Kód pojišťovny

Nejběžnější mýty o cvičení a dietě

Ilustrační obrázek

Proč necvičit? Protože...

1. Čím horší je vaše fyzická kondice, tím déle bude trvat než dosáhnete výsledků ve cvičení.

Největší pokrok ve svém fitness programu uvidíte po prvních týdnech, měsících od zahájení cvičebního programu, návštěvy posilovny. O co je horší vaše kondice, o to lepších výsledků se dočkáte v prvních měsících. Lidé, kteří podstoupili operaci, zlepší svoji fyzickou kondici v podobných případech až o 300 procent v prvních dvou měsících rehabilitačního programu. Trénovaní sportovci jsou vděční za zlepšení om několik procent.

2. Únava po tréninku je známkou „poctivého" tréninku.

Ve skutečnosti jde o signál, že jste to s tréninkem přehnali. S výjimkou prvních dvou týdnů, kdy jste začali cvičit, kdy netrénované tělo zaznamenalo zvýšenou námahu. Dobrá rada zní: každý cvik máte dokončit s pocitem, že můžete ještě trochu zabrat, udělat ještě jedno opakování. Špatný signal naopak vysílá únava den, dva dny po cvičení. V takovém případě jste přetrénování a potřebujete odpočinek, změnit intenzitu a délku cvičení.

3. Když vás bolí svaly, tak „rostou".

Ve skutečnosti to znamená, že jste si potrhali mikrovlákna spojující tkáň, která obklopuje svalová vlákna. Může to být také znamení, že došlo k poškození samotných svalů. Doba trvání takto poškozených svalů by neměla překročit 48 hodin po ukončení cvičení. Pak by měla bolest sama od sebe zmizet. V takových případech, v rámci regenerace svalů můžete přikládat led k ochlazení bolavého místa. Svalová bolest je vyvolána kontradikcí mezi pohybem zvedajícím závaží a snahou prodloužit se. Tyto excentrické kontrakce mohou v některých případech znamenat až několika týdenní pauzu od cvičení.

4. Obézní lidé mají problém se spalováním kalorií.

Ve skutečností, čím více vážíte, tím více kalorií za minutu spálíte. Jedná se o jednoduchý fyzikální zákon - čím více cvičíte, tím větší hmotnost dáváte do pohybu. Rozdíl ve spálených kaloriích za minutu může být až dvojnásobný. Záleží na vaší hmotnosti.

5. Lidé bez kondice se potí více, než trénovaní jedinci.

Pravda je přesně opačná: Jedna z přirozených změn, která nastane v okamžiku, kdy začnete znovu cvičit, je, že míra pocení roste. Důvodem je zvýšení teploty v důsledku cvičení. Pot (sloučenina vody, soli a stop železa) napomáhá ochlazování organismu a zabraňuje přehřátí organismu. Když roste vaše tělesná teplota, dochází k rozšíření cév v pokožce a přivádějí krev k pokožce. V pórech pokožky se objevují krůpěje potu. S vypařováním potu se „vypařuje" i teplota organismu. Takto ochlazená krev putuje od povrchu pokožky opět k orgánům uvnitř těla a snižuje jeho celkovou teplotu. Pokud začnete cvičit, pocením při této námaze získá vaše tělo schopnost rychleji a efektivněji vyrovnávat tělesnou teplotu.

Dieta? A proč...?

Výmluva 1.: Nemohu zhubnout kilogramy, které jsem nabrala po narození dítete.
Skutečnost: Samozrejme je o neco obtížnejší hubnout po porodu, ale správná výživa a mírná zmena stravovacích návyku vás dovede k optimální postave. Navíc dobrá výživa Vám vrátí spoustu energie a kondice, kterou s dítetem budete potrebovat.

Výmluva 2.: To bych se musel(a) vzdát oblíbených jídel.
Skutečnost: Klícové je jíst v rozumném množství. V našem programu mužete stále jíst oblíbená jídla a pritom hubnout.

Výmluva 3.: To bych musel(a) cvicit a to nemám cas.
Skutečnost: Cvicení je samozrejme vždycky dobré pro Vaše telo, ale není nutné pro hubnutí s naším programem.

Výmluva 4.: Nemohu zhubnout kilogramy, které jsem nabrala po narození dítete.
Skutečnost: Samozrejme je o neco obtížnejší hubnout po porodu, ale správná výživa a mírná zmena stravovacích návyku vás dovede k optimální postave. Navíc dobrá výživa Vám vrátí spoustu energie a kondice, kterou s dítetem budete potrebovat.

Výmluva 5.: Pokud zhubnu vždy zase naberu.
Skutečnost: Pokud nezmeníte stravovací návyky pochopitelne znovu naberete. Ale s naším programem správné výživy je jednoduché udržet si váhu navždy a pritom si zlepšit zdraví.

Výmluva 6.: Nemám tisíce na utrácení za diety.
Skutečnost: Nadváha Vás nebude stát tisíce, ale do budoucnosti desetitisíce. Naopak naše programy Vám dokonce mohou ušetrit peníze!

Výmluva 7.: Když budu jenom mín jíst, tak zhubnu taky.
Skutečnost: Pokud by to byla cesta k optimální váze, už by byly milióny lidí co touto cestou zhubli. Ale menší dávky živin vedou k horší kondici a zdravotním problémum, navíc organismus zacne hubnutí bránit, aby se pripravil na horší casy S naším programem budete naopak dostávat vše co potrebujete a tím pujde Vaše kondice i energie nahoru.

Povolení cookies

V ČPZP používáme cookies a jiné technologie za účelem poskytování našich služeb, vylepšení vašeho uživatelského zážitku, analýzy používání našich stránek a při cílení reklamy.