktivity nemusíte složitě plánovat. Stačí pouze zanechat auto v garáži, výtah v přízemí. Už dvacet kroků spálí jednu kalorii. Studie zkoumající dopady každodenní chůze na život a zdraví 13 000 respondentů, kteří denně alespoň půl hodiny hodili pěšky ukazuje jednoznačně pozitivní na jejich zdraví.

Lékaři proto doporučují několik běžných, často přehlížených tipů. Patří k nim:

  •  Chůze namísto výtahu
  •  Nakupování pěšky
  • Namísto emailu volit osobní kontakt
  • Pracovní a obchodní záležitosti probírat na procházce, namísto u oběda

Zdravý zvyk č.13: Plánujte!

Každá správná strategie se opírá o podrobný plán. Strategie zdravého životní stylu, shazování přebytečných kilogramů vyžaduje plán. Zdravé stravování není vhodné spojovat s nahodilostí. Sport, zdravá strava, schůzky s přáteli, to vše si vyžaduje svoje místo v hektickém, časově nedostatečném světě. Seznamy nákupu, plány s vyhrazeným časem na cvičení mají své místo. Pomohou vám lépe dosáhnout stanovených cílů, povedou k lepšímu zdraví.

Povolení cookies

V ČPZP používáme cookies a jiné technologie za účelem poskytování našich služeb, vylepšení vašeho uživatelského zážitku, analýzy používání našich stránek a při cílení reklamy.