Kód pojišťovny

Příchod stáří

Ilustrační obrázek

Stárnutí je složitý proces, který je doprovázen degenerativními pochody. Naše tělo je tvořeno obrovským množstvím různě diferencovaných buněk a každá z těchto buněk má předem určenou svou životnost. Spolu se svými buňkami se postupně měníme a stárneme s nimi.

Životnost buněk je přibližně dva roky nebo i méně. Větší množství buněk předtím než zanikne se reprodukuje na dvě buňky dceřiné a během tohoto dělení se mohou některé vlastnosti změnit, a to jak v kladném, tak i  v záporném smyslu.

Potřebné kyseliny

Kyselina deoxyribonukleová DNA a kyselina ribonukleová RNA jsou důležitými nositeli všech informací, které  lidský organismus získává od svých předků a předává je dál. Uchovávají v sobě totiž veškeré informace, které jsou potřebné k jednoduchým i nejsložitějším funkcím celého těla. Na těchto kyselinách také závisí, zda vypadáme mladě nebo staře, zdravě nebo nemocně. Denní potřeba této látky je 1 - 1,5g. Takovéto množství si tělo dokáže vyrobit samo za předpokladu, že má dostatek všech aminokyselin. Velmi bohaté na nukleové kyseliny jsou obilné klíčky, otruby, špenát, chřest, houby, rybí maso, především sardinky, losos, kuřecí játra, cibule. Samozřejmě, že nemůžeme zastavit přirozený koloběh života a zastavit stárnutí, ale můžeme alespoň jeho vývoj zpomalit.

Jiné doplňky, které zpomalují stárnutí

Mezi další oblíbený prostředek, který zpomaluje stárnutí patří superoxid dismutázy SOD. Jedná se o enzym chránící tělo před působením volných radikálů a před molekulami, které způsobují destrukci zdravých buněk při jejich dělení. Během procesu stárnutí produkuje naše tělo menší množství SOD, a proto je doplnění tohoto enzymu nutností. Je však důležité současně doplnit minerály jako zinek, měď a mangan.

Koenzym Q10 

Tuto látku si tělo dokáže podle potřeby vyrobit samo a také  je obsažena ve stravě. Tento enzym používají naše buňky při dýchání a produkce této látky klesá s věkem. Doporučená denní dávka činí 30 mg denně. Účinky koenzymu Q10 se vzájemně doplňují s vitamínem E. Mezi další významné vlastnosti tohoto enzymu patří: 

  • Snižování rizika srdečního infarktu.
  • Posiluje obranyschopnost organismu.
  • Snižuje krevní tlak a toxicitu některých léků používaných u poruch stárnutí.

Funkce nadledvin

S věkem také klesá produkce dehydroepiandrosteronu DHEA. Ve srovnání s mladším věkem, produkují nadledviny pouze poloviční množství tohoto přirozeného hormonu. V sedmdesáti letech  vyhasíná produkce téměř zcela. To je také jedna z příčin poklesu fyzické i duševní aktivity ve stáří. Pokud můžeme produkci tohoto hormonu nějakým způsobem zvýšit, zpomalujeme také některé projevy stárnutí. Účinky doplňků, které obsahují tento hormon se projeví celkovým zlepšením zdravotního stavu a také i vyšší sexuální aktivitou.

Funkce DHEA

DHEA se podílí na posílení imunitního systému, potlačuje postklimakterické příznaky, snižuje ukládání tuku, zlepšuje náladu a obnovuje schopnost učení. Také pomáhá léčit lupénku. Obvyklá doporučená denní dávka pro ženy nad čtyřicet let je jedna tableta  po 25 mg denně. Způsob této terapie je však nevhodný po prodělané rakovině prsu nebo při zvětšené prostatě, protože DHEA může podporovat růst některých podmíněných nádorů.

Jak si udržet svěžest

Mladistvější věk, energické vystupování a kladné emoční vyladění můžeme ovlivnit správnou výživou a použitím některých doplňků jakými jsou např. :

  • vitamin E
  • vitamin C společně s bioflavonoidy dvakrát denně
  • koenzym Q10
  • paprika
  • pro ženu je vhodný sójový komplex s 1g vápníku a 0.5 hořčíku 1x denně
  • pro muže se doporučuje sójový komplex s 500mg vápníku a 250 mg hořčíku 1 x denně

Více pohybu, více energie

Pokud chceme vypadat mladší a cítit se dobře, musíme k tomu také vynaložit i určitou dávku vlastní energie. Je nutné cvičit, kontrolovat svoji výživu, dostatečně spát a používat také i předepsané výživové doplňky. Při vážnějších zdravotních potížích je nejpřirozenějším a nejbezpečnějším pohybem rychlá chůze. Oproti jiným pohybovým aktivitám nezatěžuje chůze náš pohybový systém. Mezi doporučené aktivity patří také plavání a cyklistika. Základní dávkou, kterou by měl člověk ujít je 16 km týdně rychlostí asi 5 - 6 km za hodinu.

Sex po šedesátce

Stále přetrvává mýtus o úpadku a pádu sexuality, když je člověku více než šedesát pět let. S blížící se šedesátkou nebo sedmdesátkou se však zákonitě nemusíme uchylovat pouze ke vzpomínkám. Zejména v případě, kdy se vy i váš partner těšíte dobrému zdraví a oba si vzájemně v sexuální oblasti dobře rozumíte.  Vždy záleží hlavně na přístupu. Na nevyhnutelnost stárnutí můžeme pohlédnout dvěma způsoby. Někteří mohou vidět svůj život pouze negativně a vidí ve stárnutí hlavně prohru. Měli bychom si však uvědomit, že nám život přináší řadu změn, které nám mohou pomoci objevit také nové rozměry života.

Správná erekce

Ačkoli se zákonitě změní tempo a frekvence pohlavního styku, sexuální rozkoš určitě nezmizí, ale naopak se může ještě zdokonalit. Muži i ženy mají vždycky možnost přinést do svého vztahu novou kreativitu, která může obohatit, uvolnit a naplnit sex i po šedesátce.

Mužům bude sice trvat poněkud déle než získají správnou erekci, ale žena naopak má více času, aby i ona dosáhla vrcholu. Po vyvrcholení bude také trvat déle ( někdy den nebo dva) než bude muž moci dosáhnout další erekce. Muži by si měli uvědomit, že nemusí ejakulovat pokaždé, když budou mít pohlavní styk. Muži i ženy mají kratší orgasmus, který trvá pouze pět nebo šest sekund, ale stále jim přináší stejnou tělesnou rozkoš.

Ženy po padesátce

Menopauza je provázena řadou tělesných i duševních změn. Poševní stěny jsou slabší a méně elastické, a proto se také mohou snadněji při pohlavním styku dráždit. Tento problém lze odstraniti užíváním estrogenu nebo při aplikaci vaginálního krému s estrogenem, který se vstřebává přes poševní stěnu. Po padesátce již nemají ženy pochvu tolik zvlhčenou a poševní sekrece se tak vytváří pomaleji.

Některé ženy si myslí, že jakmile projdou menopauzou, ztratí o sex zájem a nebudou z něho mít radost. Změny v rychlosti sexuální reakce však neznamenají, že by ženám byl sex nepříjemný. Mnohé zažívají naopak větší volnost, protože mají také více možností rozvíjet svoji osobu mimo mateřské povinnosti.

Nedostatek estrogenu

U některých žen se může projevit nedostatek estrogenu, např. návaly horka, nervozita, závratě, nespavost, emoční labilita, deprese nebo změny sexuální touhy. Jestliže se objeví těchto několik příznaků najednou, může se lékař rozhodnout pro podávání estrogenu orálně nebo injekčně. V některých případech, kdy samotné podávání estrogenu nezlepší sexuální vnímavost ženy se podává i malé množství mužského hormonu.

Vrchol sexuální aktivity

U mužů nastává vrchol sexuálních sil v sedmnácti nebo osmnácti letech a poté již nastává pouze pokles. Je proto důležité si pamatovat, že samotné stárnutí nebrání ve vyvolání a udržení erekce. Muži mohou ejakulovat méně často, s menší silou a objemem tekutiny. Sex je přirozenou životní funkcí a jeho intenzita záleží vždy na obou partnerech. Stárnutí nemusí vždy znamenat pouze synonymum nemoci a konec sexuálního potěšení. Také impotence není pouze přirozený důsledek stáří, ale v jakémkoli věku je téměř vždy výsledkem stavu mysli. Někteří muži se ve strachu z impotence převedou pohlavní pud do jiných kolejí, jako např. v touhu po finanční moci. Neměli bychom však dopustit, aby nás přemohla nuda vyvolaná rutinním sexem a my naprosto  vytlačili sexuální vzrušení ze společnosti toho druhého.

Otevřená komunikace

Jakmile pochopíme fyziologii našeho těla, neměli bychom dovolit, aby nám cokoli kazilo tuto šťastnou stránku našeho života. Ženy by měly povzbuzovat své partnery tím, že jim dají najevo, to co cítí. Muži po šedesátce mohou cítit strach z úbytku sil a ženy se mohou bát odmítnutí, protože ztratily mladistvý vzhled. Věnujte pozornost tomu, co vám partner říká a naslouchejte mu. Snažte se oba vyhledávat nové způsoby, které by vás potěšily.

Zdravotní problémy

U mnoha mužů od padesáti do sedmdesáti let se objevují komplikace se zvětšením prostaty. Jakmile začne zvětšená prostata blokovat močové cesty, je nutné provést operaci. Může se stát, že potom při ejakulaci vtéká semenná tekutina do močového měchýře, místo, aby vytékala penisem ven. Schopnost erekce však není operací prostaty nijak ovlivněna. Ve většině případech může muž obnovit normální pohlavní styk zhruba dva měsíce po operaci.

Po hysterektomii

Po chirurgickém odstranění dělohy (hysterektomii) neznamená, že sexuální život partnerů skončil. Mohou se však projevit potíže, které vznikají z nedostatku informovanosti. Je na lékaři, který daný zákrok provádí, aby ještě před operací vysvětlil pacientce veškeré informace týkající se operace a její důsledky.

Povolení cookies

V ČPZP používáme cookies a jiné technologie za účelem poskytování našich služeb, vylepšení vašeho uživatelského zážitku, analýzy používání našich stránek a při cílení reklamy.